Tre kommuner i Roslagen har inlett ett samarbete för att stärka Roslagens attraktionskraft. En ny hemsida och sociala mediekanaler skall göra regionen mer synlig för besökare och näringsliv.
Det är kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker som har inlett ett samarbete för att stärka regionens attraktionskraft. Kommunerna siktar på att göra Roslagen mer synligt för såväl besökare som näringsliv, genom en gemensam satsning på marknadsföring och information.
Samarbetet är en del av destinationsstrategin ”Roslagen 2030” och skall resultera i en ny gemensam hemsida.
Hemsidan kommer att lanseras under våren och kommer att innehålla turistinformation och en evenemangskalender. Redan i februari startar nya sociala mediekanaler under namnet Destination Roslagen.
– Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för våra aktörer att göra Roslagen till en upplevelserik plats men kommer inte kunna göra allt som ett destinationsbolag gör, som att sälja biljetter eller ta emot bokningar, säger Lisa Karm Togo, Projektledare för samarbetet och destinationsutvecklare i Östhammar, i ett pressmeddelande.
Det nya platsvarumärket för Roslagen har tagits fram gemensamt av de tre kommunerna, men ägs av alla som verkar, bor och vistas i regionen. Syftet med varumärket är att främja turism, jobb, kompetensförsörjning och företagande i Roslagen.
Samtidigt vill man särskilja platsens varumärke från kommunorganisationerna, stärka attraktionskraften för både besökare och företag, samt öka den lokala stoltheten.
– Vår målsättning är att komma närmare de lokala aktörerna inom besöksnäringen och tillsammans hitta den rätta vägen framåt, säger Lisa
Har du tips på nyheter vi kan skriva om? Klicka här!
Just nu finns över 600 lediga tjänster i Norrtälje kommun, enligt Arbetsförmedlingens platsbank. Bland dessa finns cirka 300 sommarvikariat.
Den 12 februari fanns totalt 273 annonser ute för jobb i Norrtälje, vilket motsvarar drygt 600 tjänster. Det är en ökning jämfört med föregående månad, då 157 annonser fanns tillgängliga, motsvarande knappt 300 tjänster.
Av totala antalet lediga tjänster avser 300 stycken ferie- och sommarvikariat.
Yrkesgrupperna med flest annonserade jobb i Norrtälje kommun nu och för en månad sedan
Yrkesgrupp
Antal tjänster
Antal annonser
Vårdbiträden
85
(+85)
5
(+5)
Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering
På en lantbruksfastighet i Riala bor Lena Sjöstedt, en fastighetsmäklare på Mäklarhuset som jobbat i branschen sedan 18-årsåldern. Med en blandning av allsidig yrkeskompetens och en genuin förståelse för sina kunders behov, har Lena etablerat sig som en trovärdig aktör på marknaden.
Lenas resa började tidigt i byggbranschen, där hon snabbt utvecklades från att hantera administration i byggbodar till nyckelpositioner hos Riksbyggen, så som försäljning, nyproduktion och tillvalssäljare.
– Det var en spännande tid som lade grunden till min förståelse för såväl byggprocesser som kundrelationer. Det är stimulerande att få med hela bilden från rådgivning och försäljning till kunskaper inom detaljer och inredning, säger hon.
Utöver att ha jobbat med fastigheter har hon också hunnit med att vara bonde.
– Familjen hade en dröm om att bo på en bondgård, så vi flyttade till Riala och uppfyllde den drömmen. Vi hade häst, nötkreatur, gris, kanin, får, och höns. Det var en rolig tid men jag arbetade samtidigt tre dagar i veckan inom fastighetsbranschen, berättar hon.
Lenas allsidighet är nästan som ett karaktärsdrag. Att vara lyhörd för kundens behov är ett annat.
– Att lyssna är nyckeln till framgång i detta yrke. Varje kund har en historia, och att förstå den historien är avgörande för att hitta det perfekta hemmet för dem.
Lena blev värvad till Mäklarhuset av delägaren Björn som tyckte att hon skulle börja där.
– Jag som innan hade jobbat med nyproduktion blev intresserad av successionmarknaden (andrahandsmarknaden), att få tillfälle att jobba närmare kunder som går och bär på drömmar om sitt nya boende. Samtidigt handlar det mycket om att hjälpa säljarna att nå sina mål. Att förmedla en bostad är ofta en stor förändring i deras liv, och jag vill vara en trygg punkt som stöttar dem genom processen, säger Sjöstedt.
Att det blev just Mäklarhuset har hon inte ångrat och pekar på den breda kompetensen som företaget erbjuder.
– Det är ett kanonföretag, den kollektiva kraften som finns här är imponerande. Vi jobbar verkligen tillsammans och vi kompletterar varandra riktigt bra. Detta är till gagn för kunder genom att de får tillgång till fler kompetenser.
Ytterligare bevis på Lenas mångsidighet är att hon, tillsammans Michelle och Staffan från Mäklarhuset, tillhör “Skärgårdsgruppen”, som är specialiserade på just Roslagens skärgård.
– Jag har ett sommarhus ute på Norrmansö, strax söder om Spillersboda och ansvarar för områdena runt omkring. Jag ansvarar även för Österåkers kommun avseende skärgårdsdelen, där jag arbetar i området kring Ljusterö. Som skärgårdsmäklare är det jätteviktigt att man har lokalkännedom, vilket vi på Mäklarhuset har, berättar hon.
Genom att kombinera sin omfattande kunskap och sitt engagemang för kundservice har Lena Sjöstedt blivit mer än bara en mäklare. Hennes känsla för detaljer och hennes förmåga att se bortom det uppenbara gör att hon kan presentera bostäder på ett sätt som lyfter fram deras unika egenskaper och potential.
– Varje hem har en själ, och det är min uppgift att hjälpa mina kunder att se detta. Ibland innebär det att tänka utanför boxen och visa dem potentialen i ett hem som de kanske inte hade övervägt, förklarar hon.
Lena Sjöstedt är ett levande bevis på hur passion, mångsidighet och en genuin förståelse för såväl fastigheter som människor, kan lyfta mäklaryrket till en helt ny nivå. Hennes breda erfarenhet, från byggbranschen till skärgårdsmäkleri, i kombination med ett personligt engagemang, gör henne till en ovärderlig resurs för kunderna.
– Jag älskar verkligen mitt jobb, avslutar Lena.
Tre snabba:
Om du vore en typ av fastighet, vilken skulle du vara och varför?
Sjöbod, enkel men charmig, alltid nära naturen och havet. Jag är en plats där människor kan koppla av, reflektera och känna sig fria, men också där det finns utrymme för att samla minnen och ta hand om det som är viktigt.
Hur skulle du rädda en visning om det helt plötsligt blev strömavbrott?
