11 frågor till Ola Lustig

publicerad 21 juli 2023
- av Nicklas Salmin

Han är en av Sveriges kändaste radioröster. Ola Lustig är Rådmansösonen som skämtsamt i radio kallar sig för Norrtäljes kändaste person. Men vad får han ångest av? Vilket var hans första jobb? Varför flyttade han härifrån? Låta oss dyka in i livet hos en lokalpatriot med ett hjärta stort som Norrtälje självt.

1. Om du ska göra en inbördes ordning bland topp 10 av kända Norrtäljeprofiler, var placerar du dig själv på skalan?

– Haha otroligt kul fråga. Inte alls skulle jag säga men för mig ser topp 5-listan ut såhär: Björn Waldegård, Peter Åslin (legend och också min fd granne), Maria Akraka, Jan Emanuel och Eddie Läck. Tony Irving får vara oplacerad bubblare eftersom han inte är infödd men också för att jag fullkomligt älskar honom! Om du som läser detta någon gång hört mig säga på RIX FM att jag är “Norrtäljes kändaste person” så ska du veta att jag skämtar och att det mest är ett kul sätt för mig att berätta att jag är från Norrtälje. Något som jag är otroligt stolt över.

2. Nämn den plats i Roslagen som du får mest ångest av och beskriv bakgrunden till det.

– Det får bli grillplatsen längst ut på Borgmästarholmen. Som 16-åring drack jag en flaska Koskenkorva inköpt på Ålandsbåten där. Sen är det lite suddigt, men minns att jag på alla fyra tog mig till närmsta telefonkiosk vid Å-grillen (nuvarande Åtellet) och pappa fick köra mig hem. Den platsen har jag inte besökt sen dess. Inte druckit Koskenkorva heller.

3. Genom att lyssna på dig i radion så hör man dina tjocka-l, där avslöjas din Rospiggska. Har det kommenterats på din dialekt? 

– Nej, du är den första faktiskt.

4. Vad var ditt första jobb i kommunen? Berätta om upplevelsen!

– Jag jobbade i mjölkkylen på Konsum vid Grindskolan sommaren 1993. Det var långt innan det fanns hundra olika sorter av alla mejeriprodukter men Kefir var ganska nytt och trendigt minns jag. Jag berättar ofta för mina barn om detta jobb eftersom jag efter det mest jobbat med “konstiga” grejer i underhållningsvärlden. För pengarna tankade jag min moped (DT-50) och köpte min första vindsurfingbräda. Glädjande nog är det exakt samma saker som jag lägger pengar på idag 30 år senare. Fordon och surfbrädor! Min bästa kompis Erik jobbade som fastighetsskötare och slutade 30 minuter innan mig så varje dag väntade han utanför på lastkajen och så körde vi runt med våra mopeder resten av dagen. Den känslan. Att sluta jobbet och dra iväg för att göra någonting kul är ganska typiskt mig att mest minnas snarare än det som hände på jobbet.

5. Du är anställd på Visit Roslagen och ska sälja in Norrtälje framför Stockholm till ett gäng turister, vad blir din pitch då?

– Norrtälje har ju allt som Stockholm har. Förutom Stockholmarna! Detta gäller även för Roslagens skärgård som är snäppet vackrare än Stockholms skärgård men också fri från ängsliga huvudstadsbor med Sail Racing-jackor och Hunter-stövlar. Jag skulle vilja säga kom till Norrtälje om du vill vara dig själv men den är kanske redan tagen av det där ölmärket?

6. Om du ska flytta tillbaka till kommunen, nämn tre platser du allra minst hade velat bo på. 

– Haha Rimbo ligger risigt till. Så även Lommaren. Norrtäljes Beverly Hills Kvisthamra skulle jag också undvika. Där bor överklassen och jag är mer bekväm i Solbacka eller Fågelsången. Fast blir det flytt hemåt blir det nog Rådmansö gissar jag även om jag inte tror på att “backa in i framtiden”.

7. Är du lokalpatriot? Hur manifesteras i sådana fall det? 

– Norrtäljebor som ringer till mig på RIX FM har alltid förtur till tävlingarna. Sen har jag ju även vårt stadsvapen tatuerat på handleden. Det upp och nervända ankaret. När jag var ung kom man in gratis på Stadshotellets disco med den tatueringen!!

8. På vilka sätt blir dina kollegor medvetna om det faktum att du kommer från världens bästa kommun, Norrtälje?

– Att jobba med radio är att jobba med repetition. Eftersom alla inte lyssnar HELA tiden så behöver man upprepa sitt budskap många gånger. Jag försöker berätta två gånger per sändning för lyssnarna att jag är Ola Lustig – trebarnsfarsan från Norrtälje eller (på skämt) “Norrtäljes kändaste person”. Ett enkelt sätt att förklara vem jag är men också ett sätt att säga att jag är stolt över den jag är och var jag kommer ifrån.

9. Varför flyttade du härifrån?

– Den 11 juni 1998, som 20-åring, lämnade jag Norrtälje bakom mig. Jag och min kompis Niklas åkte mot Varberg med surfbrädorna på taket till vår hemmasnickrade surfbuss. Därifrån åkte jag direkt till fjällen för att jobba som skidlärare och sen följde ett decennium av “luffarliv” runt om i världen. Jag jagade surfing och skidåkning och upplevelser. Jag ville vidare helt enkelt. Men jag har haft en enormt fin uppväxt i Norrtälje

10. Vilken var den bästa läraren du hade i skolan, och varför? 

– Min lågstadiefröken Gunilla Grawsiö har en speciell plats i mitt hjärta. Ett riktigt proffs med både värme och disciplin. En gång hade vi, enligt fröken, fått ett STORT paket från en klass i Norrköping som vi brevväxlade med. Hon gick och hämtade det och vaktmästaren Sune körde in det på sin gaffeltruck i klassrummet. Så stort var det. Helt otroligt spännande. Sen hoppade Gunilla upp ur kartongen och sa april april!! Las Vegas-nivå!

11. Nämn en händelse som utspelades här som formade dig som människa, till den du är idag.

– Många skolavslutningar spelade jag darrande nervöst något pianostycke på scenen. Det gav mig nog någon slags grundsjälvförtroende när det kommer till underhållning och ett “liv i rampljus”. Jag skriver detta på flyget till Luleå där jag om några timmar ska möta 10 000 människor i publiken på RIX FM-festival. Det är fortfarande nervöst men också enormt roligt.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!