Annons

Är brandbilen Valle fortfarande ett mysterium?

publicerad 12 oktober 2021
– av Daniel Rämsell

Den mytomspunna brandbilen Valle, stationerad i Finsta förmodas vara av årsmodell 1951, men det är hittills okänt var den har varit stationerad sedan den föddes. 
– Med lite efterforskning och hjälp från allmänheten har det framkommit bildbevis på att den åtminstone befunnit sig på Norrtälje brandstation från 1961, säger Christer Larsson, entusiast och projektledare för renoveringen.

Det har nyligen varit en återinvigning av Brandbilen när Allt om Norrtälje intervjuar Christer Larsson, projektledare och en av entusiasterna för renoveringen av Finstas i särklass största landmärke. 

Annons

Man har nästan blivit religiös på kuppen, förklarar Christer som är otroligt tacksam över engagemanget som kommuninvånarna och företag visat under projektets gång. 

Christer är sedan sju år tillbaka pensionär och när Lars Hansson, ägare av brandbilen började avveckla Tusen Ting och skulle skrota brandbilen, började Christer tillsammans med fyra andra i Finsta Citysläckers ta sig an projektet. Brandbilen som var helt fallfärdig står nu åter och glänser likt sina fornstora dagar. – Jag var nästan i upplösningstillstånd, säger Christer som beskriver känslan vid invigningstillfället. 

Ett mysterium

Christer har under projektets gång även ägnat sig åt historia för att ta reda på om Valle är född Rospigg eller inte. Valle tros ha tjänstgjort som brandbil på Blidö fram till pensioneringen 1976 och förmodas vara av årsmodell 1951 – det är dock är inte helt fastställt, menar Christer. Med hjälp av medlemmar på Facebook-gruppen ”Norrtälje – vad händer på byn”, har man kunnat konstatera att brandbilen åtminstone befunnit sig på Norrtälje Brandstation sedan 1961, men tiden dessförinnan är fortsatt ett mysterium. 

Får hjälp av entusiaster

Det var först när ett par i Gullunge, ca tio minuters bilfärd från brandbilen, sökte i en katalog från 50-talet som utredningen kom närmare. Katalogen innehöll nämligen registreringar av bussar och lastbilar där man hoppas på att finna Valle, säger Christer. 
– Initialt trodde man att Valle härstammade från Vätö men tack vare katalogen har man kunnat konstaterat att det inte är Vätös gamla Brandbil, fortsätter Christer som håller på att sammanställa fakta till en informationstavla på 3×1.5 m som skall stå bredvid Brandbilen. 

Väderleken har varit svårast

Enligt Christer har det inte varit svårt att få stöd under projektets gång och engagemanget har varit enormt menar Christer som är otroligt tacksam över all hjälp. – Det som varit svåras i projektet har varit väderleken, eftersom vi inte kunnat arbeta under tak.

Framtiden 

Eftersom Valles nya ansikte är rostskyddsbehandlat och glasfibertäckt, hoppas Christer på att underhållet inte behöver vara enormt och förklarar att han hoppas brandbilen får vara ifred från vandaler. Christer som fått lägga alla andra projekt på is under renoveringstiden kommer nu fortsätta att bygga på ett stort hönshus han bygger i Finsta.




Första spadtaget för ny förskola i Rimbo

publicerad 26 mars 2025
– av Daniel Rämsell
Mittstyret i Norrtälje tar första spadtaget för ny förskola, bredvid spadar stående i sand i dagsljus
Bygget av den nya förskolan i Rimbo, som väntas bli klart nästa sommar, har inletts.

Bygget av den nya förskolan i Rimbo, som väntas bli klart nästa sommar, har inletts.

På tisdagen togs det första spadtaget för Skarsjö förskola i Rimbo. Den nya förskolan byggs som en konceptförskolebyggnad via ramavtal från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Adda.

Byggnaden är förprojekterad och ska snabbt kunna anpassas efter lokala behov.

