Annons

Äldreliv säger upp hemtjänstavtal i Hallstavik, Bergshamra och på Blidö

publicerad 20 mars 2024
- av Alexander Hall
På bild: Torbjörn Karlbom, presschef på Äldreliv

Äldreliv kommer säga upp sina hemtjänstavtal i Hallstavik, Bergshamra och Blidö på grund av ekonomiska svårigheter förorsakade av otillräckliga ersättningar från kommunen. Beslutet, som av presschefen Torbjörn Karlbom beskrivs som “extremt olyckligt”, tvingar företaget att säga upp avtalet.

Enligt Torbjörn Karlbom har Äldreliv kämpat med ekonomiska utmaningar under en längre tid, där kostnaderna för att upprätthålla tjänsterna överstiger de ersättningar som kommunen erbjuder.

Annons

– Vi har inte råd att fortsätta, vi har pratat med KSON (kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun) och Norrtälje kommun fortlöpande om att ersättningsnivåerna är för låga. Att vi behöver göra det nu känns väldigt olyckligt.

Han pekar på de senaste förändringarna i februari där ersättningsmodellen blev ännu sämre som en delförklaring.
– Vi har i Norrtälje kommun en av Sveriges bästa hemtjänster, nöjdheten är väldigt hög. Men samtidigt den sjätte lägsta taxan för utfört arbete. Den kommun som har högst ersättningar ligger ungefär dubbelt så högt som oss, säger han. Ersättningarna har helt enkelt varit för låga för att det ska gå runt, vi har gjort förluster under flera år nu.

Den utvecklingen har nu lett till ett svårt beslut att endast fortsätta verksamheten i Norrtälje, där förhållandena anses vara mer hanterbara
– Det är inte ett beslut vi vill ta, utan ett vi måste ta. Vi har 60 bilar som varje månad kör motsvarande två varv runt jorden. Det blir mycket kostnader i både transport och personal, en kostnad som KSON inte täcker. Att ersättningarna har varit för låga har alla vi privata utförare förklarat för KSON.

Hur det blir för deras kunder är i dagsläget oklart, de är dock informerade om uppsägningen.

– Det vet jag inte i nuläget, uppsägningsavtalet ligger på tre månader och vi kommer under tiden ha en övergångsperiod för att göra situationen så bra som möjlig. Under tiden kommer kunderna få göra om sitt vårdval.

Det är också oklart hur det blir med personalens tjänster hos Äldreliv.

– Personalen kommer fortsättningsvis behöva i de områdena, för behovet av hemtjänst kommer även i framtiden finnas kvar. Men det är nu oklart om det är vi eller någon annan som de kommer vara anställda hos. Jag inte föregripa en framtida process så kan inte uttala mig specifikt kring personalfrågan, säger Torbjörn.

Annons

Från Lohärad till Schweiz och tillbaka – Madebywiks tar chokladhantverket till nya höjder

Annonssamarbete

publicerad 4 december 2024
- av Roslagen Media Group AB
Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.

Hos Tobias och Malin Wik i Lohärad har det aldrig doftat godare av choklad. Efter flera år av framgångsrik pralinproduktion i hemmaköket och en resa till chokladens mecka i Schweiz fortsätter paret att fördjupa sitt engagemang för hållbarhet och kvalitet. Företaget Madebywiks har inte bara vuxit i omsättning utan även i ambitioner, trots utmanande tider.

Tobias berättar om hur deras erfarenheter från besöket på chokladfabriken Felchlin har bekräftat att de är på rätt kurs när det gäller hållbar pralinproduktion.

– För oss blev resan en bekräftelse på att vi använder oss av rätt choklad. Felchlin har en tydlig hållbarhetsprofil, med allt från sjukvårdsprogram för sina kakaobönder till strikt motstånd mot slaveri inom produktionen, vilket givetvis är viktigt för oss, säger Tobias.

Trots att chokladpriserna har stigit med 30–40 % på grund av torka, krig och problem inom odlingsindustrin, har paret Wik valt att hålla sina egna priser stabila.

– Vi har låga omkostnader och väljer istället att satsa på våra trygga smaker som vi vet att kunderna älskar. Det gör att vi kan hålla våra kostnader nere, trots de ökade priserna på råvaror, förklarar Tobias.

Tobias berättar att en av de mest spännande nyheterna för paret är att deras efterlängtade gårdsbod nu är på gång att bli verklighet. Planen är att öppna boden under 2025, där kunderna kommer att kunna beställa praliner och hämta upp dem direkt på plats.

