De senaste åren har varit tuffa för många hushåll, med höjda bostadshyror och matpriser och en ökad inflation. Genom att skapa en förbättrad översikt över privatekonomin, kan det vara mycket enklare att hantera de svårare månaderna samtidigt som man kan förbättra sitt ekonomiska läge i stort.
Även om många arbetsplatser justerar sina anställdas löner efter inflationen räcker inte det för att kompensera för de många andra prishöjningarna som har präglat privatekonomin de senaste åren. Detta syns inte minst på matpriserna, där exempelvis priset på olivolja har ökat med 40 procent på bara ett år och med 53 procent året innan. Kort sagt är det för de flesta viktigare än någonsin att skapa sig en tydlig överblick över sin privatekonomi för att prioritera rätt i vardagen.
Ett steg i detta, är att se över sina fasta kostnader och om det finns några enkla men förmånliga förändringar att göra. Genom att klicka in på Ekonomival kan man exempelvis jämföra elavtal och försäkringar, men också få en översikt över vilka sparkonton och kreditkort som är mest förmånliga. Medan storbankerna gärna sätter en sparränta som understiger inflationen – vilket innebär att ens pengar till och med minskar i värde hos dem – finns det många alternativ med gynnsamma sparräntor.
Så skapar du en överblick över din privatekonomi
Detta kanske låter som “tråkigt arbete” men att skapa en översikt över sin privatekonomi är ett av de enklaste och absolut mest effektiva sätten för att skapa en god ekonomisk balans och rätt förutsättningar för att både kunna leva efter sin budget och att kunna spara pengar för framtiden eller oförutsedda uppgifter.
Även om det kanske är allra mest effektivt att göra sin översikt i Excel eller i kostnadsfria Google Sheets, går det också att skapa en översikt i valfritt ordbehandlingsprogram, som Word, Pages eller Google Docs.
Intäkter kontra utgifter
Börja med att först stapla upp och summera alla dina intäkter, oavsett om det rör sig om lön, bidrag eller studiemedel. Därefter gör du samma sak för alla dina fasta utgifter efter kategorier som hyra, mat, kläder, försäkringar, abonnemang och transportmedel. Målet med detta är att skapa en visuell bild över hur mycket du tjänar och hur mycket du faktiskt spenderar.
Nästa steg är sedan att fundera på vilka utgifter som är nödvändiga (“nice to have”) och vilka som är lyx (“nice to have”). Ett klassiskt exempel på detta är att dagliga kaffeköp, som trots att varje transaktion är ganska billig, summerar till en stor månadskostnad. Fundera sedan på vad du kan göra för att sänka dina utgifter och således skapa ett större överskott på plussidan. Självklart innebär inte detta att man inte ska få ha roligt eller unna sig, men många blir förvånade över hur mycket de faktiskt spenderar på saker och ting utan att ens reflektera över det. Genom att bli mer medveten, kan man använda sina pengar på sådant som man faktiskt vill lägga dem på.
Enkel regel för ens sparande
Ja, nu kommer det klassiska tjatet om sparande, men faktum är att det faktiskt är ganska enkelt att komma igång och det kommer med flera fördelar. Genom att regelbundet spara pengar, kan man förvånansvärt snabbt bygga upp en buffert för både “regniga dagar” såväl som till den där stora resan eller ett efterlängtat inköp. Det klassiska rådet är att spara 10 procent av ens intäkter varje månad, direkt när lönen kommer in på kontot. Men om man inte har möjlighet till det så är det bättre att spara några hundralappar än ingenting alls.
Att få koll på sin privatekonomi och att bli mer medveten om hur man faktiskt spenderar sina pengar, är både förvånansvärt belönande och ett utmärkt sätt att skapa en tryggare vardag.