Annons

På plats under ceremonin på tisdagsförmiddagen var bland andra representanter från Mittstyret och företrädare från SKR.

– Med den nya förskolan visar vi att vi satsar på framtiden och är en viktig del i att göra Rimbo och Norrtälje kommun till en bra plats för barnfamiljer, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Konceptförskolan är framtagen med fokus på hållbarhet, både ur ett klimatperspektiv och i hur verksamheten ska bedrivas. Solceller på taket ska bidra till minskad miljöpåverkan, och ett eget tillagningskök planeras.

Förskolan väntas bli färdig under sommaren 2026.

Larm om villabrand i Rimbo

publicerad 25 mars 2025
– av Daniel Rämsell
En brandbil i dagsljus.
På tisdagen inkom ett SOS Alarm avseende en brand i en byggnad i Rimbo och räddningstjänsten har kallats till platsen för att hantera situationen. 

På tisdagen inkom ett SOS Alarm avseende en brand i en byggnad i Rimbo och räddningstjänsten har kallats till platsen för att hantera situationen. 

Det var klockan 15:21 som larmet om branden inkom till SOS Alarm. Enligt preliminära uppgifter rör det sig om en villa belägen på Långsjövägen.

– Räddningstjänsten är framme plats, även ambulans. Det verkar vara en brödrost som gått varm, säger SOS Alarms presstalesperson.

Artikeln uppdateras. Karta:

Platsen på kartan är ungefärlig

Annons

Fladdermusvänlig belysning installerat i Rimbo

publicerad 24 mars 2025
– av Daniel Rämsell
Fladdermusvänlig belysning i kvällsmörker på en gångväg samt en informationsskyld.
Rimbo har nu installerat en specialanpassad belysning som tar hänsyn till de känsliga fladdermusarterna i området.

Norrtälje kommun nu installerat en specialanpassad belysning som tar hänsyn till de känsliga fladdermusarterna i Rimbo. 

Det är en ny typ av biologisk belysning som installerats vid Långsjön i Rimbo.

Beslysningen har en färgtemperatur som skapar en mjuk och varm ljusmiljö, särskilt utformad för att minimera störningar för fladdermöss.

Under vår och höst kommer belysningen att övergå till rött ljus, vilket rekommenderas av forskare för att skydda nattlevande djur.

Under högsommaren kommer lamporna helt att stängas av, enligt beslut från Länsstyrelsen.

Anläggningen är dessutom konstruerad för att minska ljusföroreningar genom att rikta ljuset enbart mot gångytan utan spill mot omgivande miljöer.

Larm om vattenskada i Rimbo

publicerad 18 mars 2025
– av Daniel Rämsell
En brandbil i dagsljus.
SOS Alarm har mottagit ett larm om en vattenskada i centrala Rimbo.

SOS Alarm har mottagit ett larm om en vattenskada i centrala Rimbo. 

Det var på tisdagseftermiddagen som det inkom ett SOS Alarm avseende en vattenskada i en byggnad i Rimbo på Vallby Gårdsväg.

Räddningstjänsten mottog larmet kort inpå händelsen men behövde inte åka till platsen.

Vi fick larmet men har fått uppgifter om att man hanterar ärendet själv genom en jourtjänst, säger räddningstjänstens ledningscentral till Allt Om Norrtälje.

Detaljer kring skadans omfattning eller orsaken till vattenskadan är för närvarande inte kända.

Karta:

Platsen på kartan är ungefärlig

Annons

Man häktad misstänkt för grov misshandel i Rimbo

publicerad 17 mars 2025
– av Daniel Rämsell
En polisbil i kvällsmörker sammansatt med Norrtälje tingsrätt.
En 26-årig man har begärts häktad misstänkt för försök till mord efter en misshandel i Rimbo under natten till söndagen.

Den 26-årige man som begärdes häktad misstänkt för försök till mord efter en misshandel i Rimbo under natten till söndagen har nu häktats misstänkt för grov misshandel. 

