Annons

Högsta höjningen av skolpengen någonsin, oppositionen är nöjda – men vill mer!

publicerad 23 januari 2024
- av Daniel Rämsell
Margareta och Robert framför Långsjöskolan i Rimbo

Norrtälje kommun har en god ekonomi och god ekonomisk hushållning. Enligt barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius möjliggör detta för flera satsningar på förskola och skola, i syfte att alla Norrtälje kommuns elever ska ta sig igenom skolgången med fullständiga betyg. Vice ordförande Margareta Lundgren (S) är förvisso nöjd men vill se ännu mer satsningar.

Barn- och skolnämnden har i budgeten fått ett tillskott på närmare 108 miljoner kronor, som bland annat ska gå till höjda lärarlöner, satsningar på studie- och yrkesvägledningen, extra studiestödstid och till satsningar på mindre förskolor och skolor på landsbygden som annars har svårt att få ekonomin att gå runt på grund av ett för litet elevunderlag.

Annons

Fyra förskolor får dela på 5,2 miljoner kronor i lokaliseringstillägg (glesbygdsbidrag) under 2024: Björkö-Arholma, Grisslehamn, Herräng och Närtuna och sex grundskolor får dela på 11,5 miljoner kronor i lokaliseringstillägg (glesbygdsbidrag) under 2024: Edsbro, Grisslehamn, Köpmanholm, Skebo, Rånäs och Vätö.

Totalt har ca 14 miljoner kronor avsatts till höjda löner för skolpersonal. Framför allt till behöriga lärare.

– På många håll i landet väntas i år stora nedskärningar inom skolan leda till lärarflykt. Norrtälje kommun går åt andra hållet och genom satsningar på höjda lärarlöner hoppas vi istället kunna behålla och rekrytera fler behöriga lärare, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Margareta Lundgren (S) är glad över att pengar finns men betonar samtidigt att andra områden, exempelvis äldreomsorgen, underfinansieras.
– Pengarna ska inte ligga hos politikerna, de ska användas för att göra kommunen till en bättre plats för medborgarna. Norrtälje kommun ska ha en ansvarsfull budget i balans, men vi ska även ha fungerande samhällsfunktioner.

Angående lärarlöner menar Margareta att det är en avgörande faktor för att kommunen ska kunna behålla och rekrytera behöriga lärare, men tillstår samtidigt:
– Vi behöver också se till att arbetsmiljön är bra. Hur vi bäst gör lärarna nöjda vet dock lärarna själva bäst. Därför ska politikerna ha en kontinuerlig dialog med och vara lyhörda för Norrtäljelärarnas önskemål, säger hon.

Under året kommer det också ske en utredning av behov och möjlighet att införa en akutskola i syfte att värna alla elevers trygghet. En akutskola är en tillfällig lösning för grundskoleelever som blivit avstängda och alltså inte får vara kvar på sin vanliga skola. Grundskoleelever har skolplikt och akutskolan är en möjlig väg tillbaka till normal skolgång.

– Ibland uppstår olika situationer med hot och våld där elever av olika anledningar inte kan vara kvar i skolan. Här kan en akutskola vara ett bra inslag så även dessa elever kan bedriva sin skolgång. Det är förövaren och inte offret som ska flyttas, säger Robert Beronius.

Margareta välkomnar en utredning.
– Vi vill först invänta resultatet av den innan vi ger fler kommentarer, säger hon.

För att uppmuntra och uppmärksamma goda exempel från såväl elever som personal och allt bra som sker på skolorna vill Robert Beronius också se att Norrtälje kommun inför en skolgala, där priser delas ut till skolpersonal och elever.

– På våra skolor arbetar många skickliga pedagoger och personal för att hjälpa våra barn och elever att bli glada, kloka och trygga. Det vill vi uppmärksamma, men också premiera goda studieinsatser, säger Robert Beronius.

Margareta Lundgren (S) menar att det aldrig är negativt att visa uppskattning för specialla insatser.
– Sen om det ska göras i form av en gala eller på annat sätt beror väl på mottagandet och intresset av en sådan, säger hon.

Eleverna i Norrtälje kommun kan också se fram emot att kunna äta frukost på skolan. Under 2024 kommer ett pilotprojekt genomföras på Elmsta skola med gratis frukost. Det ska sedan utvärderas för att se om det har en positiv effekt på kunskapsresultaten. Livsmedelsverkets senaste kartläggning från 2021 visar att 15 procent av kommunerna serverar frukost på alla grundskolor.

– Tanken är att mätta barn har mer energi och orkar fokusera på lektionerna. Det är en chans för alla att få frukost, om det är för att man inte hinner eller att man av andra skäl inte kan äta frukost hemma, säger Robert Beronius.

