67-åring dömd för djurplågeri – lät sin hund lida

publicerad 26 november 2021
- av Redaktionen

Norrtälje Kommun: En man hemmahörande i Rimbo har enligt uppgift vanvårdat sin hund en längre tid. Brodern tog hunden till veterinären för avlivning och nu döms hundägaren i tingsrätten för djurplågeri.

En 67-årig man hemmahörande i Norrtälje kommun blev nyligen dömd till dagsböter för djurplågeri. Det ska ha varit veterinären som avlivade hunden som initierade anmälan om djurplågeri. Hunden var i mycket dåligt skick när den kom för avlivning, varför veterinären kontaktade länsstyrelsen som sedan kom att upprätta en polisanmälan.

Sjukdom i familjen
Den dömde mannen, som innehaft hundar i ca 30 år, har förklarat att familjen varit hårt drabbad av sjukdomar under perioden då hunden skall ha vanvårdats. Detta medförde att han inte hade tid eller ork att ge hunden den omsorg som den var i behov av. Vidare har han förklarat att nära släktingar under tidsperioden har hjälpt till med hundarna och det ska även ha varit 67- åringens bror som slutligen tog hunden till veterinär för avlivning.

Lokal annonsör

Var i mycket dåligt skick
Veterinären gjorde bedömningen att hunden måste ha lidit tiden innan den avlivades. Bland annat ska hunden ha haft kronisk öroninflammation i sex månader och onormalt långa klor där en av dem vuxit in i vävnaden och medfört sårskada. Detta menar veterinären ska ha påverkat hunden negativt och gjort att hunden haft svårigheter att gå adekvat.

Tänkte skjuta hunden
Enligt uppgifter ur tingsrättens dom var hunden oförsäkrad och mannen har hävdat att han vid flertalet tillfällen tagit med sin hund till skogen för att skjuta den. Han har dock förklarat att han inte förmått detta av känslomässiga skäl. Brodern till den dömde mannen ska sedan ha erbjudit sig att ta hunden till veterinären för avlivning, vilket 67-åringen då tackat ja till. Han har även uppgett att han inte uppfattat att hunden har lidit, vilket är en av förklaringarna till varför han inte tagit hunden till veterinär tidigare.

Domen
67-åringen döms till dagsböter för djurpågeri och ska betala sedvanlig avgift om 800 kr till brottsofferfonden.

Redaktionen
Allt om Norrtälje

Lokal annonsör