– Det blir lite som en minimarknad där vi inte bara kommer att erbjuda våra chokladprodukter, utan också andra lokala delikatesser. Vi vill skapa en levande bod där besökare kan uppleva mer än bara choklad, säger han.

Förutom gårdsboden planerar Tobias och Malin också att starta pralinkurser under nästa år. Kurserna är tänkta för alla, från nybörjare till mer erfarna chokladälskare, med fokus på att ha kul och lära sig pralinhantverket.

– Vi vill att det ska vara en rolig och lärorik upplevelse. Målet är att folk ska få med sig såväl kunskap som glädje när de går härifrån, säger Tobias entusiastiskt.

Tobias och Malin Wik i köket där chokladen förvandlas till praliner. FOTO: RMG

Tobias berättar att den positiva responsen från kunderna är en viktig drivkraft för företaget. Deras fokus på att leverera en njutningsfull upplevelse genom sina produkter förblir kärnan i verksamheten, och de är fast beslutna att låta ännu fler upptäcka deras passion för choklad.

Handgjorda praliner från Madebywiks. FOTO: RMG

– Vi får fantastisk respons från våra kunder och det är det som driver oss framåt. Vi har inga planer på att bromsa in – vi är här för att stanna och vill att folk ska fortsätta njuta av vår choklad, avslutar Tobias.

Annons

Svaveldioxidutsläpp på Hallsta pappersbruk – räddningstjänst på plats

publicerad 26 november 2024
- av Daniel Rämsell
"Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet"

På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm. 

Det var på tisdagseftermiddagen klockan 12.40 som pappersbrukets interna brandlarm gick och enligt uppgifter från räddningstjänsten är det ett kemikalieutsläpp som föranlett att brandlarmet utlösts.

– Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet. Räddningstjänst är på plats just nu, säger Ludvig Sääf, presstalesperson på räddningstjänstens leningscentral.

Annons

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Svaveldioxidutsläpp på Hallsta pappersbruk – räddningstjänst på plats

publicerad 26 november 2024
- av Daniel Rämsell
På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm. 

Det var på tisdagseftermiddagen klockan 12.40 som pappersbrukets interna brandlarm gick och enligt uppgifter från räddningstjänsten är det ett kemikalieutsläpp som föranlett att brandlarmet utlösts.

– Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet. Räddningstjänst är på plats just nu, säger Ludvig Sääf, presstalesperson på räddningstjänstens leningscentral.

Annons

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Framgångssagan Note: Peter Jansson om resan från Görla till börsnotering

publicerad 19 november 2024
- av Daniel Rämsell
Peter Jansson tog Note till börsnotering. Nu leder han Företagslabbet och hjälper blivande entreprenörer.

Peter Jansson är en av grundarna till det som sedermera blev företaget Note, en av Roslagens mest framstående företagshistorier inom teknik och produktion. Hans karriär startade i Norrtälje, där han direkt efter gymnasiet och lumpen började arbeta på en liten elektronikfirma, Lintron Elektronik, med 25 anställda. Nu berättar han om sin resa från Görla till börsnotering och om sitt engagemang för Norrtäljes näringsliv.  

Med en bakgrund som gymnasieingenjör tog han plats på företagets utvecklingsavdelning och blev snart produktionsledare. Året var 1986, och detta blev början på en resa som skulle leda till stora förändringar för såväl företaget som för Peter själv och Norrtäljes näringsliv.

När elektronikföretaget som Peter arbetade på var till salu 1990 såg han tillsammans med kollegorna Mats Hultin och John Olov Karlsson en möjlighet att köpa det.

Annons

Sagt och gjort – trojkan inledde en imponerande tillväxtresa som ledde till en tiofaldig expansion på under ett decennium. Bolaget gick från 25 anställda och växte till 350 på nio år – en växtvärk och utveckling som Peter beskriver som intensiv, utmanande och lärorik.

– Det var en enorm resa, där jag fick vara såväl produktionschef som HR-chef. Vi anställde enormt mycket personal under den perioden, vilket var väldigt utmanande. Det gäller att hitta rätt kompetens och ställer höga krav på utbildningar inom företaget, säger Jansson.

Expansionen fortsatte även internationellt. I slutet av 90-talet gick bolaget samman med ett företag som hade en fabrik i Polen och lockade till sig investerare. Detta var ett steg som tog bolaget utanför Sveriges gränser, med fabriker i Litauen, Estland, Finland och Polen, och Peter blev ansvarig för bolagets Östeuropaverksamhet.

– I slutet av 90-talet började det bli väldigt hett att man skulle lägga ut produktionen och outsourca till framförallt Östeuropa. Vi hade ingen erfarenhet av detta, vi som var grundarna, så vi gick ihop med ett annat företag från Stockholm som redan hade en fabrik i Polen. De plockade även med sig investerare till oss som investerade 40 % i vår fabrik. Vi släppte alltså en hel del aktier från vår fabrik, säger Jansson.

Kravet från investerarna var börsnotering innan 2005, vilket realiserades under 2004 när Note blev ett publikt bolag.

– Det var mycket jobb men en fantastisk resa och erfarenhet, konstaterar Peter om tiden inför börsintroduktionen.

Med decennier av erfarenhet från bolagsbygge och produktion avslutade han sitt engagemang i Note 2009. Engagemanget för entreprenörskap slutade emellertid inte där och Peter började engagera sig i Norrtäljes näringsliv för att stötta andra entreprenörer.

Han blev en central gestalt inom Nyföretagarcentrum som erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till personer som vill starta eller nyligen har startat eget företag. Men Peter ansåg att han ville göra mer för blivande entreprenörer med fokus på att bygga långsiktiga och hållbara företag, varför han grundade Företagslabbet, som är en plattform för att stödja nya företagare genom råd och nätverk genom hela uppbyggnadsfasen i ett företagsbygge.

– Jag brinner för entreprenörskap och tycker att det är väldigt roligt att kunna bidra till att andra också lyckas starta och driva företag. Det är så viktigt för Sverige och för Norrtälje att det går bra för våra företagare. Det är detta som är ambitionen med Företagslabbet, säger han.

Företagslabbet och Nyföretagarcentrum har varit två viktiga plattformar för Peter. Genom dem har han kunnat stödja nya företagare med såväl praktiska råd som ovärderliga kontakter.

– Som blivande entreprenör saknar man ofta grundläggande kunskap om företagande. Det kan handla om hur man skall paketera sin produkt, hitta målgruppen eller välja rätt strategier. På Företagslabbet får man den hjälpen, men också tillgång till ett starkt externt och internt nätverk, förklarar han.

Vid sidan av sitt engagemang för entreprenörskap är Peter också aktiv inom idrottsvärlden och har varit ordförande för NIK i över tio år. Hockeyn kom in i hans liv genom familjens intresse för sporten, och Peter engagerade sig snabbt i klubbens arbete.

– Det är klart att min erfarenhet har kommit NIK till gagn, särskilt när det gäller kontakter inom näringslivet och kommunen. Vi har satsat på ungdomsverksamhet under lång tid, men nu börjar vi också satsa mer på A-laget, berättar han.

Trots sin långa och framgångsrika karriär har Peter inte slutat drömma och sträva framåt. Han vill se mer stöd för småföretagare från statens håll och ser ett stort behov av att stärka banden mellan näringslivet och kommunen.

– Jag arbetar tillsammans med kommunen på deras näringslivsstrategi för att förbättra relationen mellan näringslivet och kommunen. Kommunen skall vara en serviceinrättning till näringslivet, och det är det jag arbetar för, säger Jansson.

Med din erfarenhet – kan du ge blivande entreprenörer tre goda råd?

– Ta hjälp! Fakta är att om man tar hjälp så är resultatet att man klarar sig som företag i mycket högre utsträckning. Man måste vara väldigt engagerad och vara lösningsorienterad. Man måste ha mål och handlingsplan, annars driver man snett.

Vilket råd hade du givit till dig själv idag om du fick chansen att backa tiden till 80- och 90-talet?

– Med facit i hand önskar jag att jag tidigare i karriären lagt mer tid på balans mellan arbete, familj och fritid. Jag arbetade nog för mycket. Jag hade nog varit mer effektiv om jag hade haft en bättre balans, säger han.

Peter Jansson är inte bara en framgångsrik entreprenör, utan också en eldsjäl för Norrtäljes näringsliv och idrott. Trots sina framgångar värdesätter han balansen mellan arbete, familj och fritid – något han funnit i sin sommarstuga på Vätö, där han laddar energi för framtida utmaningar.

Send this to a friend