Vi kan kalla det en ’visning i skenet av stjärnor’ – en chans att känna hemmet från en ny vinkel. Det här ger oss en perfekt chans att visa hur hemtrevligt det känns, till och med i skymningen!
Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?
Jag är nyfiken på människor och har en förmåga att jag ser alla och gör det bästa av mötet.
Jan Erik Svecke har gått från att vara franchisetagare för McDonalds vid södra infarten till att bli en central figur i Norrtäljes stadsutveckling. Med projekt som Lommarskogen och ett starkt engagemang för det lokala närings- och föreningslivet är hans drivkraft tydlig: att skapa något som gör skillnad.
– Det viktiga är att bidra med det jag kan, med de förutsättningar jag har.
Jan Erik Svecke återkommer ofta till denna enkla men centrala filosofi. En förmåga som präglas av en målinriktad drivkraft att förvandla idéer till verklighet. Men han framhäver ogärna sig själv.
– Jag är bara en av många som gör sin del.
Den här livsfilosofin grundlades redan i unga år i Örebro, där han är uppväxt. När Svecke som tonåring på 80-talet drömde om att studera ett år på high school i USA, tog han jobb på ett äldreboende i Ervalla för att finansiera resan själv.
– Jag sparade ihop 40 000 kronor, och det var viktigt för mig att klara det på egen hand. Många andra fick stöd från sina familjer, men jag ville göra det själv.
Resan till USA blev en startpunkt. Där lärde han sig att hantera utmaningar, som att övervinna språkbarriärer och bygga självförtroende.
– Första månaden var jobbig. Jag förstod knappt vad de sa i skolan. Men efter en termin hade jag bättre betyg än mina amerikanska klasskamrater.
När han återvände till Sverige tog han med sig den självständighet och målmedvetenhet som han utvecklat i USA.
Svecke valde att studera ekonomi och marknadsföring på vid Örebro högskola. Parallellt med studierna jobbade han extra i butik för att finansiera sin utbildning. Det var här hans intresse för dagligvaruhandeln väcktes på allvar.
– Jag har alltid haft en känsla av att jobba för det jag vill uppnå. Det är en drivkraft som aldrig lämnat mig.
Den drivkraften formades tidigt, inte minst genom relationen med hans äldre syster, som blev en viktig del av hans uppväxt. Syskonskaran växte upp med sin pappa som jobbade mycket, vilket gjorde att de tidigt fick ta stort ansvar för sig själva och varandra.
– Min syster och jag var väldigt tajta. Hon var bara ett år äldre än jag, men hon blev som en ledstjärna för mig.
Men relationen fick ett abrupt slut när hon gick bort i hudcancer vid blott 32 års ålder.
– Det var en oerhört tuff tid, men det lärde mig att värdesätta både familj och de människor jag har runt omkring mig. Det har också format hur jag ser på livet och vikten av att använda sin tid väl.
Efter examen på högskolan startade han en karriär inom livsmedelsindustrin, först som trainee på Arla Foods och senare som produktchef på Procordia Foods. Framtiden i Örebro såg utstakad ut. Men det var innan han bokade sin livs första charter. Då skulle allt ändras.
– Jag och en kompis åkte till Lanzarote på solsemester. I hotellrummet bredvid oss bodde två systrar från Norrtälje, och det var så jag träffade min fru Isabel. Sedan dess har det varit vi två.
Isabel var tydlig med att hon inte skulle lämna Norrtälje eller sina föräldrars släktgård i Råda, utanför Söderbykarl. Så efter en period av pendling, bestämde sig Jan Erik för att ta sitt pick och pack och flytta.
Under 17 år drev han McDonald’s i Norrtälje. FOTO: Nicklas Salmin
Vi spolar fram tiden några år. Jan Erik och Isabel har flyttat in på släktgården och fått två söner. Samtidigt arbetspendlar han till Stockholm. Men pendlingen tar tid och han ville ha mer tid för familjen. Hans sätt att frigöra tid kanske var lite oortodoxt. Men han fick reda på att McDonalds planerade att öppna en restaurang i Norrtälje. Även fast han inte hade någon erfarenhet från den branschen så tyckte han att det lät roligt.
– Jag hade gjort ett specialarbete på högskolan om frainchisetagare och skrev ett brev till huvudkontoret för att anmäla intresse.
Ömsesidigt tycke uppstod. Men det var inte bara att köpa in sig och skriva på avtal.
– Det var en lång rekryteringsprocess med många intervjuer innan jag blev godkänd, sedan fick jag praktisera i ett år på andra restauranger för att lära mig själva hantverket.
Därefter kunde han skriva på ett 20-årigt samarbetsavtal med McDonalds.
– Det var såklart en lång tid att skriva på, men jag gick in för det till 100%.
Som frainchisetagare gjorde han allt på restaurangen, men ju längre tiden gick började han också att delegera mer. Och det är framförallt där han hittar ljuspunkterna.
– Det är fantastiskt roligt att se hur unga människor utvecklas och växer, att lära upp dem som 18-åringar och sedan se hur de blir färdiga chefer som 22-åringar och går vidare i karriären.
Tack vare sin akademiska bakgrund så fick han efter ett tag en ledande position inom McMarketing, en ekonomisk förening som hanterar marknadsföringen för alla McDonald’s-restauranger i Sverige. Därutöver startade han upp en till restaurang vid Häggviks köpcenter. Helt plötsligt hade 17 år passerat som franchisetagare och det blev dags att skriva ett nytt 20-årsavtal.
– Det hade varit jätteroliga år, barnen blev delvis uppväxta på restaurangen men samtidigt så är 20 nya år en väldigt lång period.
Ett beslut togs och Svecke sålde år 2016 restaurangerna till McDonaldsentreprenören Roland Edin.
Parallellt fanns det fler spjärn i elden, och en av dem tog form under en lunch på just McDonald’s. Svecke och hans vän Anders Eriksson diskuterade bostadsbristen i Norrtälje och kom fram till att det fanns en tydlig lucka på marknaden för barnfamiljer.
– Det var mycket snack om 55+ och seniorboenden, men väldigt lite om familjer som ville slå sig ner i Norrtälje. Vi tog fram en karta, pekade på ett område och tänkte: Här borde vi kunna bygga något.
Idén var enkel men ambitiös, att skapa ett bostadsområde som inte bara skulle tillgodose behovet av fler bostäder utan också bidra till stadens utveckling som en attraktiv plats för barnfamiljer. Den idén blev grunden för Lommarskogsprojektet.
Kommunens initiala respons var positiv, men projektet stötte snart på hinder i form av långsamma detaljplaneprocesser och politiska beslut. Efter valet 2014 byttes dessutom styret ut, den politiska viljan var fortsatt positiv, med undantaget att de inte ville sälja området till en enda aktör.
