Bedragare uppgav sig för att vara Elgiganten – Lurade kvinna på 87 000

publicerad 5 april 2022
- av Daniel Rämsell
Annons:
annons

NORRTÄLJE TINGSRÄTT. En kvinna fick under 2018 ett samtal från en bedragare som uppgav sig för att ringa från Elgiganten. Kvinnan uppmanades att använda sitt bank-id och lurades därigenom att logga in på sitt bankkonto från vilket bedragaren kunde föra över närmare 90 000 kronor.

annons
annons

Det var under 2018 som en den drabbade blev uppringd av en kvinna som uppgav sig för att ringa från Elgiganten. Under samtalet förmedlade bedragaren att det hade blivit fel avseende en beställning av varor som målsägande inte skall ha beställt. För att undvika att bli debiterad för felaktigheterna uppmanades kvinnan att logga in med sitt Bank-id med vilket bedragaren kunde logga in på kvinnans bank och föra över pengar till ett annat konto.

Under de två följande dygnen gjordes bankomatuttag och banköverföringar till andra konton från den dömdes bankkonton. Ingen döms dock för bedrägeri i ärendet men en 33-årig man dömdes förra veckan för penningtvättsbrott eftersom man kunde knyta bankkontot dit pengarna överförts och sedan plockats ut till den dömdes bankonton.

33-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter och åläggs betala sedvanlig avgift till brottsofferfonden om 800 kronor eftersom fängelse befinner sig i straffskalan för brottet han har gjort sig skyldig till.

annonser
annonser

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!