Polisen larmades strax efter klockan två på natten avseende en pågående misshandel i en bostad i Rimbo.

Enligt uppgifter från polisen ska mannen ha utdelat flera slag och sparkar mot en annan man, både mot kroppen och huvudet, samt använt olika tillhyggen.

Annons

Offret och gärningsmannen ska enligt uppgifter från polisen känna varandra sedan tidigare.

När polisen kom till platsen hade 26-åringen lämnat bostaden i en bil. Han kunde senare på söndagsförmiddagen gripas misstänkt för mordförsök.

Den skadade mannen fördes till sjukhus, men hans skador bedömdes inte som livshotande.

På måndagen begärdes mannen häktad misstänkt för försök till mord, rapporterar Norrtelje Tidning.

Sedermera, på måndagseftermiddagen, häktades han misstänkt för grov misshandel.


En person gripen för mordförsök i Rimbo

publicerad 16 mars 2025
– av Redaktionens textbot
En stillastående polisbil i mörker.
En allvarlig misshandel ägde rum i Rimbo under natten mot söndagen, där en man attackerades med tillhyggen och fick föras till sjukhus för vård. En person kunde gripas för dådet på söndagsförmiddagen. 

En allvarlig misshandel ägde rum i Rimbo under natten mot söndagen, där en man attackerades med tillhyggen och fick föras till sjukhus för vård. En person kunde gripas för dådet på söndagsförmiddagen. 

Det var under de tidiga morgontimmarna som polis och ambulans kallades till en bostad i Rimbo på grund av en pågående misshandel.

Enligt uppgifter från polisens hemsida kände gärningsmannen och offret varandra. Gärningsmannen ska ha utdelat slag och sparkar mot offrets kropp och huvud, samt använt olika tillhyggen under angreppet.

Efter händelsen lämnade gärningsmannen platsen i ett fordon. Brottsoffret fördes till sjukhus för vård, men hans skador bedöms inte vara livshotande.

Under söndagsförmiddagen lyckades polisen gripa gärningsmannen i en bil och en förundersökning om försök till mord har inletts.

Artikeln kan komma att uppdateras. 

Sprängningsarbete på väg 77 – mycket stor påverkan på trafiken

publicerad 10 mars 2025
– av Nicklas Salmin
Bild på en karta över Roslagen.
På måndagen varnar Trafikverket för att ett sprängningsarbete på väg 77 utanför Rimbo kommer att ha en mycket stor påverkan på trafiken.

På måndagen varnar Trafikverket för att ett sprängningsarbete på väg 77 utanför Rimbo kommer att ha en mycket stor påverkan på trafiken.

Det är klockan 14.00 på måndagseftermiddagen som ett planerat sprängningsarbete på väg 77, strax innan Gottröra, kommer att äga rum.

Sprängningsarbetet väntas pågå under tio minuter och har under perioden en mycket stor inverkan på trafikbilden i området. Man låter även meddela att rekommenderad hastighet är 30 km/h och att det råder omkörningsförbud.

Annons

 

Artikeln kan komma att uppdateras.

Larm om brand utomhus i Rimbo

publicerad 3 mars 2025
– av Daniel Rämsell
En brandbil i dagsljus.
På måndagseftermiddagen inkom ett larm om en gräsbrand i Rimbo, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På måndagseftermiddagen inkom ett larm om en gräsbrand i Rimbo, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

Det var på måndagseftermiddagen klockan 13:00 som ett larm om en gräsbrand inkom till SOS Alarm. Branden har uppstått i terrängen vid Vallby gårdsväg i Rimbo, och räddningstjänsten har kallats till platsen för att hantera situationen.

Enligt de initiala uppgifterna från SOS Alarm bedöms omfattningen av ärendet som medelstor. Det finns i nuläget inga uppgifter om vad som orsakat branden eller om det finns någon risk för spridning.

