Småbarnsmamman från Roslagsbro rodde hem SM-guldet – inspirerande resa med guldkant på tillvaron

publicerad 17 september 2023
- av Daniel Rämsell

ROSLAGSBRO. Anna Malvina Svennung, den framstående svenska roddaren, har återigen tagit hem SM-guldet i rodd. Trots att hon nyligen blivit mamma igen och har två barn att ta hand om, har hon lyckats behålla sin plats i sportens finrum.

Anna Malvina Svennung, född 1984, har en imponerande meritlista bakom sig. Hon är inte bara en olympier utan även nordisk och svensk mästare i rodd. Men det som sticker ut mest i hennes karriär är hennes förmåga att ständigt komma tillbaka, starkare än någonsin. På fredagen tog hon hem SM-guldet i Rodd på tiden 7,56 – 12 sekunder snabbare än silvermedaljören.

Kan du beskriva känslan av att återigen stå högst upp på pallen?

-Det känns helt fantastiskt. Jätteskön känsla. Dessutom är jag obesegrad i Sverige i år, så det är jättekul, säger Anna Malvina

Efter att ha blivit mamma för andra gången för bara ett år sedan, beskriver Anna sin resa tillbaka till toppen som en av de mest utmanande i hennes karriär.

– Jag har jobbat heltid sedan OS 2016. Jag fick också en liten bebis för ett år sedan och mitt mål var att komma i så bra form jag bara kunde och det lyckades jag med. Det var en lättnad att jag kunde komma i form så snabbt och det är jag stolt över, säger hon.

När hon jämför fredagens framgång med sina tidigare, säger hon:

– Med tanke på att jag haft avsevärt sämre förutsättningar nu, med två barn och att jag aldrig får vila och dessutom ammar jag fortfarande, så betyder den här vinsten väldigt, väldigt mycket i sammanhanget, säger Svennung.

Anna började med rodd sent i livet, när hon var 21 år. Hon studerade i USA och fick där chansen att testa på Rodd som det visade sig att hon hade talang för.

– Jag testade rodd och då märkte jag att jag hade talang för det. När jag kom hem till Sverige flyttade jag till Uppsala och började på roddklubben där. Jag träffade min tränare, som jag blev kär i, och då kunde jag inte sluta med rodd av den anledningen, säger Svennung och skrattar. Han blev sedermera och är fortfarande min tränare, vilket är en ynnest. Jag har fantastisk familj som stöttar mig i vått och torrt, fortsätter SM-vinnaren. 

Att tillhöra den abosluta eliten är inget man gör utan blod, svett och tårar och på frågan om varför hon är så framstående inom rodd, svarar Anna:

– För att ligga i toppen behövs det enorm disciplin och dedikation. Jag har tränat två pass om dagen i 18 år – där har du nog svaret, säger hon.

Man brukar ju säga att effort beats talent. Tror du att du hade kunnat vara SM-mästare, eller för den delen OS-deltagare i en annan sport?

– Med tanke på min fysik, så tror jag att jag hade kunnat vara bra i exempelvis simning eller skidåkning. Jag föddes väldigt stark. Jag har ett högt syreupptag och en lungkapacitet som motsvarar en mans. Det i kombination med målmedvetenheten och dedikationen, så tror jag att man kommer långt, oavsett vad man ger sig in på.

Du är 38 år nu, du ror lite på ålderns höst. När kommer du att lägga av och vad kommer du göra då?

– Jag kommer att sluta om ett år. Det här är sista rycket. Men, Jag behöver adrenalinpåslaget och utmaningar. Jag kanske skulle forska, det vore en rolig utmaning, säger hon. Sedan vill jag såklart ägna mina barn mer tid. Det vore kul att få göra mina barn till Sveriges bästa roddare, säger hon.

Trots att rodd är en nischad sport utan annat än äran i prispotten, drivs Anna av passionen att ständigt få utvecklas och självförverkliga sig.

– Att jobba mot ett mål och att få vara med i processen är en drivkraft. Sedan ska man inte sticka under stolen med att det är fantastisk känsla att få vinna, avslutar Anna Malvina Svennung.

FOTO: Privat

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!