På fredag avgörs Glass-SM på Stockholmsmässan, och bland de tävlande finns Mahdi Zarei från Norrtälje. Han driver Loren Jin’s Gelato och Wafflehouse och hoppas kunna sätta både sin egen glass och Norrtälje på kartan.
Mahdi Zarei gör all sin glass från grunden och använder metoder som skiljer sig från det traditionella. Istället för maskiner kokar han smeten i kastrull för att få fram den perfekta smaken och konsistensen.
– Jag gör allt från grunden men jag vet ju såklart inte om juryn kommer att tycka om min glass. Däremot så gör jag smaker som andra kanske inte gör och producerar glassen med andra metoder, säger han.
Inför tävlingen har Mahdi lagt ner mycket tid på att laborera och testa olika smaker och glassåser. Han kommer att tävla i fyra kategorier, bland annat med en smak inspirerad av blåbär från Roslagen.

– Just nu står jag och gör fyra glassar. Jag har laborerat, testat, smakat och gjort olika glassåser, för att leverera på topp.
För Mahdi är tävlingen inte bara ett personligt mål, utan också en chans att representera Norrtälje på ett större plan.
– Jag är nervös helt klart! Jag är en tävlingsmänniska och likaså min familj. Det är viktigt för mig att kunna prestera, säger han.
Nervositeten gör sig påmind dagarna innan tävlingen, och Mahdi erkänner att det påverkar honom även utanför köket.
– Man skulle behöva en mental coach, säger han och skrattar. Jag sover inte så mycket just nu på grund av att jag är nervös. Jag tror framförallt att nervositeten handlar nu om att jag inte vill svika Norrtälje, nu när jag representerar kommunen.

Glass-SM avgörs den 28 mars och lockar deltagare från hela landet, där juryn består av erfarna glassmästare och konditorer.