– Det rör sig om årets första gräsbrand. Det är gammalt gräs som brinner och vi är på plats. Vi vet i nuläget inget om brandorsaken, säger räddningstjänstens ledningscentral till Allt Om Norrtälje.

Artikeln kan komma att uppdateras…

 

Karta:

Platsen på kartan är ungefärlig. 

Annons

Mumik i Rimbo får fortsätta: “Oerhört upplyftande”

publicerad 22 februari 2025
– av Daniel Rämsell
Foto på kulturprojektet Mumik i Rimbo
– Det är kittlande att tänka tillbaka på starten och att vi då inte helt visste vad som låg framför oss.

Kulturprojektet Mumik för personer inom daglig verksamhet fortsätter tack vare ett nytt avtal mellan Kulturskolan i Rimbo och TioHundra.

– Det är en oerhört upplyftande och nästan overklig känsla att ha gått i mål med projektet och nu bli en permanent verksamhet i samarbete med TioHundra. Tänk att det för tre år sedan inte fanns någon daglig verksamhet med konstnärlig inriktning i Norrtälje kommun och att vi idag har en verksamhet med hög konstnärlig kvalitet. Jag är väldigt stolt, säger projektledaren Elina Widnersson.

Under åren som projektet har pågått har deltagarna utvecklats inom flera konstnärliga områden och hittat en gemenskap genom sitt skapande. Mumik har lockat ett stort antal deltagare och har satt upp flera uppskattade föreställningar.

Annons

– Det är kittlande att tänka tillbaka på starten och att vi då inte helt visste vad som låg framför oss. Nu har vi arbetat tillsammans med deltagarna som utvecklats inom de olika konstnärliga områdena, och varje dag ser vi hur dessa individer utmanar sig själva och växer. Med den vetskapen känns det fantastiskt att få fortsätta arbeta för ett mer jämlikt kulturliv tillsammans med alla på Mumik, säger Elina.

Samarbetet med TioHundra beskrivs som en nyckel till Mumiks utveckling och fortsättning, och hon lyfter samarbetet som en brobyggare.

– Jag personligen tycker det har varit spännande att bygga broar mellan Kulturskolan i Rimbo och vårdbolaget TioHundra. Det är fascinerande att två så i grunden olika verksamheter har kunnat fungera så bra ihop, säger hon.

Bland deltagarna har responsen också varit positiv, och många ser fram emot att få fortsätta.

– Vi ser dagligen exempel på hur personerna i Mumik integreras i kommunens övriga kulturliv. Några har blivit frekventa besökare av de arrangemang som sätts upp på Rimbos Kulturscen. Många har fått nya vänner som de delar kulturintresset med, säger hon.

Nästa stora satsning blir Mumikfestivalen – Bortom din blick, som äger rum den 5–6 september. Festivalen syftar inte bara till att erbjuda en scen för konstnärliga uttryck utan vill också utmana invanda normer inom kulturvärlden, berättar Widnersson.

– Festivalen bjuder på ett brett utbud av scenkonstnärliga upplevelser som på olika sätt berättar, berör och består. Utöver våra egna programpunkter, bestående av Mumiks olika ensembler, kommer vi att bjuda in akter från andra delar av landet. Vi hoppas såklart att hela Norrtälje kommun under denna helg riktar sin blick mot Rimbo, avslutar Elina Widnersson.

Från burgare till bostäder – Jan Erik Sveckes avtryck på Norrtälje

Personporträtt

publicerad 19 januari 2025
– av Nicklas Salmin
Jag gör det jag kan med de förutsättningar jag har, säger Jan Erik Svecke

Jan Erik Svecke har gått från att vara franchisetagare för McDonalds vid södra infarten till att bli en central figur i Norrtäljes stadsutveckling. Med projekt som Lommarskogen och ett starkt engagemang för det lokala närings- och föreningslivet är hans drivkraft tydlig: att skapa något som gör skillnad.

– Det viktiga är att bidra med det jag kan, med de förutsättningar jag har.

