Polisen kontrollerade yrkestrafik i nationell trafikvecka

publicerad 19 februari 2024
- av Daniel Rämsell
Föregående vecka intensifierade polisen sin övervakning av yrkestrafiken över hela Sverige. Satsningen var en del av en nationell trafikvecka med syfte om att höja säkerheten på vägarna. FOTO: Polisen. Bilden har inget med trafiksäkerhetsveckan att göra.

Föregående vecka intensifierade polisen sin övervakning av yrkestrafiken över hela Sverige. Satsningen var en del av en nationell trafikvecka med syfte om att höja säkerheten på vägarna.

– Polisen arbetar mot Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Vi kan alla bidra till detta mål när vi rör oss ute på vägarna, genom att ta hänsyn till varandra, köra försiktigt och utvilad, sade Erling Andersson, poliskommissarie vid Nationella operativa enheten, i ett pressmeddelande.

Inspektionerna under veckan fokuserade på flera kritiska områden inom yrkestrafiken, inklusive fordonens skick, riskerna med överlastning, samt vikten av korrekt säkrad last. Ett annat viktigt kontrollområde är förarnas kör- och vilotider, där det är avgörande för säkerheten att förarna är alerta och utvilade.

Utöver detta utförde kontroller av körkortsbehörigheter, förarnas nykterhetsstatus och hastighetsefterlevnad.

– Den här trafikveckan handlar främst om kontroller av yrkestrafiken, men det utesluter inte att vi även upptäcker annan brottslighet som till exempel efterlysta personer, vapen, ammunition eller narkotika samt naturligtvis andra trafikrelaterade företeelser, sade Erling Andersson.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!