– Så vi gick 2015 ihop med Roslagsbostäder, Credentia, Obos kärnhem och Magnolia bostad och skapade ett samarbete som skulle pågå i två etapper.
Svecke framför etapp 1 av projektet Lommarskogen. FOTO: Nicklas Salmin
Byråkratins kvarnar malde långsamt och slut sålde Svecke och Eriksson en stor del av byggrätterna i första etappen till Credentia, men de är fortfarande engagerade i projektets andra etapp. De första bostäderna från Obos kärnhem var inflyttningsklara 2024, i området som numera kallas för Lommarstranden.
– Det har tagit längre tid än vi hoppades, men vi tror stenhårt på projektet. Jag hoppas att etapp två kommer att innehålla fler villor och parhus, boendeformer som vi tror är viktiga för barnfamiljer.
Trots utmaningarna har Svecke aldrig tvekat på värdet av att vara en aktiv del av stadsutvecklingen.
– Det började med att jag och Anders inte ville sitta på läktaren och bara tycka till. Vi ville vara med och bidra.
Vad har Anders Eriksson betytt för dig?
– Jättemycket, vi har samma grundläggande värderingar och han är en väldigt god vän till mig. Han är en klok och jordnära kille och vi kompletterar varandra bra.
Förutom Lommarskogen har Svecke engagerat sig i andra delar av Norrtäljes utveckling. Genom sitt arbete i Norrtälje handelsstad har han varit med och bidragit till att stärka stadskärnan och göra Norrtälje till en attraktiv plats för både invånare och företagare.
– Det är väldigt få tomma lokaler i Norrtälje jämfört med andra orter, och det är något vi ska vara stolta över.
Men snart lämnar han styrelsen.
– Jag har varit med i Handelsstaden sedan omvandlingen från köpmannaförening för cirka 12 år sedan. Det har varit väldigt roligt och utvecklande, men nu är det dags för nya krafter att ta över.
Det är inte det enda föreningsengagemanget Svecke har. Han blev aktiv i BKV när sönerna började spela fotboll. Numera ingår han i valberedningen och i klubbens anläggningsgrupp, som syftar till att få till stånd en fotbollshall.
– Det finns ett generellt problem i Sverige som vi i Norrtälje delar, och det är att ungdomar rör sig för lite. Det spelar mindre roll inom vilken idrott de deltar, utan mer att de är aktiva. Där behöver kommunen ge bra förutsättningar till föreningarna för att driva verksamheter, det är något vi alla tjänar på i förlängningen.
Han lyfter fram det faktum att kommunen har en ökande befolkningstillväxt och att barnfamiljer är en viktig målgrupp i detta.
– Då är det viktigt att kommunen också hänger med i det ökade behovet av infrastruktur för barnens fritidssysselsättningar.
Svecke står framför Ratius i Görla, företaget han är styrelseordförande i.
Trots det tecknar Svecke upp en ljus framtid för Norrtälje, men han återkommer ofta till vikten av att bevara stadens unika identitet. För honom är balansen mellan tillväxt och tradition avgörande för att staden ska fortsätta vara attraktiv för både invånare och besökare.
– Norrtälje ska inte bli Stockholm. Vi har något eget här, och det måste vi värna om. Det handlar inte bara om närheten till skärgården, naturen och storstaden. Det handlar om att folk både jobbar och bor här och därigenom skapar en gemenskap, men också att Norrtälje är en trygg plats att vara på. Vi har allt det andra städer kämpar för att skapa.
Trots ditt engagemang för samhället har du aldrig tagit klivet in i politiken, varför?
– Jag tycker att politiken är för byråkratisk. Det är för långa ledtider, och jag känner att jag kan göra mer nytta genom att påverka via andra kanaler, som näringslivet eller föreningslivet. Jag hade blivit för uppslukad av politik så det har aldrig varit på kartan, även fast jag blivit uppvaktad.
Detta pragmatiska förhållningssätt genomsyrar också hans livssyn. Svecke liknar livet vid en tårta, där varje bit representerar en del av tillvaron; arbete, familj och fritid.
– Livet handlar om att fördela bitarna rätt. Ibland behöver man ge mer tid åt en viss del, men över tid ska det kännas balanserat. Just nu känns det som att jag har hittat rätt balans, och det är jag väldigt tacksam för.
Den filosofin bär han också med sig in i sina professionella åtaganden. Som styrelseordförande i det lokala mässbyråföretaget Ratius ser han långsiktighet som en central del av arbetet.
– Vårt mål är att skapa en trygg arbetsplats och ett stabilt bolag som kan fortsätta göra skillnad, både för våra anställda och för Norrtälje.
För Jan Erik Svecke handlar det privat inte om att göra stora avtryck, utan om att göra skillnad där han kan.
– Jag har aldrig haft ambitionen att göra ett enormt avtryck, men om jag kan göra min del och bidra med det jag kan, då är jag nöjd.
Och kanske är det just den här balansen mellan ödmjukhet och målmedvetenhet som definierar Svecke bäst. Från att som ung finansiera sin dröm om att studera i USA, till att idag bokstavligen forma Norrtälje, har hans filosofi varit densamma: att alltid arbeta för det han tror på och använda tiden till något meningsfullt.
Fakta:
Namn: Jan-Erik Svecke
Bor: Räfsnäs
Ålder: Född 1964
Andra styrelseuppdrag: Nordsport Holding (Intersport Sverige), Roslagens Sparbank och Roslagen Sparbanks stiftelser
2024 blev ett år med fler konkurser än på många år i Sverige. Men i Norrtälje kommun föll färre bolag än året innan.
Under år 2024 gick sammanlagt 43 bolag med säte i Norrtälje kommun i konkurs. Det är en färre än året innan. Toppåret, sedan 2015, var just 2023 sett till antalet konkursföretag. Det visar ny statistik från UC.
2024 var ett stort konkursår. I landet som helhet noterades över 10 000 konkurser, vilket är fler än på flera decennier. Restaurang och hotell var den mest konkursdrabbade branschen om man beaktar antalet företag, enligt statistiken från UC. Under 2024 gick 1 001 restauranger och hotell i konkurs, vilket motsvarar 2,9 procent av alla registrerade bolag i branschen. Det är även en tydlig uppgång jämfört med året innan.
Bland Norrtäljeföretagen som föll hade Rånäs Bruk-ägda HighScore Entreprenad AB den största omsättningen (96,8 miljoner kronor). Bolaget var också det som anställde flest, enligt sitt senaste bokslut (20 personer). Bland de bolag som gått i konkurs märks också 37 år gamla UPV Utbildning på väg AB som grundades år 1986.
Sammanlagt omsatte Norrtäljebolagen som gick i konkurs 176,9 miljoner kronor och anställde 75 personer.
