Digital plattform ska ge spark i baken till Norrtäljes ungdomar

publicerad 25 september 2023
- av Redaktionen

ROSLAGEN. Norrtälje kommun tar ett steg framåt för att engagera sina unga invånare genom att samarbeta med den digitala plattformen Sparks Generation. Målet är att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter och stärka gemenskapen bland barn och ungdomar.

Ett växande problem i Norrtälje kommun är att många unga saknar meningsfulla aktiviteter efter skoltid. Som svar på detta har kommunen ingått ett avtal med den ideella organisationen Sparks Generation. Genom deras digitala plattform, “Sparksapp”, och insatser från lokala ungdomsambassadörer, hoppas man kunna hjälpa ungdomar att skapa en mer meningsfull fritid. Tekniken används redan av kommuner som Upplands-Bro, Sundbyberg och Sollentuna och kommer att lanseras för Norrtäljes ungdomar under sportlovet 2024.

– Idag är var tredje ung person utan fritidssysselsättning. Sparks Generation har ett beprövat koncept som bygger på att nå ut, engagera och aktivera unga. Vi tror att ett samarbete med dem kan vara en del av ekvationen som bryter ungas idag stillasittande liv, säger Nicklas Salmin, ordförande kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sparksapp kommer att erbjuda en rad olika aktiviteter, allt från sport och kultur till friluftsliv och skolämnen. Plattformen riktar sig till ungdomar mellan 10 och 17 år och kommer att samarbeta både med kommunens egna verksamheter och det lokala föreningslivet. För att nå ut till så många som möjligt kommer Sparks Generation att anställa ungdomsambassadörer i ålderarna 17 till 22 år. Ambassadörerna kommer att besöka skolor och inspirera fler ungdomar att hitta aktiviteter som de är intresserade av.

– Vi är så glada över att starta samarbetet med Norrtälje kommun och ser fram emot att samverka med kommunens alla goda krafter som vill aktivera Norrtäljes unga medborgare in i en meningsfull fritid, säger Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

– I en tid av ständig digital transformation är det avgörande att vi står redo att möta våra unga där de är mest aktiva. Med denna plattform bygger vi inte bara en bro mellan kommunen och våra unga invånare, utan tar också ett avgörande steg närmare att förstå och uppfylla deras behov. Tillsammans skapar vi inte bara en plattform, utan även en framtid där kommun och civilsamhälle kan samarbeta för att erbjuda unga meningsfulla och givande fritidsaktiviteter, säger Nicklas Salmin.

Utöver att erbjuda aktiviteter kommer Sparksapp också att samla in data som ger Norrtälje kommun insikt i ungdomarnas behov och önskemål. Information syftar till att vidareutveckla och anpassa utbudet av aktiviteter.

FOTO: Norrtälje kommun

Nicklas Salmin (L) är förutom ordförande i Kultur- och fritidsnämnden ansvarig utgivare för Alltomnorrtalje.se

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!