Vinnarna av Årets kulturpris och kulturstipendium klara

publicerad 31 augusti 2022
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Norrtälje kommuns kulturpris 2022 tilldelades musikern och konstnären Anton Grandert. – Priset kom som en total överraskning! Jag blev väldigt glad att höra att jag ens var påtänkt som kandidat för detta pris. Det känns alltid extra roligt att bli uppmärksammad på hemmaplan, säger Anton Grandert, i ett pressmeddelande på Norrtälje kommuns hemsida.

Sedan 1972 har kultur- och fritidsnämnden årligen delat ut ett kulturpris och kulturstipendium till en personer eller grupper som bidragit med betydelsefulla insatser för Norrtälje kommuns kulturliv.

25 augusti utsåg kultur- och fritidsnämnden årets kulturpris och kulturstipendium. Det förstnämnda tilldelades Anton Grandert, musiker, skapare av Starwars-miljöer och konstnär. Anton erhåller en prissumma om 20 000 kronor och en staty av konstnären Alf Olsson för utmärkelsen.

– Priset kom som en total överraskning! Jag blev väldigt glad att höra att jag ens var påtänkt som kandidat för detta pris. Det känns alltid extra roligt att bli uppmärksammad på hemmaplan, säger Anton Grandert.

Anton Grandert som är uppvuxen i Norrtälje satsade till en början på en karriär inom musiken, men skiftade sedan fokus och började teckna. Det ledde honom till designerjobb på spelföretaget Dice och därefter började han skapa Star Wars-miljöer för serier som The Mandalorian och Obi-Wan Kenobi, skriver Norrtälje Kommun på sin hemsida.

– Anton är väldigt mångsidig inom sina tre skilda kunskapsområden. Han är väldigt skicklig och en värdig mottagare av Årets kulturpris, säger Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden delade också ut två kulturstipendier 25 augusti. Det ena stipendiet mottogs av Alma Wikström som sjunger, spelar elbas och studerar på Skurups folkhögskola. Hennes dröm är att bli musiker och sökte stipendiet för att kunna fortsätta med sina studier. William Österman Norrby som är den andra som tilldelas stipendiet för att kunna studera design och media i Vietnam. Bägge vinnarna har erhållit en summa om 20 000 kronor.

Prisutdelning på kulturgalan
Årets kulturpris och kulturstipendium delas ut på Kulturgalan som går av stapeln den 18 november på Culinar.

FOTO: Norrtälje kommuns hemsida
FOTNOT: Norrtälje kommun

 

 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!