De största företagen med säte i Norrtälje som gick i konkurs under år 2024:
Företag:
HighScore Entreprenad AB
Org nr:
556791-7603
Konkursdatum:
2024-09-12
Omsättning:
96 790 000 kr
Anställda:
20
Grundat:
2009-10-28
Ålder:
14 år
Verksamhet:
Bolaget ska bedriva gräv-, bygg-, schakt- och anläggningsentreprenader jämte därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Loci Bygg AB
Org nr:
556945-9133
Konkursdatum:
2024-10-24
Omsättning:
21 946 000 kr
Anställda:
8
Grundat:
2013-10-21
Ålder:
11 år
Verksamhet:
Aktiebolaget ska bedriva entreprenadarbete och konsultarbete inom byggnadsbranschen, tillverkning och försäljning av snickeri- och smidesprodukter samt bedriva annan med ovan nämnda verksamheter förenlig verksamhet.
Företag:
EA Bilservice i Vallentuna AB
Org nr:
559151-5704
Konkursdatum:
2024-10-14
Omsättning:
11 083 000 kr
Anställda:
11
Grundat:
2018-03-06
Ålder:
6 år
Verksamhet:
Bolaget skall bedriva fordonsförsäljning, fordonsvård, mindre reparationer av fordon, sadelmakeri, samt därmed förenlig verksamhet.
Företag:
BODYLOOK design Aktiebolag
Org nr:
556297-3155
Konkursdatum:
2024-04-26
Omsättning:
6 583 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
1987-04-27
Ålder:
37 år
Verksamhet:
Bolaget ska bedriva försäljning och köp av fastigheter, värde- / Bolaget ska bedriva försäljning och köp av fastigheter, värdepapper, optioner, bilar, båtar och konfektionsvaror och därmed förenlig verksamhet.
Företag:
CH Byggservice AB
Org nr:
559285-8947
Konkursdatum:
2024-01-22
Omsättning:
5 446 000 kr
Anställda:
4
Grundat:
2020-11-26
Ålder:
3 år
Verksamhet:
Bolaget skall bedriva ombyggnationer, reparationer, inredning, ytskikt samt allmän service och därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Flexibyggitet i Norrtälje AB
Org nr:
556882-6142
Konkursdatum:
2024-09-13
Omsättning:
4 926 000 kr
Anställda:
5
Grundat:
2012-01-31
Ålder:
12 år
Verksamhet:
Aktiebolaget ska bedriva byggnadsverksamhet samt markarbeten, förvalta värdepapper och fast egendom tillika som liknande verksamheter.
Företag:
Jasac Bygg & Inredning AB
Org nr:
556858-4196
Konkursdatum:
2024-04-12
Omsättning:
3 304 000 kr
Anställda:
3
Grundat:
2011-07-04
Ålder:
12 år
Verksamhet:
Aktiebolaget ska bedriva byggnadsverksamhet, konsult- och inredningsrådgivning i renoveringsfrågor samt äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet.
Företag:
UPV Utbildning på väg AB
Org nr:
556290-2188
Konkursdatum:
2024-01-31
Omsättning:
2 614 000 kr
Anställda:
3
Grundat:
1986-12-30
Ålder:
37 år
Verksamhet:
Bolaget ska bedriva trafikskoleutbildning samt konsultation inom trafik och miljö och därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Eire El och Säkerhet AB
Org nr:
559099-5972
Konkursdatum:
2024-07-31
Omsättning:
2 235 000 kr
Anställda:
3
Grundat:
2017-02-03
Ålder:
7 år
Verksamhet:
Elektriker. Underentreprenör inom elteknikbranschen. Utför elinstallationer och installation av inbrottslarm samt därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Väddö Snickerifabrik AB
Org nr:
559062-5280
Konkursdatum:
2024-03-06
Omsättning:
2 047 000 kr
Anställda:
3
Grundat:
2016-05-13
Ålder:
7 år
Verksamhet:
Bolaget ska utföra snickeriarbeten och begravningstjänster samt bedriva därmed förenlig verksamhet.
Företag:
LEDANDE HUS AB
Org nr:
559299-1094
Konkursdatum:
2024-12-05
Omsättning:
1 646 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
2021-01-29
Ålder:
3 år
Verksamhet:
Försäljning och byggande av bostadshus och andra byggnader och därmed förenlig verksamhet
Företag:
Rindella Förvaltning AB
Org nr:
556807-0147
Konkursdatum:
2024-06-11
Omsättning:
938 000 kr
Anställda:
7
Grundat:
2010-04-28
Ålder:
14 år
Verksamhet:
Aktiebolaget skall bedriva fastighetsskötsel och -underhåll därtill mark- och byggentreprenad samt därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Stora Vego AB
Org nr:
556946-9751
Konkursdatum:
2024-03-26
Omsättning:
910 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
2013-10-30
Ålder:
10 år
Verksamhet:
Aktiebolaget ska bedriva mat- och kaffeservering, försäljning av present- och inredningsartiklar samt därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Stjärnan Allservice AB
Org nr:
556772-9925
Konkursdatum:
2024-06-17
Omsättning:
752 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
2008-12-15
Ålder:
15 år
Verksamhet:
Bolaget ska äga bedriva service för fordon och fastigheter
Företag:
Stockholms Elservice AB
Org nr:
559085-5358
Konkursdatum:
2024-06-03
Omsättning:
682 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
2016-11-16
Ålder:
7 år
Verksamhet:
Installation, service och felsökning av el, datanätverk, styr och regler anläggningar åt både privatpersoner och företag.
Företag:
butiken tekrev AB
Org nr:
559322-6102
Konkursdatum:
2024-03-06
Omsättning:
622 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
2021-06-15
Ålder:
2 år
Verksamhet:
Butikshandel med renoverade möbler, kläder och inredningsartiklar.
Företag:
ENSIO’S AKTIEBOLAG
Org nr:
556476-7837
Konkursdatum:
2024-10-04
Omsättning:
489 000 kr
Anställda:
1
Grundat:
1993-11-15
Ålder:
30 år
Verksamhet:
Bolaget skall bedriva design, tillverkning, import och export av uniform- och profilkläder med tillbehör samt försäljningsuppdrag för kollektionsrådgivning och därmed förenlig verksamhet.
Företag:
Sten & Kalle Bygg & Entreprenad Norrtälje AB
Org nr:
559078-0119
Konkursdatum:
2024-02-07
Omsättning:
0 kr
Anställda:
1
Grundat:
2016-09-28
Ålder:
7 år
Verksamhet:
Bolaget bedriver byggverksamhet och därmed förenlig verksamhet.
