Självkörande fordon mellan Danderyd och Kapellskär

publicerad 6 november 2023
- av Redaktionen

Under nästa år kan självkörande bilar bli en del av det svenska vägnätet. Ett nytt initiativ planerar att utvärdera tekniken på bland andra E18-sträckan mellan Kapellskär och Danderyd.

231109: Artikeln är tillfogad en rättelse. 

För att stödja de autonoma fordonens framfart uppgraderar nu Telia och Ericsson sitt 5G-nät i Sverige. Projektet kommer att omfatta tre viktiga vägavsnitt: “I Stockholm byggs korridorer på E4 mellan Södertälje – Nyköping och Solna – Rosersberg samt E18 mellan Danderyd – Kapellskär.”, skriver Telia i ett pressmeddelande. 

Lokal annonsör

De inledande testerna planeras att starta under våren 2024. Förutom att utforska de autonoma fordonens kapacitet på vägen mellan Kapellskär och Danderyd, planeras även tester för uppkopplad sjukvårdsteknik.

– Det kommer också att göras tester där patienter kan få tillgång till läkarvård i ambulansen via videolänk hela vägen till akuten, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia, till DN.

Leonhardt pekar också på potentialen med att använda tekniken för att flyga drönare i dessa områden. Han föreslår även möjligheten att flera fordon kan synkroniseras trådlöst, där första fordonets förare kontrollerar rörelsen, medan de efterföljande automatiskt anpassar sig.

Medan 5G-nätverket redan finns på plats i de nämnda områdena, är nuvarande arbetet inriktat på att modifiera och justera nätverket för fordonsproven.

Lokal annonsör

Rättelse 231109: En tidigare version av artikeln innehåller ett citat från företaget Einride till DN, vilka menar att sträckan mellan Danderyd och Kapellskär inte har något med Einrides engagemang att göra avseende informationen enligt ovan och har således korrigerats.