Hamnpromenaden i Norrtälje kan bli årets Landmärke på arkitekturgalan

publicerad 5 mars 2024
- av Alexander Hall
Hamnpromenad i Norrtälje har chans att vinna utmärkelsen “Landmärket” 2023, ett pris som hyllar framstående landskapsarkitektur.

Hamnpromenad i Norrtälje har chans att vinna utmärkelsen “Landmärket” 2023, ett pris som hyllar framstående landskapsarkitektur.

I Norrtälje har hamnområdets transformation blivit ett lyft för genom Hamnpromenaden, som nu är en av de nominerade till Landmärket 2023. Priset delas ut årligen av Sveriges Arkitekter.

– Målet har varit att Hamnpromenaden ska bli stadens nya vardagsrum och det har verkligen funkat. Jag blir jätteglad varje gång jag ser hur Hamnpromenaden används, av alla åldrar och på många olika sätt. Då blir det förstås extra kul att platsen även uppmärksammas i en så här prestigefull tävling, säger Carolina Sahlén som är projektledare hållbar stadsutveckling I Norrtälje kommun och ansvarig för projektet Norrtälje Hamn, i ett pressmeddelande.

Sydväst Arkitektur och landskap, som står bakom konceptet för Hamnpromenaden, har skapat ett landskap som reflekterar skärgårdsmiljön med bryggor, klippformationer och lokal flora. Gestaltningen stärker banden till skärgården och bidrar till en unik platsidentitet.

– Vi är förstås väldigt stolta över att Hamnpromenaden nominerats till Landmärket. Men mest glad är jag nog för att det blivit så bra som vi tänkte oss. Platsen är omedelbar och det storskaliga klipplandskapet längs kajen guidar invånarna och besökarna genom området. Samtidigt som det är rikt på småskaliga och taktila inslag som skapar nyfikenhet och ger möjlighet att hitta det alldeles egna smultronstället, säger Lina Dahlström som är landskapsarkitekt på Sydväst Arkitektur och landskap.

Priset Landmärket syftar till att uppmärksamma landskapsprojekt som landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet sett till gestaltning, förverkligande och utförande. Vinnaren av Landmärket 2023 kommer att koras under Arkitekturgalan 9 april i Malmö.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!