Tomas Ackelman har haft en betydande roll i att forma Norrtäljes närings- och idrottsliv. Från att ha räddat Roslagens Sparbank från konkurs på 70-talet till att driva evenemang som Roslagens Företagsgala och Idrottsgala, har han satt ett varaktigt avtryck på kommunen. Det här är hans berättelse.
Ackelman är född och uppvuxen i Nyköping och började arbeta på Sparbanken som ung. Efter olika roller i Nyköping, Kalmar och Stockholm kom han till Norrtälje och Roslagens Sparbank 1975.
Då var banken i en svår ekonomisk situation och hotades av uppköp. Tomas insats, tillsammans med ett dedikerat team, förvandlade banken från en krisande institution till en av Sveriges mest välrenommerade sparbanker.
– Banken var illa ute, men vi gjorde ett starkt jobb för att rädda den. 1990 betraktades vi som en av de bästa sparbankerna i Sverige, vilket jag är stolt över att ha bidragit till, säger han.
Kort därefter, under den ekonomiska krisen 1992, stod Roslagens Sparbank starkare än många andra banker. Tomas berättar att förståelsen för och närheten till marknaden samt en nära relation till sina kunder var avgörande faktorer för att undvika de omfattande kreditförluster som många andra banker drabbades av under den turbulenta perioden.
En av nyckelfaktorerna var ett målmedvetet arbete för att stötta kunder som drabbades hårdast av krisen.
– Många förlorade sina jobb och riskerade att tvingas lämna sina nyinköpta bostäder. Banken arbetade aktivt för att hitta lösningar som gjorde det möjligt för människor att bo kvar i sina hem, trots de ekonomiska svårigheterna, säger Ackelman.
Genom arbetet kunde banken inte bara behålla kundernas förtroende utan också bidra till att minska de sociala och ekonomiska konsekvenserna av krisen för många hushåll i Roslagen. Sparbanken tog sig ur krisen ännu starkare.
Förutom Ackelmans operativa roll i Roslagens Sparbank fick han förtroendet att driva den nybildade Roslagens Sparbanks Stiftelser under uppstartsfasen 2001 till 2012. Stiftelserna spelar en stor roll i att stödja projekt, initiativ och samarbeten som driver på för en positiv utveckling av Norrtälje kommun.
Vid sidan av sin karriär i banken har han ägnat mycket tid åt att främja idrott och näringsliv i kommunen. Han var med och startade Norrtälje Turism 1989 och senare NUAB – ett nätverksbolag som bygger broar mellan kommunen och näringslivet. Tomas är också hedersordförande i BKV Norrtälje.
Hans engagemang ledde till starten av Expo Roslagen och Roslagens Företagsgala 2009 och Idrottsgalan 2014. Galorna har blivit viktiga plattformar för att lyfta fram och fira lokala framgångar.
– Vi ville skapa något där näringslivet och idrotten kunde få sina egna arenor. Det är fantastiskt att se hur galorna har fört samman människor och skapat nya möjligheter, säger han. Jag tycker det är viktigt att premiera våra duktiga entreprenörer och idrottare. Det ger ringar på vattnet och inspirerar andra, fortsätter han.
En annan betydande insats från Tomas har varit hans bidrag i att rädda Norrtälje sjukhus från nedläggning i början av 2000-talet. Tomas berättar att han tillsammans med Sören Karlsson, dåvarande chef på Norrtelje Tidning, skickade in en skrivelse till Landstingsfullmäktige, undertecknad av de större företagen och andra representanter från näringslivet i Norrtälje, vilket kan ha påverkat beslutet att bevara Norrtälje sjukhus.
– Det var viktigt för oss att visa på sjukhusets betydelse för kommunen. Det är en annan insats jag är mycket stolt över, säger han.
Vad är drivkraften i ditt engagemang för Roslagen?
– Norrtälje kommun är en fantastisk plats att bo och verka i. Vi måste visa det och locka hit fler personer med hög kompetens, och det gör vi bland annat genom våra galor, säger han.
Är det något du önskar att du hade gjort annorlunda i din karriär?
– De första 15–20 åren i Norrtälje arbetade jag nog för mycket, dels i sparbanken men också i övriga engagemang inom idrott och kultur. Utan stödet från min fru hade det inte gått. Det är en viktig lärdom jag tar med mig, säger han.
Vad har du för tips till blivande entreprenörer?
– Man ska vara engagerad, men man måste balansera det med privatlivet så att man inte går in i väggen. Sen tror jag att det är jätteviktigt att man jobbar med det man tycker är roligt och brinner för. Engagemang, skapa kontakter och relationer, ta dig inte vatten över huvudet. Förtroendet för dig som person är viktigt, säger Ackelman.
Blir det någon sextonde Företagsgala?
– Jag tar en gala i taget, avslutar han och lämnar det osagt om vi kan förvänta oss att Tomas Ackelman står vid rodret på Företagsgalan även hösten 2025 eller om han lämnar över stafettpinnen till någon annan.
– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda. Just nu är det mycket fokus på snöskottning, men på sommaren handlar det mycket om gräsklippning och trädgårdsarbete, säger Samuel Lindevall. FOTO: RMG
Roslagens Gårdstjänst, drivet av de två unga entreprenörerna Vilgot Dovander och Samuel Lindevall, har på kort tid blivit ett etablerat namn inom trädgårds- och fastighetsskötsel i Roslagen.
Företaget startades som ett UF-projekt under hösten 2023 och omvandlades till ett aktiebolag i juni 2024. Nu har de unga entreprenörerna åtta timanställda och ett kontor i Sika utanför Norrtälje, och tillsammans driver de verksamheten vid sidan av sina studier på Rodengymnasiets teknikprogram.
– Vi har varit kompisar sedan högstadiet och går i samma klass på Rodengymnasiets teknikprogram. Jag har haft liknande företag i flera år genom “Egen sommar”, och när det var dags för UF startade vi Roslagens Gårdstjänst tillsammans, berättar Vilgot Dovander.
– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda.
Företaget erbjuder tjänster som snöskottning på vintern och trädgårdsskötsel under sommaren.
18-åringarna driver ett eget aktiebolag vid sidan av sina studier. På kort tid har de lyckats etablera sig på marknaden. I bild: Samuel Lindevall, vd för Roslagens Gårdstjänst FOTO: Roslagen Media Group
– Det är fantastiskt att vi som 18-åringar kan bedriva en fullskalig verksamhet med anställda. Just nu är det mycket fokus på snöskottning, men på sommaren handlar det mycket om gräsklippning och trädgårdsarbete, säger Samuel Lindevall.
– Vi är mycket för att stötta lokalt.
Deras engagemang för det lokala genomsyrar verksamheten.
– Vi är mycket för att stötta lokalt. När vi lämnar in en maskin på service gör vi det hos en lokal firma istället för ett större bolag, säger Samuel.
