Vinnare utsedd till Norrtälje stads jubileumsskulptur

publicerad 7 april 2022
- av Redaktionen
annons

NORRTÄLJE. Det är Raha Rastifards verk Hamnars hjärta som blir Norrtälje stads jubileumsskulptur, vilken i frid och harmoni med omgivningen invid ån och Gevärsfaktoriet ska gestalta Norrtäljes 400-årsjubileum.

annons
annons

Efter att över 500 personer röstat på de förslag som valts ut av representanter från Norrtälje konsthall och Kultur- och fritidsförvaltningen enligt de kriterier som fanns för tävlan vann till slut Raha Rastifards skulptur Hamnars hjärta och blir Norrtälje stads 400-årsjubileumsskulptur.

Raha Rastifard är en iransk-tysk konstnär som bor och arbetar i Stockholm. I hennes konst finns spår av tvärkulturella, poetiska och historiska inslag.

– Min konst har ingen nationalitet. Jag tror starkt på interkulturalism och därför är budskapet i hennes konst främst universellt, säger Raha Rastifard i ett pressmeddelande från kommunen.

Raha Rastifard arbetar i olika konstdiscipliner och använder olika medier, från måleri och grafik till fotografi, skulptur och offentlig konst. Hennes konst har ställts ut på bland annat Victoria and Albert Museum i London i samband med att hon nominerades till Freedom to Create-priset samt i Pergamonmuseet i Berlin och i flera andra städer världen över, till exempel New York, Björneborg, Avesta, Tokyo, Delhi och Shanghai.

För att skapa konstverket var det mycket viktigt för konstnären att förena konceptet med stadens historia och dess starka koppling till vattnet, sjöfarten och vikingarna. Skulpturen är designad i form av två knutna rep i form av ett hjärta och staplade ovanpå varandra i en charmig form, som också utgör en symbol för de knopar som används inom sjöfarten för att lägga an vid hamnar. En annan anledning att välja titeln ”Hamnars hjärta” och konceptet för skulpturen är firandet av 400-årsjubileumet av Norrtälje stad.

– Min ambition är att med denna skulptur, detta koncept och denna titel, hylla denna vackra och historiska stad som bör skyddas av kärlekens, vänskapens och godhetens gud, säger Raha Rastifard.

De inskriptioner som man kan se i form av laserskärningar på alla komponenter i skulpturen är skandinavisk runskrift, som också syns på stenarna runt Norrtäljeområdet. Även om staden har anor från järnåldern, vilket är varför skulpturens utformning består av järn, grundades staden Norra Tällie i år 1622 av Gustav II Adolf.

Inskriptionerna på skulpturen representerar stadens födelsedatum och dagens årtal: 1622 till 2022. I slutänden multiplicerar belysningen den semantiska och poetiska skönheten i denna skulptur, som vill förmedla goda utsikter, ljusstyrka och hopp om stadens framtid.

Det färdiga konstverket kommer att placeras i Museiparken vid Gevärsfaktoriet i Norrtälje, där officiell avtäckning och invigning sker i samband med Konst i ån den 1 juli jubileumsåret 2022.

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!