Margareta Lundgren (S) framhåller att det är ett fantastiskt initiativ och att gratis frukost är riktig socialdemokratiskt politik, eftersom det jämnar ut klassklyftor då alla elever får samma tillgång till frukost så att de orkar med studierna under dagen.

– Det är också särskilt viktigt i dessa tider när frukosten blir dyrare och dyrare, och många familjer får svårt att prioritera. Det finns barn i vårt land och i vår kommun som skollunchen är helt avgörande för och nu tar vi nästa steg. Alla barn har samma rätt att äta sig mätta. Toppen att styret gick på vårt förslag, hävdar hon.

I genomsnitt höjs den så kallade skolpengen i år med ca 6 000 kr/elev. Det är det högsta höjningen någonsin.

– Norrtälje kommun ska vara en barnvänlig kommun där alla elever ges stöd för att de ska klara grundskolan. För att nå dit gör vi nu stora satsningar på skolan och förskolan. Att satsa på barns utbildning är en framtidsinvestering för hela kommunen, avslutar Robert Beronius.

Margareta Lundgren menar att inflationen och de skenade kostnaderna har gjort att det blivit dyrare med skolmateriell, böcker, underhåll av lokaler och annat som krävs för att driva en skola.
– En fungerande skola är helt avgörande för att vårt samhälle ska fungera och ska fredas helt från besparingar, så vi ser positivt på en höjning. Vårt budgetförslag hade dock lite mer utrymme för en sådan satsning, men det här är en bra början, säger hon.

Har du andra synpunkter gällande skolfronten för 2024? Är det något du menar borde ha gjorts annorlunda från styrets sida som ni hade gjort?

Vi hade till exempel sett till att likabehandla kommunens lärare. När vissa lärare får julbonus men andra inte så sänder det väldigt märkliga signaler om hur högerstyret värderar dem. Vi hade också som tidigare nämnt ett större utrymme i vår budget för till exempel höjningar av skolpeng, avslutar Margareta Lundgren (S).

Annons

Vanligaste anledningarna till p-böter i Norrtälje – hela listan

publicerad Idag 5:00
- av Nicklas Salmin
Enligt statistik från Transportstyrelsen, som Newsworthy har analyserat, har antalet parkeringsböter i Norrtälje kommun ökat med drygt 300 stycken under första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året.

Enligt statistik från Transportstyrelsen, som Newsworthy har analyserat, har antalet parkeringsböter i Norrtälje kommun ökat med drygt 300 stycken under första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året.

Under perioden januari 2022 till juni 2024 har det registrerats totalt 17 569 parkeringsförseelser i Norrtälje kommun, med ett totalt bötesbelopp på cirka 8,8 miljoner kronor. Den vanligaste orsaken till att man får böter är att man parkerar på platser med parkeringsförbud.

Detta har lett till 4 111 anmärkningar till ett värde av över 2,4 miljoner kronor. För riket som helhet är den vanligaste förseelsen emellertid att man parkerar utan synlig biljett.

Sedan 2022 har 263 parkeringsanmärkningar i Norrtälje inte kunnat drivas in. Det sammanlagda värdet för detta är 127 800 kronor.

Den vanligaste anledningen till de obetalda böterna är att det rör sig om utländska registreringsskyltar, eftersom Transportstyrelsen saknar system för att skicka påminnelser till utlandet.

Annons

Därför får man p-böter i Norrtälje - hela Listan

Överträdelse Avgift Antal bötfällda Totalt värde
Parkerat i område eller på plats där parkeringsförbud gäller 400–600 kr 4 111 2 465 800 kr
Parkerat utan synlig biljett eller motsvarande 400 kr 3 819 1 527 600 kr
Parkerat utan att ha ställt in p-skiva 400 kr 3 294 1 317 600 kr
Stannat eller parkerat för nära korsning 600 kr 1 918 1 150 800 kr
Parkerat mer än 24 timmar på vardag 400 kr 1 067 426 800 kr
Parkerat på gågata 600 kr 528 316 800 kr
Stannat eller parkerat mot färdriktningen 400–600 kr 525 314 600 kr
Stannat eller parkerat i terräng inom tätbebyggt område 400 kr 492 196 800 kr
Stannat eller parkerat på gång- eller cykelbana 600 kr 355 213 000 kr
Stannat eller parkerat på hållplats eller laddplats 400–600 kr 331 164 000 kr
Parkerat med hjul utanför rutan 400 kr 289 115 600 kr
Stannat eller parkerat på parkering för rörelsehindrade med mera 600–1 000 kr 255 243 800 kr
Parkerat på huvudled 600 kr 241 144 600 kr
Parkerat längre än tillåten tid 400 kr 127 50 800 kr
Stannat eller parkerat i område eller på plats där stoppförbud gäller 400–600 kr 109 65 200 kr
Stannat eller parkerat för nära övergångsställe eller cykelöverfart 600 kr 52 31 200 kr
Övrigt 400–600 kr 28 15 600 kr
Parkerat framför infart till fastighet 400 kr 13 5 200 kr
Stannat eller parkerat i kollektivtrafikkörfält 600 kr 1 600 kr

