AI och lokal charm: Hur Norrtäljes företag kan bli ’top of mind’

publicerad 24 januari 2024
- av Linus Albertsson Engman
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.
ANNONS:

Nu när 2023 snart är tillända så bör man som företagare se tillbaka på vad som gått bra och mindre bra, samt agera på relevanta initiativ när 2024 är på intåg. Jag jobbade tidigare på en varumärkeskonsult som i en daglig julkalender belyst just detta i sina sociala medier, med ett nytt perspektiv varje dag. Ni kan säkerligen gissa vad 90% av dessa insikter handlar om – just det; AI:s intågande och dess inflytande för 2023 och framåt. Jag tycker dock man spelar för mycket på detta, och glömmer själva essensen av ens verksamhet – kunderna.

Med AI:s hjälp kommer vi kunna optimera vår försäljning och på riktigt effektivisera diverse processer, vilket jag själv är en förespråkare för. Men låt oss inte glömma bort att det är människor som till syvende och sist köper våra produkter och tjänster. Därför vill jag lämna med ett inspel till 2024 som kanske aldrig varit viktigare än nu, och som jag hoppas företag på lokal nivå tar med sig – att alltid vara top-of-mind hos konsumenten inom din specifika bransch.

När jag exempelvis skulle sälja min lägenhet för några år sedan, var det en specifik mäklarfirma som omedelbart dök upp i mitt huvud och som jag började att höra av mig till – även om firman i sig räknas som mer premium och tar ett högre arvode. Denna top of mind-effekt är inte en slump. I en stad där mäklarfirmor är många och konkurrensen är hård, blir det allt viktigare för företag att sticka ut. Det handlar inte enbart om att erbjuda en tjänst eller vara, utan om att skapa ett varumärke som folk kommer ihåg och litar på. Kom ihåg att 99% av dina potentiella kunder inte är i ett köpläge, men marknadsför du endast din existens gentemot dessa, så kommer denna ”sovande massa” att vara en extremt lönsam del för dig i framtiden. Du kommer inte kunna mäta detta imorgon genom konverteringar/klick etc, men du kommer få tillbaka det mångfalt i form av stabil försäljning över tid.

Ett utmärkt exempel ur verkligheten läste jag för att tag sedan i en artikel i Wall Street journal – om det globala fenomenet Airbnb:s strategiförflyttning sedan några år tillbaka. Genom att flytta fokus från väldigt konverterande sökmarknadsföring som bara riktade sig till kunder som är beredda att boka hotell nu, till bred varumärkesmarknadsföring, har Airbnb lyckats bli mer än bara en tjänst – de har blivit ett varumärke som folk tänker på då och då, och som blir det självklara valet när det är dags för att resa. De har minskat sin reklambudget och istället investerat i att bygga sitt varumärke genom PR och marknadsföringskampanjer, vilket har lett till deras mest lönsamma kvartal därefter någonsin.

ANNONS:

Denna strategi är särskilt relevant för lokala tjänsteföretag. I en stad som Norrtälje, där exempelvis flera mäklarfirmor konkurrerar om kundernas uppmärksamhet, eller där fem restauranger trängs och konkurrerar om kunderna på samma gata, blir det avgörande att inte bara fokusera på direkta försäljningstekniker såsom prispress eller tillfälliga rabatter. Istället bör de sträva efter att skapa ett varumärke som människor kommer ihåg och associerar med positiva värden som tillförlitlighet, lokal kunskap och engagemang i samhället.

Det räcker inte med att vara bra på det man gör; man måste också kommunicera detta effektivt, brett samt skapa en känslomässig koppling till kunderna. Det är så man blir ”top of mind” – inte bara när kunderna aktivt letar efter en tjänst, utan även i de stunder då behovet först uppstår. Att vara det första namnet som kommer till tanke innebär en enorm fördel i en konkurrensutsatt marknad.

Så till alla lokala företagare, lyft blicken och tänk brett när det kommer till er marknadsföring. Bygg ett varumärke som sticker ut, ett som folk kommer ihåg och litar på. Det är inte bara ett sätt att attrahera nya kunder, det är ett sätt att bli en del av gemenskapen – och på sikt, en del av era kunders liv.

Linus Albertsson Engman

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!