Leo Nobels podd- och radioteater ”Vitalis Fyr” har nått etern. Förra veckan sändes första avsnittet i Radio Österåker – ett viktigt steg för Norrtäljebon som nu hoppas nå en ännu bredare publik.
Leo Nobel, 30, från Norrtälje har tagit steget från manusidé till färdig radioteater. Förra torsdagen hade hans podd- och radioteater Vitalis Fyr premiär i Radio Österåker.
– Det känns jättekul att den har haft premiär. Framför allt tror jag att den gör sig bra som en radioföljetong, säger Leo Nobel.
Teatern beskrivs som en gåtfull berättelse som utspelar sig i ett samtida Sverige. Radiodramat rör sig i gränslandet mellan realism och det övernaturliga, och blandar teman som gängkrig, konspirationer och möten med det fördolda.
Avsnitten sänds varje torsdag i Radio Österåker med repris under veckan. För den som inte vill vänta finns hela säsong två redan tillgänglig i poddformat.
Vad inspirerade dig till att göra en radioteater?
– Jag har tidigare jobbat inom filmbranschen, så det började egentligen som en tv-serieidé. Men till slut landade det i radioteater, vilket visat sig vara ett roligt och uppskattat format, säger Nobel.
Produktionen har pågått i drygt två år, och planen är att Vitalis Fyr ska bestå av totalt tre säsonger. Projektet har hittills fått ett varmt mottagande av såväl medverkande som lyssnare.

– Responsen har varit jättebra. Bland de som börjar lyssna är det ungefär 50 procent som fortsätter, vilket jag tycker är ett bra betyg, säger han.
Leo Nobel bor i Norrtälje och har arbetat som platschef och location scout i olika filmproduktioner. Numera arbetar han på Stockholms universitet, men skrivandet fortsätter att vara en viktig del av livet.
– Jag älskar att skriva och har ett behov av att få utlopp för mina idéer. Det här är en helt annan värld jämfört med det akademiska skrivandet, säger han.
Målgruppen för radioteatern beskrivs som bred, men särskilt den som uppskattar spänning och mystik lär hitta något att fastna för.
– Min förhoppning är att den ska passa de flesta som gillar lite spänning, avslutar Nobel.