Sju tips för att höja värdet på din bostad i Norrtälje

Annonssamarbete

publicerad 30 oktober 2024
- av Roslagen Media Group AB

Videoannonser

Att höja sin bostads värde inför en försäljning kan kännas som en stor uppgift, men med rätt tips kan små förändringar göra stor skillnad. Vi har pratat med Malin Wallin, delägare och koordinator på Mäklarhuset i Norrtälje som samlat sju konkreta tips på hur du kan maximera värdet på din bostad.

Norrtälje kommun växer och fortsätter att attrahera många potentiella köpare från storstadsområdena. Enligt Malin Wallin från Mäklarhuset kan det därför vara viktigt att anpassa sin bostad efter spekulanterna för att maximera värdet vid en försäljning.

– I och med att kommunen växer och exploaterar, så gör det oss till en större spelare på marknaden. Inför en försäljning kan man tänka att det är bra att ta in lite influenser från storstäderna, eftersom det är många spekulanter därifrån. Gör man det här rätt, så ger det resultat, säger Wallin.

Bilderna på din fastighet har blivit allt viktigare. Bostaden kan också behöva stylas för att maximera slutpriset. Wallin poängterar också vikten av att ta kontakt med en kompetent mäklare i ett tidigt skede, för att kunna styra skutan åt rätt håll redan från början.

– Ta kontakt med mäklaren inför dina försäljningsplaner, som du kan ha med under hela processen, det kommer du som säljare att tjäna på. Mäklaren kan vägleda dig genom de renoveringar eller förändringar som faktiskt ger ett värde och på så sätt minskar du risken också för att du gör ett jobb i onödan. Vi har extremt kompetenta mäklare på Mäklarhuset som kan hjälpa dig, säger Wallin.

Med rätt förberedelse med guidning från mäklaren, kan man alltså öka värdet på din bostad – och i Norrtälje finns alla förutsättningar för att göra en lyckad försäljning.

Här är Mäklarhusets sju bästa tips för att höja värdet på din bostad:

1. Ha en renoveringsplan

Du har en vision som du vill förverkliga och klart du ska. Men, tro inte att du kan allt. Var ödmjuk och ta in hjälp av den expertis som finns och var inte rädd att ta in en arkitekt. Skynda långsamt och väx med huset och besluten. Lägg upp en renoveringsplan. Tänk igenom materialval. Det skapas en fin harmoni om du följer en röd tråd, rum för rum.

2. Gör grundinvesteringar

Du förvaltar ditt hus under en viss tid och det förtjänar att bli omhändertaget. Därför kommer vikten in att göra grundinvesteringar som tak, fönster, värme och fasad. Gör det klart och pilla inte på för många ställen. Och tänk på att budgetlösningar ofta inte är långsiktigt bra investeringar. Först när grundinvesteringen är klar kan du investera i värden som höjer livskvaliteten, till exempel ett bubbelbad eller utekök.

3. Använd besiktningsprotokollet som checklista

Använd besiktningsprotokollet från fastighetsköpet som en guide för ditt eget ägande. Tala med besiktningsmannen. Protokollet är ett bra beslutsunderlag.

4. Du måste inte renovera

Bara för att det är ett äldre hus, måste du inte renovera. Ett orört 60-talshus med originaldetaljer kan vara än mer attraktivt än ett hus som genomgått stora förändringar.

5. Renovera med eftertanke

Om huset ska totalrenoveras, ta tillfället i akt och läs på om husets ursprung och ha det i åtanke när du renoverar. Vad ville arkitekten, hur har området växt fram? Vilka material är typiska för trakten? Alla uppskattar en genomtänkt renovering med en röd tråd. Med det sagt, det går också att korsa stilar och material, om man gör det med en tanke bakom.

6. Ta hand om din trädgård

Det fanns en tid när man kom undan med trädgården, men idag är trädgården lika viktig att ta hand om som själva huset. Därför kan det vara värt att ta hjälp och att göra en städning inför fotografering och visning. Trädgården behöver inte vara nyanlagd, utan en lummig gammal trädgård kan också vara charmigt. Men då kan man behöva hjälpen med att ta fram charmen.

7. Till sist: Rent och snyggt, ordning och reda

Det första intrycket för köpare måste vara att det är rent, snyggt och ordning och reda. Gör färdigt och sätt upp den där sista listen som inte kom upp, ingen vill gå in i andras påbörjade byggprojekt. Om det trots allt är byggkaos i fastigheten, se till att det är ett ordnat kaos. Det finns alltid folk som kan se visionen och potential i ett ordnat kaos.

Mer information:

Läs mer på Mäklarhusets hemsida