Vilgot har givit tillbaka till framtidens entreprenörer genom att nu vara ledare på kommunens satsning Egen sommar två år i rad.
– Jag fick otroligt mycket stöd och kunskap när jag var deltagare och har känt att det är viktigt att kunna ge tillbaka av de erfarenheter jag erhållit – det har varit uppskattat bland deltagarna, säger Vilgot.
Utmaningarna som entreprenörer är dock inte få.
– Det är en utmaning att bygga upp ett företag och få det att växa. Kundnöjdhet är något vi prioriterar högt eftersom det är nyckeln till långsiktig framgång, säger Vilgot.
Vilgot Dovander brinner för att stötta det lokala och är numera ledare på Norrtälje kommuns satsning ”Egen sommar”. FOTO: Roslagen Media Group
Vad har ni för vision med företaget?
– Vi vill bli ett etablerat och välkänt företag i Roslagen. Efter det får vi se hur allt utvecklas, säger Samuel. Vi satsar även på att kunna dra på oss större uppdrag där kommunen är en tilltänkt kund, fortsätter han.
Vilgot och Samuel visar att det med hårt arbete och engagemang går att bygga något stort, även som unga entreprenörer.
– Vi brinner för entreprenörskap och det är det som vi tycker är roligt och brinner för. Vi är här för att stanna, avslutar Samuel.
Med ett ledarskap som hyllar olikheter och en förmåga att skapa gemenskap har en han format en arbetsplats där människor och idéer får växa. På vägen dit har han samlat lärdomar från både lumpen, idrotten och sin barndom, som alla satt sin prägel på hans filosofi.
– Det bästa med jobbet? Det är mötet med kunderna, säger Tommy och slår ut med armarna. Här får jag direkt feedback, det är lite som att stå på en scen varje dag.
Tommy, som heter Larsson i efternamn sitter djupt försjunken och sippar på en kaffe i konferensrummet ovanför butiken. Han har en blick och närvaro som påminner om en dirigent, den som håller takten och skapar harmoni i en symfoni. I tre och ett halvt år har han varit ställföreträdande handlare på ICA Kvantum Flygfyren, eller som man säger i folkmun; “Flygis”. Men hans väg till butikens ensemble har inte varit spikrak. Från idrottsplanens målburar till lumpens pansarvagnar och vidare till kassalinjen, har han samlat erfarenheter som format både honom själv och hans ledarskap.
Som barn var Tommy alltid i rörelse. Sporten var hans stora passion – inte bara genom skidkarriären i Estuna IF utan framförallt genom fotbollen i Lohärads IF.
– Jag älskade allt som hade med fysisk aktivitet att göra. Att vara målvakt var särskilt givande – det handlar om att läsa spelet, att vara steget före.
Hans talang tog honom till zonlag, träningar med Djurgårdens IF:s P87:or och ungdomslandslagets träningsläger i Halmstad, men när valet stod mellan att satsa helhjärtat eller gå vidare i livet, valde han det senare. Lumpen vid I19 Boden blev nästa steg, och där upptäckte han något som skulle prägla hans framtida karriär som chef: kraften i olikheter.
– Vi var tio grabbar i logementet med helt olika bakgrunder – sportkillar, naturvetare, mekaniker och magic the gathering-spelare. Ändå blev vi snabbt ett sammansvetsat team, tack vare att vi hade samma mål. Det lärde mig att olikheter är en styrka. Det gjorde diskussionerna mer dynamiska och besluten bättre.
Efter lumpen följde jobb på Coop Forum, där han lärde sig butikens grunder, och senare på Willys, där han utvecklade en skicklighet i att hantera köttdisken.
– Det var Gunnar Björklund som lärde mig att putsa kött. Han var en fantastisk mentor, och det är kunskaper jag fortfarande har nytta av idag. Det är extra roligt att han idag jobbar här på Flygis.
Ekonomistudier på universitet och jobb på en redovisningsfirma lockade därefter, men det var först när Tommy fick ett jobb som controller på Flygfyren 2016 som han kände att han kom i sitt rätta element.
– Det var som att hitta hem. Kombinationen av butik och ekonomi var perfekt för mig.
Efter att ha rattat siffrorna under tre år blev han supportchef, som innebar ansvar för HR, ekonomi, marknadsföring och egenkontroll. Därefter blev han befordrad till ställföreträdande handlare, vilket innebär att han är chef för hela företaget, men inte specifikt butiken. Hans dagar börjar med att stämma av försäljning, väder och dagens planer. Därefter tar han ett varv i butiken för att möta personalen och kunderna.
– Det bästa sättet att hålla örat mot rälsen är att prata med kunderna och höra vad vi kan göra bättre.
Men ledarskapet handlar inte bara om att vara synlig, utan också om att skapa struktur och tydlighet. Under pandemin sattes detta på prov. Det var en tid då han fick kasta affärsplanen och börja om. Från en massa inplanerade event till beställningar av plexiglas och handsprit.
– Men framförallt handlade det om att skapa trygghet i en kaotisk tid, vi kunde inte stänga ner butiken utan var tvungna att se till att det gick att upprätta en säker miljö både för medarbetare som kunder.
Han beskriver sin ledarskapsfilosofi som definitionen av en elektrisk ledare, alltså något som “genom energi med lätthet flödar”. Tommy menar att det handlar om att skapa rätt förutsättningar för medarbetarna att blomstra, vilket innebär att en ledare leder energi i rätt riktning.
– Flygfyren är en arbetsplats som många beskriver som familjär, trots butikens stora storlek. Det är något som vår tidigare handlare, Rolf Holmberg och vår nuvarande, Claes Göran Sylvén jobbat hårt med. Den andan är något jag aktivt arbetar för att bevara.
Han hävdar att det handlar om att se varje medarbetare som en individ, inte bara en rad i en personallista.
– Vi tror på människan, och vi vill att alla ska känna sig inkluderade och få kraft att utvecklas till sitt bästa jag.
Samarbetet med Tiohundra är ett exempel på detta. Genom att erbjuda personer med funktionsvariationer praktik, skapas en inkluderande arbetsplats.
– Det är fantastiskt att se hur de växer och blir en självklar del av teamet. Det ger oss en varmare och mänskligare arbetsplats.
Han återkommer därmed till resonemanget från sina lumpenerfarenheter, att olikheter innebär en kraft. Tommy menar att det bästa sättet att leda olikheter inte är genom detaljstyrning, utan måluppfyllelse och exemplifierar med en händelse som blev viral.
