Fortsatt ansträngt läge på Norrtälje sjukhus

publicerad 6 januari 2023
- av Redaktionen
Annons:

NORRTÄLJE. Situationen är fortfarande ansträngd inom sjukvården. Norrtälje sjukhus befinner sig i stabsläge sedan den 19 december på grund av den stora spridningen av infektionssjukdomar i kombination med sjukfrånvaro bland personalen.

 fter en relativt lugn nyårshelg har det under veckan igen varit högt tryck på Norrtälje sjukhus, med hög beläggning på alla vårdavdelningar, inklusive intensivvården.

Antalet patienter i sjukhusets covid-flöde har dock minskat under veckan och inför helgen har sjukhuset nu förbättrat sitt platsläge något. Sjukhuset planerar att vara kvar i stabsläge under trettonhelgen och kommer att göra en ny bedömning av läget måndagen den 9 januari.

– Vi vet av erfarenhet att just trettonhelgen ofta innebär hög belastning på sjukvården. Den som behöver söka vård ska förstås göra det, men börja med att kontakta 1177 för rådgivning. Är det livshotande, ring alltid 112. Jag vill också påminna om att det kan vara halt på gator och trottoarer, så ta det extra försiktigt på promenaden, säger Sune Forsberg, tillförordnad chefläkare på Norrtälje sjukhus, i ett pressmeddelande.

Torsdagen den 5 januari vårdas 11 patienter i sjukhusets covid-flöde. Dessutom vårdas två patienter med RS-virus och tre med influensa, varav en behöver intensivvård. Läget på intensivvårdsavdelningen är fortfarande spänt.

Många verksamheter rapporterar om en spänd situation med fortsatt hög sjukfrånvaro bland personalen. Detta gäller exempelvis hemtjänsten. Tiohundras äldreboenden har viss smittspridning och påminner om att besökare först bör kontakta boendena telefonledes.

– Det har varit några riktigt tuffa veckor för alla Tiohundras verksamheter. Jag vill passa på att tacka alla medarbetare och chefer som jobbat och jobbar hårt för att vården och omsorgen ska fungera på allra bästa sätt, även när läget är besvärligt, säger Tiohundras VD Peter Graf, i pressmeddelandet.

FOTO: Alexander Castman

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!