Statistik från Försäkringskassan visar att mammor i kommunen tar det största ansvaret för vabbandet, medan pappor i Norrtälje står för ungefär 39 procent av de totala vabdagarna.
Informationen baseras på en analys från Försäkringskassas, som Newsworthy har sammanställt och som visar att kvinnliga vårdnadshavare generellt tar ut fler vabdagar än män, en siffra som ligger i linje med riksgenomsnittet.
Nationellt har pappornas andel av vabdagarna minskat sedan 2021, trots tidigare ökningar. I Norrtälje har utvecklingen följt samma trend, med en viss minskning av pappornas vabdagar under det gågna året.
Kvinnor tar ut fler vabdagar än män i alla yrkes- och inkomstgrupper, med undantag för de familjer där kvinnan tjänar mer än mannen. Där tar papporna ut en något större andel vabdagar, men skillnaden är marginell. I familjer där föräldrarna har liknande inkomst och utbildningsnivå är ändå mammornas vabuttag högre.
Även om kvinnor överlag vabbar mer, är statistiken inte helt representativ för jämställdheten. En del av förklaringen ligger i att det finns fler ensamstående mammor än pappor, vilket påverkar siffrorna. Om vabbandet vore helt jämnt fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor ändå stå för cirka 55 procent av alla vabdagar, delvis beroende på att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående vårdnadshavare.