Villapriserna stiger i Norrtälje

publicerad 18 juni 2024
- av Alexander Hall
Priserna på fritidshus i Norrtälje har börjat stiga igen efter en lång nedgång, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik, som nyhetssajten Newsworthy sammanställt. FOTO: Alexander Hall
Annons:

Priserna på fritidshus i Norrtälje har börjat stiga igen efter en lång nedgång, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik, som nyhetssajten Newsworthy sammanställt. Samtidigt ökar även priserna på villor i kommunen, vilket bidrar till en positiv utveckling på bostadsmarknaden i Norrtälje som helhet.

I Stockholms län sjunker priserna på fritidshus i två av tre kommuner där uppgifter finns tillgängliga. Österåker noterar den största nedgången med sex procent. I Norrtälje steg dock priserna med tre procent under samma tidsperiod.

Under perioden mars till maj såldes 104 fritidshus i Norrtälje kommun till ett genomsnittligt pris på 2,9 miljoner kronor, jämfört med 100 affärer samma tid föregående år.

Priserna på bostadsrätter i Norrtälje kommun har också ökat men med en procent under de senaste tre månaderna, medan de i hela Stockholms län ökade med sex procent. I Norrtälje kommun såldes totalt 201 bostadsrätter mellan mars och maj till ett genomsnittligt pris på två miljoner kronor jämfört med 159 affärer vid samma tidsperiod förra året.

Försäljningen av villor i Norrtälje kommun har nått nya rekordnivåer med 185 sålda villor mellan mars och maj, vilket är fler än någon tremånadersperiod sedan 2012. De sålda villorna hade ett genomsnittligt pris på 3,9 miljoner kronor vilket är en ökning med fyra procent jämfört med för tre månader sedan.

Annons:

Om tolkning av statistiken

Prisförändringar för bostadsrätter mäts genom genomsnittligt kvadratmeterpris, medan prisutvecklingen för villor och fritidshus mäts genom K/T-talet (kvoten mellan köpesumma och taxeringsvärde). Uppgifterna redovisas som glidande medelvärden för att tona ner tillfälliga variationer och tydligare visa utvecklingen över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Newsworthy

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!