Hur mystisk är Hallsta-artisten Mysticman?

publicerad 16 oktober 2021
- av Redaktionen

Att illegalt ladda hem musik för att sen sätta sin egen sång på blev hans tillvägagångsätt, och för att inte bli stämd valde han både täcknamn och kontantkort till kontaktnummer innan han skickade in låtarna till radio.

Peter Sjölund som är hans riktiga namn är uppfödd i Hallstavik och har i många år bott i Stockholm men huserar numera sedan några år tillbaka i Norrtälje. Han började spela musik redan som 10-åring och behärskar de flesta instrumenten, även om gitarren blivit hans huvudinstrument.

– Jag har alltid både producerat och spelat instrument, jag var alltid en timme tidigare på repen för att lära mig de andra instrumenten också.

Historien om hur han lyckades inom musiken och hur allt startade känns både spännande och rolig på samma gång. Han började göra reggaemusik redan i skolan och när hans band splittrades visste Peter inte hur han skulle ta sig vidare inom musiken. Peter berättar hur rädd han var för att bli stämd om de skulle komma på att han hade laddat hem musiken illegalt samtidigt som han verkligen ville bli upptäckt.

För att bli det var han ju tvungen att skicka in musiken till radio och med det ett också ett telefonnummer – ifall de skulle uppskatta musiken. Det gjorde de och efter att P3 Demo hade spelat hans låt så ringde en kille från en studion Rubadub upp honom och på den vägen började samarbetena ta fart.

Kapten röd, Sabina Dumba, Guvernör Andy, Syster Sol och Cleo är bara några av namnen som Peter jobbat med under årens gång. När jag frågar om hans bästa musikminne svarar han snabbt och utan eftertanke,

– Att få ha sjungit låten ”Stir it up” med  en av Bob Marleys söner på trummor på Café Opera är ett av de absolut sjukaste jag gjort.

Men han lägger snabbt till att känslan av att stå på scenen över lag är svårslagen.

– Minns också en spelning på Bråvalla med Syster Sol som ett av det bästa jag gjort.

Peter jobbar också som rörmokare men drömmer om att kunna jobba med musiken på heltid. Han menar att musiken ger honom både glädje och fokus och tror att det är därför musiken är så viktigt för människor. Det skapar tillhörighet.

Peter är som sagt inte bara musiker utan också producent och gillar egentligen båda delarna när allt kommer kring.

– När man proddar får ingen direkt feedback som när man står på scen , men däremot när man släppt en låt som man jobbat med ett bra tag så kommer belöningen när man släppt låten och den känslan är också fantastisk.

Peter verkar ha många bollar i luften så när frågan om vad han är aktuell med just nu så kommer det inte bara ett svar. Han har ett band i Norrtälje som heter Nabo som just nu spelar in ett akustiskt album, han sjunger in en EP med svenska lyrics på reggerytmer och har även börjat ett samarbete med ett annat lokalt band ”Plusminusnoll”.

Att tiden räcker till med två barn och sambo kan vara svårt att greppa men att drivet och viljan finns där går inte att ta miste på och att vi kommer höra mer från Mysticman är det förmodligen ingen tvekan om.

– Musiken har alltid varit en så otroligt stor del av mitt liv och jag skulle ärligt talat inte kunna tänka mig ett liv utan den.


Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!