Jan Erik Svecke återkommer ofta till denna enkla men centrala filosofi. En förmåga som präglas av en målinriktad drivkraft att förvandla idéer till verklighet. Men han framhäver ogärna sig själv.

Annons

– Jag är bara en av många som gör sin del.

Den här livsfilosofin grundlades redan i unga år i Örebro, där han är uppväxt. När Svecke som tonåring på 80-talet drömde om att studera ett år på high school i USA, tog han jobb på ett äldreboende i Ervalla för att finansiera resan själv.

– Jag sparade ihop 40 000 kronor, och det var viktigt för mig att klara det på egen hand. Många andra fick stöd från sina familjer, men jag ville göra det själv.

Resan till USA blev en startpunkt. Där lärde han sig att hantera utmaningar, som att övervinna språkbarriärer och bygga självförtroende.

– Första månaden var jobbig. Jag förstod knappt vad de sa i skolan. Men efter en termin hade jag bättre betyg än mina amerikanska klasskamrater.

När han återvände till Sverige tog han med sig den självständighet och målmedvetenhet som han utvecklat i USA.

Svecke valde att studera ekonomi och marknadsföring på vid Örebro högskola. Parallellt med studierna jobbade han extra i butik för att finansiera sin utbildning. Det var här hans intresse för dagligvaruhandeln väcktes på allvar.

– Jag har alltid haft en känsla av att jobba för det jag vill uppnå. Det är en drivkraft som aldrig lämnat mig.

Den drivkraften formades tidigt, inte minst genom relationen med hans äldre syster, som blev en viktig del av hans uppväxt. Syskonskaran växte upp med sin pappa som jobbade mycket, vilket gjorde att de tidigt fick ta stort ansvar för sig själva och varandra.

– Min syster och jag var väldigt tajta. Hon var bara ett år äldre än jag, men hon blev som en ledstjärna för mig.

Men relationen fick ett abrupt slut när hon gick bort i hudcancer vid blott 32 års ålder.

– Det var en oerhört tuff tid, men det lärde mig att värdesätta både familj och de människor jag har runt omkring mig. Det har också format hur jag ser på livet och vikten av att använda sin tid väl.

Efter examen på högskolan startade han en karriär inom livsmedelsindustrin, först som trainee på Arla Foods och senare som produktchef på Procordia Foods. Framtiden i Örebro såg utstakad ut. Men det var innan han bokade sin livs första charter. Då skulle allt ändras.

– Jag och en kompis åkte till Lanzarote på solsemester. I hotellrummet bredvid oss bodde två systrar från Norrtälje, och det var så jag träffade min fru Isabel. Sedan dess har det varit vi två.

Isabel var tydlig med att hon inte skulle lämna Norrtälje eller sina föräldrars släktgård i Råda, utanför Söderbykarl. Så efter en period av pendling, bestämde sig Jan Erik för att ta sitt pick och pack och flytta.

Under 17 år drev han Mcdonald's i Norrtälje
Under 17 år drev han McDonald’s i Norrtälje. FOTO: Nicklas Salmin

Vi spolar fram tiden några år. Jan Erik och Isabel har flyttat in på släktgården och fått två söner. Samtidigt arbetspendlar han till Stockholm. Men pendlingen tar tid och han ville ha mer tid för familjen. Hans sätt att frigöra tid kanske var lite oortodoxt. Men han fick reda på att McDonalds planerade att öppna en restaurang i Norrtälje. Även fast han inte hade någon erfarenhet från den branschen så tyckte han att det lät roligt.

– Jag hade gjort ett specialarbete på högskolan om frainchisetagare och skrev ett brev till huvudkontoret för att anmäla intresse.

Ömsesidigt tycke uppstod. Men det var inte bara att köpa in sig och skriva på avtal.

– Det var en lång rekryteringsprocess med många intervjuer innan jag blev godkänd, sedan fick jag praktisera i ett år på andra restauranger för att lära mig själva hantverket.

