Var tionde svensk man har köpt sex – nu har polisen kampanj för att motverka detta

publicerad 18 april 2024
- av Daniel Rämsell
Cirka var tionde svensk man har någon gång i livet köpt sex och nu startar Operation Kvinnofrid, där bland andra polisen i region Stockholm är en part i en kampanj mot sexköpsbrottsligheten. FOTO: Genrebild/canva

Cirka var tionde svensk man har någon gång i livet köpt sex och nu startar Operation Kvinnofrid, där bland andra polisen i region Stockholm är en part i en kampanj mot sexköpsbrottsligheten.

Stockholms regionpolis deltar i en nylanserad kampanj mot sexköp som en del av Operation Kvinnofrid. Initiativet kommer efter att sexköpslagen skärptes 2022, där böter nu är uteslutna från straffskalan och endast fängelse gäller för den som köper sexuella tjänster.

Enligt polisen har ungefär en av tio svenska män någon gång köpt sex, och brottsligheten påverkar främst kvinnor, men även män och icke-binära personer är påverkade.

Kampanjen, startade på måndagen med sloganen “Sluta köpa sex” och siktar på att höja medvetenheten om sexköpens konsekvenser och att bygga en motkraft i samhället. Den strävar också efter att förändra beteenden och attityder genom att uppmuntra allmänheten att aktivt ta ställning mot sexhandel.

– Personer som säljer sex befinner sig i en särskild utsatthet då de ofta saknar socialt skyddsnät. Alla kan bidra till att minska denna brottslighet genom att prata med personer man misstänker köper sex eller genom att tydligt ta avstånd från sexköp i alla sammanhang, säger Erik Widstrand, tillförordnad regionpolischef i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Ytterligare en del av kampanjen är att uppmuntra sexköpare att söka hjälp för att upphöra med sina handlingar genom att vända sig till KAST, en mottagning som erbjuder stöd till individer som vill sluta köpa sexuella tjänster.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!