NORRTÄLJE. En hjärstoppsstudie som drivs på bland annat Norrtälje sjukhus kan nu utvidgas till att även omfatta medvetslösa patienter. Detta är ett viktigt steg för att kunna hjälpa de svårast akut sjuka patienterna, menar Sune Forsberg, överläkare på Norrtälje sjukhus och docent i anestesi och intensivvård.
Bara på Norrtälje sjukhus inträffar det mellan 40 och 50 hjärtstopp per år där hjärt-lungräddning påbörjas. Vid ett hjärtstopp görs inblås, kompressioner och defibrillering i försök att starta igång ett stoppat hjärta. Hjärtstoppspatienterna för även adrenalin för att snabbare få igång cirkulationen.
Vid studien som bedrivits på Norrtälje sjukhus (VASTA) skall man vid hjärtstopp, förutom gängse rutin sätta in läkemedlet Vasopressin som skall öka blodflödet i hjärtat och hjärnan samt Kortison som väntas öka effekten av adrenalinet som ges i samband med hjärt-lundräddningen.
Tidigare har studien och dess behandling begränsats av att patienter i förväg måste lämna samtycke till att medverka i studien i händelse av hjärtstopp. En ny EU-lagstiftning har nu emellertid gjort det möjligt att under vissa omständigheter få samtycke i efterhand.
– Tidigare har vi varit tvungna att tillfråga alla patienter som lades in om de ville medverka i studien i händelse av hjärtstopp. Det har varit problematiskt av flera skäl, inte minst ur etisk synvinkel. Nu får vi möjlighet att istället inhämta samtycket efter det akuta läget. Det här innebär att de allra svårast sjuka patienterna också kan medverka i vetenskapliga studier. Det är avgörande för att sjukvården ska kunna förbättras och fler liv räddas, säger Sune Forsberg, som är en av de ansvariga för studien i ett pressmeddelande på Tiohundras hemsida.
FOTNOT: Tiohundra