Rapartisten Jimmy Skoog om att välja bort skivbolag och satsa solo

publicerad 18 november 2021
- av Redaktionen

Hallstavikssonen Jimmy Skoog slog igenom med låten ”Wild Things” när han vann P3- osignerat 2014. Det ledde till skivkontrakt – som han nobbade.
”Det som hände var att jag fick insyn i branschen och insåg att jag redan gjorde det jobbet som skivbolaget erbjöds sig att göra – mot 80% av mina intäkter.”

Han gick tidigare under namnet JaeWon men i takt med att musiken blev mer personlig så behövdes en förändring. Idag är han aktuell med ny musik men driver också en podd tillsammans med vännen Thomas Lindstedt.

Det började redan på fritidsgården i Häverödal i början på 2000 talet. Där träffade Jimmy eldsjälen Anders Lindkvist som såg potential och möjligheter i ungdomarna som hängde på fritidsgården Korsningen.

– Jag har i efterhand förstått att Anders är en stor anledning till att jag är den är jag idag. Honom vill jag tacka från botten av mitt hjärta för att han erbjöd mig och mina vänner möjligheten att göra något annat än att ränna ute på gatorna.

Jimmy berättar om det tuffa klimatet i Hallstavik när han växte upp och även om han själv inte varit i kriminell så sitter många som han umgåtts med i fängelse idag.

– Vi var ju sista generationen som var helt obevakade, på den tiden hade man ju inte mobiler, det fanns inte kameror överallt som idag heller för den delen. Hallstavik kanske inte var värre än något annat ställe men det fanns alltid bara en armlängd bort.

Anders såg drivet i honom som han själv knappt visste att han hade. Han visade honom hur man spelade in musik och därefter började han att rappa. Jimmy hade egentligen mest lyssnat på rockmusik innan, men hade alldeles för dåligt tålamod för att lära sig spela gitarr.

– Rapp upplevde jag som väldigt fritt, jag drog mig egentligen till takten hela tiden och sen blev Tupac en stor inspirationskälla.

2014 tog det fart på riktigt, Jimmy vann en tävling som radiostationen P3 anordnade vilket gav låten mycket radiotid. Det ledde också till en hel del samarbeten och även skivkontrakt. Jimmy beslutade redan då att köra sitt eget race och inte signa något kontrakt. Även om vägen till att kunna leva på musiken fortfarande är lång, så menar Jimmy att det var rätt beslut.

”Dem flesta som säger att man inte tjänar pengar på streams – släpper helt enkelt för lite musik”

– Man måste hitta marknaden för varje enskild låt, det tar tid och kräver mycket jobb jämfört med hur lång tid det tar att göra själva låten. Men är man beredd att göra det jobbet så behöver man inte ett skivbolag det är jag säker på.

En av Jimmys låtar på Spotify har över en miljon lyssningar av just den anledningen, att han lägger mycket tid på att leta rätt listor på Spotify där hans låtar skulle kunna passa in.

– Precis som att en Influenser inte kan lägga upp en bild var tredje månad på Instagram, så kan inte jag som musiker heller låta musiken och nya släpp vänta för länge, då blir man bortglömd.

Det är därför han tror extra hårt på att släppa mycket musik och få folk att lyssna och dela.

– Jag har kapat väldigt mycket mellanhänder, inte fientligt utan av anledningen att jag känner att vi klarar oss hela vägen från nynnandet till själva mixen själva.

Jimmy jobbar tillsammans med en kille som heter Tim Carlberg som gör både beats och mixar men han jobbar även med en kille från Colorado som också skapar beats som han skickar till Jimmy.

Lyssnar man på Jimmys musik så är det inte helt självklart vilken genre han tillhör men om han själv måste kategorisera sin musik blir det Hip Hop. Han tycker själv att det är svårt att sätta en stämpel.

– Beatsen är hip hop rakt av, trumkompen skulle jag säga är modern hip hop men sen flyter jag fritt, det blir ju mer och mer melodiskt och svängigt. Jag älskar ju 80 tals musiken och dess estetik och tillsammans med hip hop beats så blir det magi.

På frågan hur han gör när skapar musik så svarar han,

– Jag skriver inte längre, jag kör ett parti och spelar in direkt. Jag anser att jag är både rytmiskt och melodiskt i mitt skapande, jag brukar förklara det med att jag leker med fickorna mellan trumslagen och på så sätt skapar det svängiga i mina låtar.

Att skivornas tid är över är ett faktum, vilket Jimmy egentligen tycker är bra. Han menar att man lätt romantiserar aspekten med att ha en skiva i handen, idag kan man hitta musik och nischa sig mycket enklare än man kunde förr.

Att spela live har på grund av pandemin inte varit aktuellt, men angående att det skulle finnas en scen och en efterfrågan i Norrtälje för artister är Jimmy positivt inställd.

– Det som behövs är drivna människor som verkligen vill få tillbaka livemusiken. Det krävs ett gediget intresse från mer än bara ett fåtal människor. Backar man 10 år bubblade det mer musikaliskt i Norrtälje, det kan vi hitta tillbaka till om vi är fler och beredda att göra jobbet. Precis som med spellistorna så kommer inget gratis.

Jimmy avslutar med att säga att det finns så otroligt mycket talanger i Norrtälje, att det gäller att lägga egot åt sidan när det kommer till musiken. Stötta och hjälpa varandra framåt, för det finns garanterat plats för alla.

Spotify: https://open.spotify.com/artist/1h9BkFX2cWChkuDCeIfQjz?si=9kQtW_CcTHCIQHBFIUwaDA

Instagram: http://www.instagram.com/jimmyskoog

Podden: http://www.linktr.ee/jimmyochthomas

Sanne Wiman
Frilansreporter
Allt om Norrtälje

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!