Kvinna åtalad för grovt djurplågeri och narkotikabrott – hästar och katter vanvårdades

publicerad 4 maj 2024
- av Daniel Rämsell
Tre av hästarna har även haft överväxta och overkade hovar och en häst hade ett obehandlat, smutsigt sår, vilket ledde till att hästen fick feber, hälta och svullnad kring såret.

En kvinna har åtalats misstänkt grovt djurplågeri efter att ha underlåtit sina katter och hästar nödvändig vård omsorg.

Det är en kvinna i 40-årsåldern som utsatt sina sju katter och fem hästar för lidande. Händelserna, som har lett till åtal, har utspelat sig mellan september 2023 och mars 2024, delvis i Norrtälje kommun. Katterna skall ha lidit av skabb och därmed haft nedsatt allmäntillstånd men kvinnan har inte sett till att katterna fått den nödvändiga veterinärvård som krävdes.

Hästarna skall enligt åtalat inte haft daglig tillsyn eller tillräcklig tillgång till foder, åtminstone under en månads tid, vilket resulterat i att hästarna lidit av kraftigt underhull och vissa fall extrem avmagring. Tre av hästarna har även haft överväxta och overkade hovar och en häst hade ett obehandlat, smutsigt sår, vilket ledde till att hästen fick feber, hälta och svullnad kring såret.

Kvinnan är också aktuell i ett annat ärende, där hon tillsammans med två andra personer står åtalad misstänkt för narkotikabrott, efter att tillsammans med övriga innehaft och förvarat totalt 57,04 gram amfetamin, 2 250 tabletter alprazolam, 792,11 gram cannabis och 0,17 gram cannabisharts. Narkotikan var enligt stämningsansökan avsedd att säljas.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!