Tiohundras innovativa kök har fått internationell uppmärksamhet

publicerad 14 februari 2024
- av Nicklas Salmin
FOTO: Tiohundras kök har blivit en förebild för hållbar och innovativ matlagning, vilket har väckt intresse långt utanför Sveriges gränser. Nyligen fick de studiebesök från Danmark och fått uppmärksamhet i framstående mattidningar så som “Den goda måltiden”. FOTO: Tiohundra/Arkivbild

Tiohundras kök har blivit en förebild för hållbar och innovativ matlagning, vilket har väckt intresse långt utanför Sveriges gränser. Nyligen fick de studiebesök från Danmark och fått uppmärksamhet i framstående mattidningar så som “Den goda måltiden”.

– Det är förstås jätteroligt. Men en sak jag har förstått: det händer inte något kul om man inte själv får det att hända, Niclas Gerdsling, kock och enhetschef på Tiohundra, i ett pressmeddelande.

Frågorna kring köket är många, särskilt kring miljöfokuset. Utmaningen att minska koldioxidutsläppen har lett till kreativa lösningar där smaken inte tummas på.

– Bland annat är det hur vi gör för att minska miljöpåverkan. Vi var tvungna att tänka om när vi fick uppdraget att sänka koldioxidekvivalenten, men vi bestämde oss för att klimatsmart inte behöver betyda att smaken blir sämre.

Gerdsling lyfter fram kökets förmåga att snabbt anpassa sig som nyckeln till framgång. Köket liknas vid ett forskningslabb där nya idéer och experiment är vardag.

– Det är lite som ett forskningslabb här i köket, säger han.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!