KÄLLA: Newsworthy

Annons

Höga betyg för äldreomsorgen i Norrtälje

publicerad Igår 6:00
- av Daniel Rämsell
Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Totalt uppger 88 procent av hemtjänstkunderna och 83 procent av boende på äldreboenden att de är nöjda med omsorgen. Detta överträffar såväl rikssnittet som resultaten för Stockholms län.

Bemötande, trygghet och förtroende är områden där Norrtälje presterar särskilt väl.

– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har även utvärderat nya områden som personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt är nöjda med personalens språkliga förmåga och relevanta kunskaper. Samtidigt framgår att det råder en brist på undersköterskor inom omsorgen. För att möta detta satsar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) på kompetensutveckling och validering för att stärka yrkeskategorin och säkerställa kvaliteten på lång sikt.

– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Undersökningen genomförs årligen av Socialstyrelsen och syftar till att kartlägga de äldres upplevelse av äldreomsorgen och används som underlag för utveckling och förbättring. Deltagarna utgörs av personer över 65 år som vid årets slut 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) på studiebesök på Norrtäljeanstalten

publicerad Igår 5:00
- av Daniel Rämsell
På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. FOTO: Pressbild

På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. – Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Det var under ett två timmar långt studiebesök som Jimmie Åkesson (SD) och några av Sverigedemokraternas ledamöter i Justitieutskottet fick insyn i verksamheten på Norrtäljeanstalten. Representanterna fick en rundvandring av anstaltens ledning.

– Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det. Vi presenterade anstalten, nuläget och de utmaningar som vi har, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Vilka är de största utmaningarna ni har på anstalten i nuläget?

– Generellt i Kriminalvården, så är det beläggningsläget och platserna. Vi behöver fler platser, säger Magnus Jönsson.

Hur ansträngt är det på Norrtäljeanstalten?

 

Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten tog emot SD:s representanter från Justitieutskottet. FOTO: Privat

– Vi har de platser vi har. Vi har fullbelagt och antalet intagna kommer att stiga och det är det som är utmaningen, säger han.

Efter besöket på Norrtäljeanstalten lyfte Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, fram sin kriminalpolitik som en av partiets prioriterade frågor.

”Sverigedemokraterna ligger i yttersta framkant när det gäller kriminalpolitiken och förståelsen för Sveriges enorma problem. Det är Sverigedemokraternas politik som ser till att fler brottslingar, och under längre tid, hamnar där de hör hemma – bakom lås och bom. Det är av största vikt att vi fortsätter att vässa vår politik för alla länkar i rättskedjan, inklusive kriminalvården och Sveriges alla anstalter”, skriver Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på Instagram efter besöket på Norrtäljeanstalten.

Allt Om Norrtälje söker Jimmie Åkesson för en kommentar om besöket på Norrtäljeanstalten.

Annons
Annons

Kvinna misshandlad vid kyrkogård i Norrtälje – polisen söker vittnen

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen. FOTO: Polisen/Daniel Rämsell

En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen.

Det var på tisdagsmorgonen den 26 november, mellan klockan 06.30 och 06.45, som kvinnan blev misshandlad. Kvinnan hade precis parkerat bilen nära kyrkogården när en okänd man plötsligt närmade sig och slog henne, vilket fick henne att falla omkull, enligt uppgifter till Norrtelje Tidning.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som mörkt klädd och uppskattas vara i 30–40-årsåldern. Då området vanligtvis är trafikerat på morgonen hoppas polisen att någon kan ha gjort iakttagelser som kan hjälpa utredningen framåt.

På torsdagen gick polisen ut på sociala medier och uppgav att man söker vittnen till händelsen.

”Polisen söker vittnen till en misshandel som har skett på parkeringen på Stegelbäcksgatan vid kyrkogården 24-11-26 mellan klockan 06.30–06.45. Har du sett något? Ring 114 14.”

Personer med information om händelsen eller gärningsmannen uppmanas att kontakta polisen på telefon 114 14.

Annons
Send this to a friend