Sjukvårdspersonal från Norrtälje bygger kök och avlopp för handikappade barn i Nairobi

publicerad 12 oktober 2021
- av Redaktionen
ANNONS:

Sjukvårdspersonal från Norrtälje sjukhus driver en ideell hjälporganisation som stödjer barnhem i Nairobi.
– Just nu bygger vi ett kök och avlopp till ett boende med handikappade barn, säger Lilian Akinyi, en av grundarna till hjälporganisationen LET US ALL UNTIE.

Hjälprganisationen Let us all unite som har sitt säte i Norrtälje, drivs av engagerade sjukvårdspersonal från Norrtälje med hunger att hjälpa även på fritiden. I början av 2020 besökte två av styrelsemedlemmarna, Lilian Akinyi och Daniel Rämsell flertalet barnhem i Nairobis slumområden.

– Vi valde att samarbeta med två barnhem där barnen lever under mycket skrala förhållanden, förklarar Daniel Rämsell, ordförande för organisationen.  

Det ena barnhemmet som organisationen stödjer heter Mama Fatuma Goodwill Childrens Home och ligger i Easleigh-slummen. LET US ALL UNITE har stöttat barnhemmet som organisation sedan början av pandemiåret – men Lilian som privatperson har stöttat boendet i minst 10 år. 

 – Varje gång jag åker hem till Kenya brukar vi alltid samla in kläder, skolmaterial och andra förnödenheter som vi sedan skänker till barnhemmet, säger Lilian Akinyi som ursprungligen kommer från Nairobi. 

Maslows behovstrappa
Det andra boendet som LET US ALL UNITE stödjer är för ca 50 handikappade barn. Standarden på boendet är mycket primitiv och resurserna mycket knappa. När Daniel och Lilian var där första gången, fanns det ingen dusch, endast en toalett som var ett hål i marken samt inget fungerande avlopp. 

Eftersom barnen på barnhemmet har grava intellektuella och/eller fysiska handikapp ville organisationen initialt bidra med rehabilitering, habilitering och sjukvård  – något flertalet av  organisationens medlemmar dagligen arbetar med på Norrtälje Sjukhus. 

ANNONS:

 – Vi insåg att vi emellertid måste ta hänsyn till Maslows behovstrappa, säger Daniel. Vår initiala plan var att stötta boendet med rehabilitering och hälsa och sjukvård, eftersom det är det vi i styrelsen arbetar med på daglig basis på Norrtälje Sjukhus – vi insåg dock snabbt vi måste prioritera saniteten på boendet, fortsätter Daniel. 

“Det var flugor som åt på barnens ögon”

Lilian och Daniel fick en chock när de fick se under vilka fruktansvärda förhållanden barnen kan leva under.  – Det luktade avföring överallt och flugor åt på barnens ögon säger en av grundarna. Daniel beskriver att tårarna rann längs kinderna varje kväll. 

Medlemsavgifter och donationer från privatpersoner och företag har möjliggjort att organisationen under pandemiåret kunna donera datorer, mängder med skolmaterial, betala skolavgifter samt skänka antiepileptiska mediciner till handikappade barn. Organisationen har kontinuerlig kontakt med de bägge barnhemmen och arbetar ständigt för att förbättra förhållandena för barnen. 

– Just nu bygger vi ett kök till boendet med de handikappade barnen, säger Lilian. Tidigare har matlagning skett över öppen eld på backen och avloppsvattnet från toalett och matlagning har runnit i öppna rännor, fortsätter hon. Köket ser inte mycket ut för världen men kommer bli helt funktionsdugligt med avlopp och rinnande vatten, något som tidigare varit nästintill obefintligt på boendet. 

Från stegräknartävling till skolavgifter och filmkväll
För att samla in pengar utöver medlemsavgifter har organisationen bland annat anordnat en stor stegräknartävling för Norrtälje sjukhus. Pengarna som tävlingen inbringat har bland annat gått till att betala skolavgifter till många av barnen på ett av barnhemmen som organisationen hjälper.
  – Det känns otroligt glädjande att kunna bidra till en bättre värld även på andra sidan jorden säger Lilian. Vi arbetar som sjukvårdpersonal av en anledning. 

Fotnot: Daniel Rämsell är engagerad i Allt om Norrtälje.


ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!