Därefter kunde han skriva på ett 20-årigt samarbetsavtal med McDonalds.

– Det var såklart en lång tid att skriva på, men jag gick in för det till 100%.

Som frainchisetagare gjorde han allt på restaurangen, men ju längre tiden gick började han också att delegera mer. Och det är framförallt där han hittar ljuspunkterna.

– Det är fantastiskt roligt att se hur unga människor utvecklas och växer, att lära upp dem som 18-åringar och sedan se hur de blir färdiga chefer som 22-åringar och går vidare i karriären.

Tack vare sin akademiska bakgrund så fick han efter ett tag en ledande position inom McMarketing, en ekonomisk förening som hanterar marknadsföringen för alla McDonald’s-restauranger i Sverige. Därutöver startade han upp en till restaurang vid Häggviks köpcenter. Helt plötsligt hade 17 år passerat som franchisetagare och det blev dags att skriva ett nytt 20-årsavtal.

– Det hade varit jätteroliga år, barnen blev delvis uppväxta på restaurangen men samtidigt så är 20 nya år en väldigt lång period.

Ett beslut togs och Svecke sålde år 2016 restaurangerna till McDonaldsentreprenören Roland Edin.

Parallellt fanns det fler spjärn i elden, och en av dem tog form under en lunch på just McDonald’s. Svecke och hans vän Anders Eriksson diskuterade bostadsbristen i Norrtälje och kom fram till att det fanns en tydlig lucka på marknaden för barnfamiljer.

– Det var mycket snack om 55+ och seniorboenden, men väldigt lite om familjer som ville slå sig ner i Norrtälje. Vi tog fram en karta, pekade på ett område och tänkte: Här borde vi kunna bygga något.

Idén var enkel men ambitiös, att skapa ett bostadsområde som inte bara skulle tillgodose behovet av fler bostäder utan också bidra till stadens utveckling som en attraktiv plats för barnfamiljer. Den idén blev grunden för Lommarskogsprojektet.

Kommunens initiala respons var positiv, men projektet stötte snart på hinder i form av långsamma detaljplaneprocesser och politiska beslut. Efter valet 2014 byttes dessutom styret ut, den politiska viljan var fortsatt positiv, med undantaget att de inte ville sälja området till en enda aktör.

– Så vi gick 2015 ihop med Roslagsbostäder, Credentia, Obos kärnhem och Magnolia bostad och skapade ett samarbete som skulle pågå i två etapper.

Svecke framför etapp 1 av projektet Lommarskogen
Svecke framför etapp 1 av projektet Lommarskogen. FOTO: Nicklas Salmin

Byråkratins kvarnar malde långsamt och slut sålde Svecke och Eriksson en stor del av byggrätterna i första etappen till Credentia, men de är fortfarande engagerade i projektets andra etapp. De första bostäderna från Obos kärnhem var inflyttningsklara 2024, i området som numera kallas för Lommarstranden.

– Det har tagit längre tid än vi hoppades, men vi tror stenhårt på projektet. Jag hoppas att etapp två kommer att innehålla fler villor och parhus, boendeformer som vi tror är viktiga för barnfamiljer.

Trots utmaningarna har Svecke aldrig tvekat på värdet av att vara en aktiv del av stadsutvecklingen.

– Det började med att jag och Anders inte ville sitta på läktaren och bara tycka till. Vi ville vara med och bidra.

Vad har Anders Eriksson betytt för dig?

– Jättemycket, vi har samma grundläggande värderingar och han är en väldigt god vän till mig. Han är en klok och jordnära kille och vi kompletterar varandra bra.

Förutom Lommarskogen har Svecke engagerat sig i andra delar av Norrtäljes utveckling. Genom sitt arbete i Norrtälje handelsstad har han varit med och bidragit till att stärka stadskärnan och göra Norrtälje till en attraktiv plats för både invånare och företagare.

– Det är väldigt få tomma lokaler i Norrtälje jämfört med andra orter, och det är något vi ska vara stolta över.

