Elina bor i en bil men har världen som utsikt genom backluckan

publicerad 13 mars 2023
- av Daniel Rämsell
Annons:

NORRTÄLJE/VÄRLDEN. Elina från Norrtälje sade upp sig från jobbet, byggde om sin bil och lever på resande fot på Europas vackraste platser. Här är hennes historia om hur hon lever sin dröm, där hennes hem är där hon väljer att parkera bilen. – Det bästa är alla otroliga platser man har sett. Allt från den Franska landsbygden till Norges berg och fjordar, men jag skulle ändå säga att Spaniens kust- och bergsområden slår det mesta, säger Elina Walberg, 32 år och livsnjutare.

När Elina gick på gymnasiet för cirka 15 år sedan, såg hon ett ett reportage om en tjej som bodde i en folkabuss och reste runt – Elina blev inspirerad och har drömt om att förverkliga den sedan dess.

– Idén till att bo i en bil kom redan under gymnasietiden då jag såg ett reportage om en tjej som bodde i en folkabuss och reste runt. Sedan dess har det varit en dröm. Jag har alltid tyckt om att resa och bott en del utomlands – men med bil blir det en helt annan frihet, säger Wallberg.

Elina gjorde slag i saken och har krattade manegen under en längre tid för att kunna exekvera drömmen. Under tiden har hon vuxit som människa.

– Den största utmaningen har varit att bygga bilen. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av att bygga eller att planera layout, så det var nog det tuffaste. Sedan var det också svårt att hålla en så låg budget som möjligt. Ju mindre pengar jag lade på bygget, desto längre kunde jag resa. Men det fick mig att växa mycket som person, att känna att jag klarar av det jag tar mig an.

Elina ville ha så mycket pengar som möjligt över till resandet, varför hon alltså bestämde sig för att göra en ombyggd bobil själv. Hon köpte en Ford Transit Tourneo från 2008, satte budgeten för bilbygget till femtiotusen kronor och började bygga bilen själv, i slutet av april 2021. I början av juli samma år stod bilen och Elina själv redo att ta sig an världen. Hon sade upp sig från sitt heltidsjobb som dietist på Norrtälje sjukhus, för att kunna vara så fri som möjligt.

– Mitt tips till andra som vill göra något liknande är att bara göra det – oavsett vad det kan tänkas vara och vilken ålder man är. Jag tror att det viktiga är att man bara tar tag i sin dröm och jag uppmuntrar verkligen till att göra det, för i slutändan är det väl vad livet handlar om?, frågar hon retoriskt.

Initialt, när vädret tillät, reste och bodde hon i bilen runtom i Sverige och Norge. Hon har även rest i Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Gibraltar och Spanien. Även om det är på Lilla Brogatan i Norrtälje hon är folkbokförd, så är det dit bilen tar henne som hon bor.

– Jag har ju livets finaste bakgård nu. Sedan inser man ganska snabbt att man inte behöver mycket för att leva bekvämt, vilket jag absolut skulle säga att jag gör här i bilen. Jag har allt jag behöver här hemma. En skön säng, kök, rinnande vatten, kyl, frys och toalett. Det enda jag kan längta efter ibland är en varm dusch, men det kan vara härligt med ett uppiggande dopp i havet också, säger hon.

Hennes enda resesällskap på Europaresan är apostlahästarna hon använder vid sina vandringsutflykter men hon saknar inte att resa med någon.

– Det bästa med att resa ensam är att göra precis vad man känner för, och att åka dit man vill. Man är väldig öppen för att möta nya människor och behöver inte anpassa sig. Jag trivs väldigt bra i mitt egna sällskap, det är så jag laddar upp kan man säga. Jag har haft många med mig i bilen sedan i somras. Jag tror jag haft resesällskap totalt fyra månader av tiden jag bott i bilen, så det går ingen nöd på mig, säger hon.

Även om Elinas resa för den här gången har börjat lida mot sitt slut, så har hon redan börjat smida på nya resplaner inför sommaren.

– Jag kommer snart vara hemma i Sverige igen och jobba ett par månader men sedan till sommaren så har jag redan börjat smida nya resplaner. Jag planerar att åka upp till Lofoten, upptäcka mer av Sverige men även eventuellt ta bilen till Skottland och Irland.

Vad är det bästa du tar med dig från resan?

– Det bästa är alla otroliga platser man har sett. Allt från den franska landsbygden till Norges berg och fjordar, men jag skulle ändå säga att Spaniens kust- och bergsområden slår det mesta, säger hon.

Om du bara fick ta med dig tre saker på nästa resa. Vad skulle det då vara? (Förutom bilen)

Nummer ett skulle vara min vattenflaska med kolfilter, den gör att jag kan dricka vatten var jag än är. Den har räddat mig på många vandringar, säger hon och skrattar. Sedan skulle det nog vara min polaroidkamera och ett par bra gåskor, avslutar Elina Wallberg.

FAKTARUTA
Bilmodell: Ombyggd Ford Transit Tourneo, 2008
Budget bilbyggande: 50 000 kronor
Månadsbudget: 10 000 kronor

FOTO: Privat
Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!