– Vi vill ju att butiken ska vara familjär, men det går inte att säga exakt hur. För ta det som det skrevs om i facebookgruppen “Norrtälje – vad händer på byn”, där en kund hade tappat bort sin plånbok och inte kunde ta ut pengar på sitt kort, vilket gjorde att vår medarbetare erbjöd att ta emot en Swish och ta ut pengar från sitt egna bankkort, det är precis den familjära andan vi vill stå för, att trots vår storlek upplevas som den lilla butiken där vi har en genuin vilja att hjälpa varandra.
Det är denna värme och omtanke som han vill ska genomsyra hans ledarskap, och när Tommy reflekterar över var det kommer ifrån, landar han i sin egen barndom.
– Min dagmamma Birgit i Svanberga var en otroligt empatisk och varm person. Hon lärde mig mycket om respekt och hur man tar hand om andra, men också om att sätta gränser på ett mjukt men tydligt sätt. De värderingarna har jag burit med mig hela livet.
Intervjun är avslutad, och vi går ner till butiksgolvet för fotografering. När Tommy tar ett sista varv genom varuhuset möter han både kunder och kollegor, och småpratar med dem längs vägen. Entusiasmen i hans röst och sätt är påtaglig.
– Det är i mötena med människor jag hittar energin – och det är därför jag älskar det här jobbet, avslutar han.
Faktaruta
Namn: Tommy Larsson Ålder: 37 Bor: Norrtälje Familj: Gift med två barn Flygiskarriär: Controller (3 år), supportchef (2,5 år) och ställföreträdande handlare (3,5 år) Chef över: Cirka 200 anställda (300 under sommaren)
Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.
Hos Tobias och Malin Wik i Lohärad har det aldrig doftat godare av choklad. Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.
Tobias berättar om hur deras erfarenheter från besöket på chokladfabriken Felchlin har bekräftat att de är på rätt kurs när det gäller hållbar pralinproduktion.
– För oss blev resan en bekräftelse på att vi använder oss av rätt choklad. Felchlin har en tydlig hållbarhetsprofil, med allt från sjukvårdsprogram för sina kakaobönder till strikt motstånd mot slaveri inom produktionen, vilket givetvis är viktigt för oss, säger Tobias.
Trots att chokladpriserna har stigit med 30–40 % på grund av torka, krig och problem inom odlingsindustrin, har paret Wik valt att hålla sina egna priser stabila.
– Vi har låga omkostnader och väljer istället att satsa på våra trygga smaker som vi vet att kunderna älskar. Det gör att vi kan hålla våra kostnader nere, trots de ökade priserna på råvaror, förklarar Tobias.
Tobias berättar att en av de mest spännande nyheterna för paret är att deras efterlängtade gårdsbod nu är på gång att bli verklighet. Planen är att öppna boden under 2025, där kunderna kommer att kunna beställa praliner och hämta upp dem direkt på plats.
– Det blir lite som en minimarknad där vi inte bara kommer att erbjuda våra chokladprodukter, utan också andra lokala delikatesser. Vi vill skapa en levande bod där besökare kan uppleva mer än bara choklad, säger han.
Förutom gårdsboden planerar Tobias och Malin också att starta pralinkurser under nästa år. Kurserna är tänkta för alla, från nybörjare till mer erfarna chokladälskare, med fokus på att ha kul och lära sig pralinhantverket.
– Vi vill att det ska vara en rolig och lärorik upplevelse. Målet är att folk ska få med sig såväl kunskap som glädje när de går härifrån, säger Tobias entusiastiskt.
Tobias och Malin Wik i köket där chokladen förvandlas till praliner. FOTO: RMG
Tobias berättar att den positiva responsen från kunderna är en viktig drivkraft för företaget. Deras fokus på att leverera en njutningsfull upplevelse genom sina produkter förblir kärnan i verksamheten, och de är fast beslutna att låta ännu fler upptäcka deras passion för choklad.
Handgjorda praliner från Madebywiks. FOTO: RMG
– Vi får fantastisk respons från våra kunder och det är det som driver oss framåt. Vi har inga planer på att bromsa in – vi är här för att stanna och vill att folk ska fortsätta njuta av vår choklad, avslutar Tobias.
Peter Jansson är en av grundarna till det som sedermera blev företaget Note, en av Roslagens mest framstående företagshistorier inom teknik och produktion. Hans karriär startade i Norrtälje, där han direkt efter gymnasiet och lumpen började arbeta på en liten elektronikfirma, Lintron Elektronik, med 25 anställda. Nu berättar han om sin resa från Görla till börsnotering och om sitt engagemang för Norrtäljes näringsliv.
Med en bakgrund som gymnasieingenjör tog han plats på företagets utvecklingsavdelning och blev snart produktionsledare. Året var 1986, och detta blev början på en resa som skulle leda till stora förändringar för såväl företaget som för Peter själv och Norrtäljes näringsliv.
När elektronikföretaget som Peter arbetade på var till salu 1990 såg han tillsammans med kollegorna Mats Hultin och John Olov Karlsson en möjlighet att köpa det.
Sagt och gjort – trojkan inledde en imponerande tillväxtresa som ledde till en tiofaldig expansion på under ett decennium. Bolaget gick från 25 anställda och växte till 350 på nio år – en växtvärk och utveckling som Peter beskriver som intensiv, utmanande och lärorik.
– Det var en enorm resa, där jag fick vara såväl produktionschef som HR-chef. Vi anställde enormt mycket personal under den perioden, vilket var väldigt utmanande. Det gäller att hitta rätt kompetens och ställer höga krav på utbildningar inom företaget, säger Jansson.
Expansionen fortsatte även internationellt. I slutet av 90-talet gick bolaget samman med ett företag som hade en fabrik i Polen och lockade till sig investerare. Detta var ett steg som tog bolaget utanför Sveriges gränser, med fabriker i Litauen, Estland, Finland och Polen, och Peter blev ansvarig för bolagets Östeuropaverksamhet.
– I slutet av 90-talet började det bli väldigt hett att man skulle lägga ut produktionen och outsourca till framförallt Östeuropa. Vi hade ingen erfarenhet av detta, vi som var grundarna, så vi gick ihop med ett annat företag från Stockholm som redan hade en fabrik i Polen. De plockade även med sig investerare till oss som investerade 40 % i vår fabrik. Vi släppte alltså en hel del aktier från vår fabrik, säger Jansson.
Kravet från investerarna var börsnotering innan 2005, vilket realiserades under 2004 när Note blev ett publikt bolag.
– Det var mycket jobb men en fantastisk resa och erfarenhet, konstaterar Peter om tiden inför börsintroduktionen.
Med decennier av erfarenhet från bolagsbygge och produktion avslutade han sitt engagemang i Note 2009. Engagemanget för entreprenörskap slutade emellertid inte där och Peter började engagera sig i Norrtäljes näringsliv för att stötta andra entreprenörer.