Men snart lämnar han styrelsen.

– Jag har varit med i Handelsstaden sedan omvandlingen från köpmannaförening för cirka 12 år sedan. Det har varit väldigt roligt och utvecklande, men nu är det dags för nya krafter att ta över.

Det är inte det enda föreningsengagemanget Svecke har. Han blev aktiv i BKV när sönerna började spela fotboll. Numera ingår han i valberedningen och i klubbens anläggningsgrupp, som syftar till att få till stånd en fotbollshall.

– Det finns ett generellt problem i Sverige som vi i Norrtälje delar, och det är att ungdomar rör sig för lite. Det spelar mindre roll inom vilken idrott de deltar, utan mer att de är aktiva. Där behöver kommunen ge bra förutsättningar till föreningarna för att driva verksamheter, det är något vi alla tjänar på i förlängningen.

Han lyfter fram det faktum att kommunen har en ökande befolkningstillväxt och att barnfamiljer är en viktig målgrupp i detta.

– Då är det viktigt att kommunen också hänger med i det ökade behovet av infrastruktur för barnens fritidssysselsättningar.

Svecke står framför Ratius i Görla, företaget han är styrelseordförande i
Svecke står framför Ratius i Görla, företaget han är styrelseordförande i.

Trots det tecknar Svecke upp en ljus framtid för Norrtälje, men han återkommer ofta till vikten av att bevara stadens unika identitet. För honom är balansen mellan tillväxt och tradition avgörande för att staden ska fortsätta vara attraktiv för både invånare och besökare.

– Norrtälje ska inte bli Stockholm. Vi har något eget här, och det måste vi värna om. Det handlar inte bara om närheten till skärgården, naturen och storstaden. Det handlar om att folk både jobbar och bor här och därigenom skapar en gemenskap, men också att Norrtälje är en trygg plats att vara på. Vi har allt det andra städer kämpar för att skapa.

Trots ditt engagemang för samhället har du aldrig tagit klivet in i politiken, varför?

– Jag tycker att politiken är för byråkratisk. Det är för långa ledtider, och jag känner att jag kan göra mer nytta genom att påverka via andra kanaler, som näringslivet eller föreningslivet. Jag hade blivit för uppslukad av politik så det har aldrig varit på kartan, även fast jag blivit uppvaktad.

Detta pragmatiska förhållningssätt genomsyrar också hans livssyn. Svecke liknar livet vid en tårta, där varje bit representerar en del av tillvaron; arbete, familj och fritid.

– Livet handlar om att fördela bitarna rätt. Ibland behöver man ge mer tid åt en viss del, men över tid ska det kännas balanserat. Just nu känns det som att jag har hittat rätt balans, och det är jag väldigt tacksam för.

Den filosofin bär han också med sig in i sina professionella åtaganden. Som styrelseordförande i det lokala mässbyråföretaget Ratius ser han långsiktighet som en central del av arbetet.

– Vårt mål är att skapa en trygg arbetsplats och ett stabilt bolag som kan fortsätta göra skillnad, både för våra anställda och för Norrtälje.

För Jan Erik Svecke handlar det privat inte om att göra stora avtryck, utan om att göra skillnad där han kan.

– Jag har aldrig haft ambitionen att göra ett enormt avtryck, men om jag kan göra min del och bidra med det jag kan, då är jag nöjd.

Och kanske är det just den här balansen mellan ödmjukhet och målmedvetenhet som definierar Svecke bäst. Från att som ung finansiera sin dröm om att studera i USA, till att idag bokstavligen forma Norrtälje, har hans filosofi varit densamma: att alltid arbeta för det han tror på och använda tiden till något meningsfullt.

Fakta:

Namn: Jan-Erik Svecke

Bor: Räfsnäs

Ålder: Född 1964

Andra styrelseuppdrag: Nordsport Holding (Intersport Sverige), Roslagens Sparbank och Roslagen Sparbanks stiftelser

Send this to a friend