Annons

Tobias Wik fick gyllene biljett till Chokladfabriken

publicerad 7 juni 2024
- av Daniel Rämsell
I fyra år har Tobias och Malin Wik tillverkat chokladpraliner i sitt hem i Lohärad. Nyligen fick Tobias chansen att åka till chokladlandet Schweiz för att fördjupa sina kunskaper inom chokladhantverket.
Annons

I fyra år har Tobias och Malin Wik tillverkat chokladpraliner i sitt hem i Lohärad. Nyligen fick Tobias chansen att åka till chokladlandet Schweiz för att fördjupa sina kunskaper inom chokladhantverket.

Annons

– Det var fru Wik som fick ett samtal och jag hörde direkt att det var något speciellt, säger Tobias Wik. Vi hade blivit utvalda som en av fyra från Sverige att besöka fabriken i Schweiz som tillverkar den choklad vi använder, vilket var fantastiskt kul, fortsätter han.

Tobias och Malin driver företaget Madebywiks hemma i Lohärad, där de tillverkar praliner. Tobias resa till chokladfabriken Felchlin i Ibach, Schweiz, varade i tre dagar och gav paret en djupare förståelse för chokladens hela produktionskedja.

– Efter resan förstår jag verkligen värdet i att ta hand om kakaobönderna. Det är ett extremt fint samarbete mellan fabriken och bönderna, berättar Tobias.

Besöket till Schweiz anordnades av Åsö Choklad, som utsåg fem kunder att få åka. Tobias tror att pralinparets engagemang och uppmärksamhet var en bidragande faktor till att de blev utvalda.

– Vi har uppmärksammat dem och de har uppmärksammat oss. “Vi tycker om er”, var motiveringen, säger Wik.

Under besöket fick Tobias lära sig mycket om hållbar chokladproduktion och hela processen från böna till färdig choklad.

Annons

– Jag fick insikt i helheten, det är inte bara choklad. Det är bönderna, valet av bönor och hela chokladprocessen. Det är väldigt ballt att få se hela processen, säger pralinmakaren. Bönan behöver fermenteras, torkas, processas och malas. Sedan tillsätter man mjölk från Schweiz. Vi fick se hela näringskedjan och även klappa kossorna som står för mjölken, säger han.

Tobias berättar att hållbar chokladproduktion är en viktig aspekt för paret Wik, som strävar efter att använda lokala och hållbara råvaror så mycket som möjligt.

– Vi använder lokala produkter så mycket som möjligt i vår egen produktion. Det är viktigt för oss, säger han.

Ni har tidigare ställt upp i Pralin-SM: Kommer ni att ställa upp även i år?

Det kanske blir ett SM till hösten, men vi har inte riktigt bestämt om vi ska ställa upp eller inte, säger Tobias.

Vad är målsättningen för er nu?

– Nästa mål är att bygga en gårdsbod hemma där vi kan sälja våra produkter. Vi planerar att ha den igång till hösten eller vintern och hoppas på samarbeten med lokala producenter. Vi kommer även att försöka dra igång pralinkurser med målsättning mot årsskiftet. Det kommer att vara öppet för alla nivåer och passa allt från möhippor till företag som vill ta sina anställda på en pralinkurs, avslutar Tobias.