Han blev en central gestalt inom Nyföretagarcentrum som erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till personer som vill starta eller nyligen har startat eget företag. Men Peter ansåg att han ville göra mer för blivande entreprenörer med fokus på att bygga långsiktiga och hållbara företag, varför han grundade Företagslabbet, som är en plattform för att stödja nya företagare genom råd och nätverk genom hela uppbyggnadsfasen i ett företagsbygge.
– Jag brinner för entreprenörskap och tycker att det är väldigt roligt att kunna bidra till att andra också lyckas starta och driva företag. Det är så viktigt för Sverige och för Norrtälje att det går bra för våra företagare. Det är detta som är ambitionen med Företagslabbet, säger han.
Företagslabbet och Nyföretagarcentrum har varit två viktiga plattformar för Peter. Genom dem har han kunnat stödja nya företagare med såväl praktiska råd som ovärderliga kontakter.
– Som blivande entreprenör saknar man ofta grundläggande kunskap om företagande. Det kan handla om hur man skall paketera sin produkt, hitta målgruppen eller välja rätt strategier. På Företagslabbet får man den hjälpen, men också tillgång till ett starkt externt och internt nätverk, förklarar han.
Vid sidan av sitt engagemang för entreprenörskap är Peter också aktiv inom idrottsvärlden och har varit ordförande för NIK i över tio år. Hockeyn kom in i hans liv genom familjens intresse för sporten, och Peter engagerade sig snabbt i klubbens arbete.
– Det är klart att min erfarenhet har kommit NIK till gagn, särskilt när det gäller kontakter inom näringslivet och kommunen. Vi har satsat på ungdomsverksamhet under lång tid, men nu börjar vi också satsa mer på A-laget, berättar han.
Trots sin långa och framgångsrika karriär har Peter inte slutat drömma och sträva framåt. Han vill se mer stöd för småföretagare från statens håll och ser ett stort behov av att stärka banden mellan näringslivet och kommunen.
– Jag arbetar tillsammans med kommunen på deras näringslivsstrategi för att förbättra relationen mellan näringslivet och kommunen. Kommunen skall vara en serviceinrättning till näringslivet, och det är det jag arbetar för, säger Jansson.
Med din erfarenhet – kan du ge blivande entreprenörer tre goda råd?
– Ta hjälp! Fakta är att om man tar hjälp så är resultatet att man klarar sig som företag i mycket högre utsträckning. Man måste vara väldigt engagerad och vara lösningsorienterad. Man måste ha mål och handlingsplan, annars driver man snett.
Vilket råd hade du givit till dig själv idag om du fick chansen att backa tiden till 80- och 90-talet?
– Med facit i hand önskar jag att jag tidigare i karriären lagt mer tid på balans mellan arbete, familj och fritid. Jag arbetade nog för mycket. Jag hade nog varit mer effektiv om jag hade haft en bättre balans, säger han.
Peter Jansson är inte bara en framgångsrik entreprenör, utan också en eldsjäl för Norrtäljes näringsliv och idrott. Trots sina framgångar värdesätter han balansen mellan arbete, familj och fritid – något han funnit i sin sommarstuga på Vätö, där han laddar energi för framtida utmaningar.
I Norrtäljes nya Hamnpark har Café Maison slagit upp portarna, en plats där passion för mat och kärlek till det parisiska cafélivet möts. Bakom detta charmiga tillskott står Nisreen Alhabbash och hennes man Aladdin Ibrahim, två entreprenörer som har drivit restauranger och kaféer i Norrtälje i över två decennier.
Nisreen kom till Sverige från Palestina år 2000 och slog snabbt rot i Norrtälje. Tillsammans med Aladdin har hon byggt upp flera framgångsrika verksamheter, från Bistro Magasinet till Edsbro Krog, där de gjorde sig kända för sin fokus på kvalitet och hemlagade rätter. Redan vid 21 års ålder tog Nisreen över sin första restaurang och balanserade företagandet med att vara nybliven mamma och student.
– När vi kom till Norrtälje såg vi att det fanns potential, men vi ville också bidra till att skapa mer liv i stadens centrum. Med Café Maison vill vi ta det ytterligare ett steg och skapa en plats där människor kan samlas och njuta, säger Nisreen.
En touch av Paris vid vattnet
Café Maison är inspirerat av de mysiga kaféerna i Paris – en idé som föddes när Nisreen och Aladdin besökte den franska huvudstaden.
– Det vi älskade i Paris var hur varje café var en plats för möten, gemenskap och lugn. Vi ville ta med den känslan hit till Norrtälje. Här ska du kunna slå dig ner med en perfekt bryggd kaffe, njuta av en färsk macaron och känna att tiden stannar för en stund.
Caféet har snabbt blivit en naturlig samlingsplats, inte minst tack vare sitt unika läge i Hamnparken och samarbetet med coworking-konceptet “Close to Home”.
Kvalitet och hantverk i varje detalj
Nisreen och Aladdin lägger stor vikt vid kvalitet och autenticitet. Allt från bröd till bakverk görs från grunden – inget halvfabrikat hittar vägen till Café Maisons kök.
– Våra baguetter är en stolthet, vi bakar dem färska varje dag och fyller dem med noggrant utvalda råvaror. Vi märkte snabbt att det fanns en efterfrågan på hälsosamma lunchalternativ, så nu erbjuder vi också matlådor för de som har ont om tid men ändå vill äta gott och nyttigt.
En del av hamnens utveckling
Förutom att vara en plats för fika och lunch har Café Maison snabbt blivit en populär destination för de som arbetar i och omkring Hamnparken. Samarbetet med Close to Home innebär att caféet förser coworking-medlemmarna med frukost och fika under möten.
– Det här är ett helt nytt koncept för oss, men vi har älskat att anpassa oss till det. Att kunna servera nybryggt kaffe och frukost till entreprenörer och frilansare känns fantastiskt. Vi vill att Café Maison ska vara en plats där kreativitet och idéer kan frodas.
Visionen framåt
Nisreen och Aladdin ser Café Maison som en långsiktig satsning. De planerar att ständigt utveckla verksamheten för att möta gästernas behov och bidra till Norrtäljes växande kaféscen.
– Vi är inte klara än. Vi lyssnar på våra gäster och anpassar oss efter vad de vill ha. Vår vision är att Café Maison ska vara en central del av grannskapet, där både lokalbor och besökare kan känna sig hemma.
Café Maison är inte bara en plats för kaffe och bakverk, utan också en vital del av Norrtäljes hamnutveckling. Här välkomnas alla – från grannar som tar en morgonpromenad till företagare som behöver en paus i arbetsdagen.
Faktaruta:
📍 Pilgatan 13–15, Hamnparken, Norrtälje
📅 Öppet måndag till lördag
📞 För bokningar och förfrågningar, kontakta oss på: 0176-29 22 80