fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Per Nohr om Rospiggarnas betydelse för Roslagen – en Exklusiv intervju

annons (150 × 40 mm)

HALLSTAVIK. Hallstavik och Rospiggarna har en gemensam historia som sträcker sig tillbaka till 1930-talet. I en exklusiv intervju med Per Nohr, marknadsansvarig för Rospiggarna Speedway, utforskar vi klubbens djupa rötter i Hallstavik och dess betydelse för invånarna och Roslagen.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Allt började på Café Utsikten i Hallstavik den 27 mars 1930. Ett antal entusiaster samlades för att diskutera sin passion för motorcyklar. sammankomsten ledde till bildandet av motorklubben “Orion”, och snart anlades en Speedwaybana i Folkets park.

Under 1960-talet tog Orion ett steg framåt genom att starta speedwaylaget “Stjärnorna”. Men det var inte förrän 1978 som namnet som vi alla känner till idag kom till användning. Med Hallstaviks placering i Norra Roslagen var det nästan självklart att det nya namnet skulle bli “Rospiggarna”.

Per Nohr, Marknadsansvarig för Rospiggarna reflekterar över klubbens historia och dess betydelse för Hallstavik.

– Det är historiskt att vi funnits så många år. På denna lilla ort har vi en elitidrott, vilket gör Rospiggarna jätteviktiga, säger han. Det är många som varit här och tittat på speedway hela sina liv. Jag tror att det är just den höga nivån som gör att det genom tiderna har varit så populärt. Speedway är dock lite som Bandy. Det är en sport som finns på små orter. På små orter blir det att man samlas kring idrotten som får en särskild betydelse, fortätter Nohr.

Men genom alla år, genom förändringar, triumfer och utmaningar, har Rospiggarnas betydelse för Hallstavik förblivit konstant. Klubben har varit en samlingspunkt, en källa till stolthet och en viktig del av Hallstaviks identitet.

Per Nohr har länge varit engagerad inom idrotten och vet dess betydelse för orten. För honom handlar det om att skapa en gemenskap där människor kan samlas, må bra och ha roligt kring sport.

– Det är helt magiskt att få jobba med detta, säger han med ett leende.

Trots sitt engagemang för Rospiggarna har han aldrig testat speedway själv.

– Skulle jag testa det, skulle vi få fulla läktare. Folk skulle komma hit för att skratta, säger han skämtsamt.

Rospiggarnas betydelse för Hallstavik kan inte överskattas. Klubben har en lång och stolt historia i Roslagen, och närvaron har givit invånarna något att samlas kring.

Nohr menar att Hallstavik är känt för Rospiggarna. Många besökare skulle aldrig ha kommit till orten om det inte vore för speedwayen.

– Det har och betyder otroligt mycket tror jag. Hallstavik är ju känt för Rospiggarna och Holmen, tillägger Per.

När det kommer till historiska ögonblick i Rospiggarnas historia, nämner Per SM-guldet 2016 som ett särskilt minnesvärt tillfälle.

– SM-guldet 2016 har betytt jättemycket för Hallstavik och Rospiggarna, säger han.

Vidare beskriver Per också ett svårt men viktigt beslut klubben tog 2009, före hans tid:

– Det starkaste jag tycker en förening har gjort är när Rospiggarna valde att gå ned i Allsvenskan bara för att få i ordning på den ekonomiska situationen som var då, säger han.

Skulle detta kunna vara ett alternativ nu i rådande ekonomiska situation?
Ja, det skulle det kunna vara. Efter säsongen kommer styrelsen att sätta sig ner och summera 2023 och jobba med säsongen 2024, säger Per.

Speedwayen i Hallstavik har en central position för invånarna. Samtidigt är invånarna avgörande för Rospiggarnas framtid i det symbiotiska förhållandet.

– Det är viktigt att de på orten kommer hit. Vi är beroende av besökare och sponsorer betonar Per. Det har varit tufft sedan 2018. Speedwayligan tappade 30 procent under 2018-2019 medan Rospiggarna tappade 50 procent. Varför, det vet jag inte riktigt men vi hoppas på att kunna engagera fler besökare, för det behöver vi verkligen, fortsätter han.

För att engagera även kommande generation av speedwayentusiaster, arbetar Rospiggarna aktivt för att locka unga från Hallstavik.

– Vi har testa-på-tillfällen för ungdomar, där man får testa sporten gratis under en period. Vi behöver få fler ungdomar som vill komma hit och testa. Det är en utmaning. Det är svårt i hela Sverige. Vi måste kunna attrahera unga men det är tyvärr en dyr sport. Vår tanke är att man ska få testa genom lånad utrustning de första två åren, förklarar Per.

Med en förhoppning om en mer positiv framtid i ett hårt ekonomiskt klimat för Rospiggarna, avslutar Per Nohr med att ytterligare beskriva förhållandet mellan sporten, invånarna och sponsorer:

– De betyder allt. Har vi inte sponsorer eller tittare vore vi ingenting, avslutar han.

FOTO: Rolf Lundstedt

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook