Annons

Är brandbilen Valle fortfarande ett mysterium?

publicerad 12 oktober 2021
- av Daniel Rämsell

Den mytomspunna brandbilen Valle, stationerad i Finsta förmodas vara av årsmodell 1951, men det är hittills okänt var den har varit stationerad sedan den föddes. 
– Med lite efterforskning och hjälp från allmänheten har det framkommit bildbevis på att den åtminstone befunnit sig på Norrtälje brandstation från 1961, säger Christer Larsson, entusiast och projektledare för renoveringen.

Det har nyligen varit en återinvigning av Brandbilen när Allt om Norrtälje intervjuar Christer Larsson, projektledare och en av entusiasterna för renoveringen av Finstas i särklass största landmärke. 

Man har nästan blivit religiös på kuppen, förklarar Christer som är otroligt tacksam över engagemanget som kommuninvånarna och företag visat under projektets gång. 

Annons

Christer är sedan sju år tillbaka pensionär och när Lars Hansson, ägare av brandbilen började avveckla Tusen Ting och skulle skrota brandbilen, började Christer tillsammans med fyra andra i Finsta Citysläckers ta sig an projektet. Brandbilen som var helt fallfärdig står nu åter och glänser likt sina fornstora dagar. – Jag var nästan i upplösningstillstånd, säger Christer som beskriver känslan vid invigningstillfället. 

Ett mysterium

Christer har under projektets gång även ägnat sig åt historia för att ta reda på om Valle är född Rospigg eller inte. Valle tros ha tjänstgjort som brandbil på Blidö fram till pensioneringen 1976 och förmodas vara av årsmodell 1951 – det är dock är inte helt fastställt, menar Christer. Med hjälp av medlemmar på Facebook-gruppen “Norrtälje – vad händer på byn”, har man kunnat konstatera att brandbilen åtminstone befunnit sig på Norrtälje Brandstation sedan 1961, men tiden dessförinnan är fortsatt ett mysterium. 

Får hjälp av entusiaster

Det var först när ett par i Gullunge, ca tio minuters bilfärd från brandbilen, sökte i en katalog från 50-talet som utredningen kom närmare. Katalogen innehöll nämligen registreringar av bussar och lastbilar där man hoppas på att finna Valle, säger Christer. 
– Initialt trodde man att Valle härstammade från Vätö men tack vare katalogen har man kunnat konstaterat att det inte är Vätös gamla Brandbil, fortsätter Christer som håller på att sammanställa fakta till en informationstavla på 3×1.5 m som skall stå bredvid Brandbilen. 

Väderleken har varit svårast

Enligt Christer har det inte varit svårt att få stöd under projektets gång och engagemanget har varit enormt menar Christer som är otroligt tacksam över all hjälp. – Det som varit svåras i projektet har varit väderleken, eftersom vi inte kunnat arbeta under tak.

Framtiden 

Eftersom Valles nya ansikte är rostskyddsbehandlat och glasfibertäckt, hoppas Christer på att underhållet inte behöver vara enormt och förklarar att han hoppas brandbilen får vara ifred från vandaler. Christer som fått lägga alla andra projekt på is under renoveringstiden kommer nu fortsätta att bygga på ett stort hönshus han bygger i Finsta.




Annons

Framgångssagan Note: Peter Jansson om resan från Görla till börsnotering

publicerad 19 november 2024
- av Daniel Rämsell
Peter Jansson tog Note till börsnotering. Nu leder han Företagslabbet och hjälper blivande entreprenörer.

Peter Jansson är en av grundarna till det som sedermera blev företaget Note, en av Roslagens mest framstående företagshistorier inom teknik och produktion. Hans karriär startade i Norrtälje, där han direkt efter gymnasiet och lumpen började arbeta på en liten elektronikfirma, Lintron Elektronik, med 25 anställda. Nu berättar han om sin resa från Görla till börsnotering och om sitt engagemang för Norrtäljes näringsliv.  

Med en bakgrund som gymnasieingenjör tog han plats på företagets utvecklingsavdelning och blev snart produktionsledare. Året var 1986, och detta blev början på en resa som skulle leda till stora förändringar för såväl företaget som för Peter själv och Norrtäljes näringsliv.

När elektronikföretaget som Peter arbetade på var till salu 1990 såg han tillsammans med kollegorna Mats Hultin och John Olov Karlsson en möjlighet att köpa det.

Annons

Sagt och gjort – trojkan inledde en imponerande tillväxtresa som ledde till en tiofaldig expansion på under ett decennium. Bolaget gick från 25 anställda och växte till 350 på nio år – en växtvärk och utveckling som Peter beskriver som intensiv, utmanande och lärorik.

– Det var en enorm resa, där jag fick vara såväl produktionschef som HR-chef. Vi anställde enormt mycket personal under den perioden, vilket var väldigt utmanande. Det gäller att hitta rätt kompetens och ställer höga krav på utbildningar inom företaget, säger Jansson.

Expansionen fortsatte även internationellt. I slutet av 90-talet gick bolaget samman med ett företag som hade en fabrik i Polen och lockade till sig investerare. Detta var ett steg som tog bolaget utanför Sveriges gränser, med fabriker i Litauen, Estland, Finland och Polen, och Peter blev ansvarig för bolagets Östeuropaverksamhet.

– I slutet av 90-talet började det bli väldigt hett att man skulle lägga ut produktionen och outsourca till framförallt Östeuropa. Vi hade ingen erfarenhet av detta, vi som var grundarna, så vi gick ihop med ett annat företag från Stockholm som redan hade en fabrik i Polen. De plockade även med sig investerare till oss som investerade 40 % i vår fabrik. Vi släppte alltså en hel del aktier från vår fabrik, säger Jansson.

Kravet från investerarna var börsnotering innan 2005, vilket realiserades under 2004 när Note blev ett publikt bolag.

– Det var mycket jobb men en fantastisk resa och erfarenhet, konstaterar Peter om tiden inför börsintroduktionen.

Med decennier av erfarenhet från bolagsbygge och produktion avslutade han sitt engagemang i Note 2009. Engagemanget för entreprenörskap slutade emellertid inte där och Peter började engagera sig i Norrtäljes näringsliv för att stötta andra entreprenörer.

Han blev en central gestalt inom Nyföretagarcentrum som erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till personer som vill starta eller nyligen har startat eget företag. Men Peter ansåg att han ville göra mer för blivande entreprenörer med fokus på att bygga långsiktiga och hållbara företag, varför han grundade Företagslabbet, som är en plattform för att stödja nya företagare genom råd och nätverk genom hela uppbyggnadsfasen i ett företagsbygge.

– Jag brinner för entreprenörskap och tycker att det är väldigt roligt att kunna bidra till att andra också lyckas starta och driva företag. Det är så viktigt för Sverige och för Norrtälje att det går bra för våra företagare. Det är detta som är ambitionen med Företagslabbet, säger han.

Företagslabbet och Nyföretagarcentrum har varit två viktiga plattformar för Peter. Genom dem har han kunnat stödja nya företagare med såväl praktiska råd som ovärderliga kontakter.

– Som blivande entreprenör saknar man ofta grundläggande kunskap om företagande. Det kan handla om hur man skall paketera sin produkt, hitta målgruppen eller välja rätt strategier. På Företagslabbet får man den hjälpen, men också tillgång till ett starkt externt och internt nätverk, förklarar han.

Vid sidan av sitt engagemang för entreprenörskap är Peter också aktiv inom idrottsvärlden och har varit ordförande för NIK i över tio år. Hockeyn kom in i hans liv genom familjens intresse för sporten, och Peter engagerade sig snabbt i klubbens arbete.

– Det är klart att min erfarenhet har kommit NIK till gagn, särskilt när det gäller kontakter inom näringslivet och kommunen. Vi har satsat på ungdomsverksamhet under lång tid, men nu börjar vi också satsa mer på A-laget, berättar han.

Trots sin långa och framgångsrika karriär har Peter inte slutat drömma och sträva framåt. Han vill se mer stöd för småföretagare från statens håll och ser ett stort behov av att stärka banden mellan näringslivet och kommunen.

– Jag arbetar tillsammans med kommunen på deras näringslivsstrategi för att förbättra relationen mellan näringslivet och kommunen. Kommunen skall vara en serviceinrättning till näringslivet, och det är det jag arbetar för, säger Jansson.

Med din erfarenhet – kan du ge blivande entreprenörer tre goda råd?

– Ta hjälp! Fakta är att om man tar hjälp så är resultatet att man klarar sig som företag i mycket högre utsträckning. Man måste vara väldigt engagerad och vara lösningsorienterad. Man måste ha mål och handlingsplan, annars driver man snett.

Vilket råd hade du givit till dig själv idag om du fick chansen att backa tiden till 80- och 90-talet?

– Med facit i hand önskar jag att jag tidigare i karriären lagt mer tid på balans mellan arbete, familj och fritid. Jag arbetade nog för mycket. Jag hade nog varit mer effektiv om jag hade haft en bättre balans, säger han.

Peter Jansson är inte bara en framgångsrik entreprenör, utan också en eldsjäl för Norrtäljes näringsliv och idrott. Trots sina framgångar värdesätter han balansen mellan arbete, familj och fritid – något han funnit i sin sommarstuga på Vätö, där han laddar energi för framtida utmaningar.

Annons

Trafikolycka i Rimbo – flera fordon inblandade

publicerad 15 november 2024
- av Daniel Rämsell
Trafikolycka i Rimbo. Flera fordon inblandade.

På fredagen inträffade en trafikolycka i Rimbo med flera fordon inblandade och räddningstjänst kallades till platsen.

Det var på fredagsförmiddagen klockan 11.14 som larmet inkom till SOS Alarm. Olyckan ska ha inträffat på väg 280, Västra Stockholmsvägen, strax utanför centrala Rimbo och involverat flera fordon. Räddningstjänst har kallats till platsen.

– Det har varit en kollision mellan en motorcykel och en personbil. Det verkar inte ha varit någon allvarlig händelse,  säger räddningstjänstens ledningcentral.

Annons

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Polisen söker vittnen till misstänkt mordbrand i Rimbo: “Vi behöver din hjälp”

publicerad 12 november 2024
- av Redaktionen
På söndagskvällen utbröt en brand i ett flerfamiljshus på Tomtavägen i Rimbo och nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten, då man rubricerar händelsen som mordbrand.

På söndagskvällen utbröt en brand i ett flerfamiljshus på Tomtavägen i Rimbo och nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten, då man rubricerar händelsen som mordbrand.

Det var klockan 17.16 på söndagskvällen som polis, räddningstjänst och ambulans kallades till en brand på Tomtavägen i Rimbo. Branden ska ha pågått i flerbostadshusets källare och spridit sig vidare till fastighetens trapphus. Räddningstjänsten fick kort därefter kontroll på situationen och kunde släcka branden.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen och en förundersökning gällande misstänkt grov mordbrand har nu inletts.

Annons

Polisen uppmanar personer som kan ha gjort iakttagelser i området att höra av sig.

“Vi behöver din hjälp!

Vid 17-tiden söndagen den 10 november inträffade en händelse som rubriceras som mordbrand på Tomtavägen 5 i Rimbo. Vi söker vittnen som gjort iakttagelser både vid brottsplatsen samt i närområdet.

Har du sett något? Ring polisen på 114 14”, skriver polisen på sin Facebook-sida.

 

Annons

Pojke dömd för misshandel i Rimbo

publicerad 7 november 2024
- av Daniel Rämsell
En 15-årig pojke har dömts för misshandel av två tjejer utanför Långsjöskolan i Rimbo. Straffet blir ungdomstjänst. 

En 15-årig pojke har dömts för misshandel av två tjejer utanför Långsjöskolan i Rimbo. Straffet blir ungdomstjänst. 

Händelsen inträffade tidigare i år när två nattvandrare passerade skolan och såg pojken slå en av tjejerna med en pinne medan hon låg på marken. När de vuxna närmade sig flydde pojken platsen, men de kvarvarande tjejerna berättade att de hade blivit slagna med en lång pinne, vilket Norrtelje Tidning har rapporterat om tidigare.

Pojken har nekat till avsiktlig misshandel och hävdat att han råkat slå en av tjejerna när hon försökte ta pinnen ifrån honom.

Nu har pojken dömts för misshandel till 30 timmars ungdomstjänst  och skall betala skadestånd till de två tjejerna.

Annons
Send this to a friend