Frukosttest på skolor i Norrtälje – positiva signaler för framtiden

publicerad 1 maj 2024
- av Alexander Hall
Norrtälje kommun har haft ett pilotprojekt där elever erbjudits frukost i skolan

Norrtälje kommun har haft ett pilotprojekt där elever erbjudits frukost i skolan. Projektet, som pågått i två skolor i Norrtälje kommun, har syftat till att förbättra skolmiljön och potentiellt skolresultaten.

Frukostinitiativet har testats på Elmsta skola och Norrsundsskolan i Älmsta. Där har elever under nio veckor kunnat inleda skoldagen med en näringsrik frukost. Projektet initierades av barn- och skolnämnden med målet att skapa en lugnare och mer välkomnande start på dagen, vilket man hoppas ska leda till en bättre skolmiljö och på sikt förbättrade skolresultat.

– Det var större uppslutning av elever än jag hade trott. Jag tror det här är en harmonisk start på dagen och jag tror att det är jätteviktigt för resten av skoldagen, säger Robert Beronius (L), som besökte skolan under sista veckan av projektet, i ett pressmeddelande.

– Jag tror också att det här är en positiv upplevelse och jag blir glad när jag ser alla elever som kommer här på morgonen och har kontakt med skolmåltidspersonalen, säger Margareta Lundgren (S).

Sammanställning och framtidsplaner

Nu när projektet är avslutat ska det utvärderas och presenteras för barn- och skolnämnden för att avgöra om det finns grund för att expandera konceptet till fler skolor.

– Det här projektet har fyllt två funktioner, dels att ta rätt på erfarenheter på hur vi kan göra det här bra om vi ska fortsätta med alla skolor, inte minst med tanke på skolstart och skolskjutsar. Dels att ta reda på hur många elever som faktiskt valt att utnyttja den här möjligheten. Min magkänsla är att det här är bra för eleverna, säger Robert Beronius.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!