Ny metod mot bajsande fåglar – Norrtälje kommun skrämmer iväg kanadagäss med laser

publicerad 18 april 2023
- av Daniel Rämsell
ANNONS:

Norrtälje kommun har tagit till en ovanlig metod för att bli av med problemet med bajsande kanadagäss vid kommunens badstränder. De har köpt in en grön laser som ska skrämma bort gässen och få dem att leta efter andra platser att bete sig på.

Kanadagäss kan vara ett stort problem vid badplatser under sommaren då de betar och bajsar på gräsmattorna, vilket sprider bakterier och påverkar vattenkvaliteten. För att minska kostnaderna som kommunen lägger på att rensa kommunens badstränder från fågelbajs, har kultur- och fritidsnämnden beslutat att köpa in en grön laser för 50 000 kronor.

Nicklas Salmin (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger att laserpekaren kommer att spara pengar årligen eftersom kommunen lägger ungefär en miljon kronor på att rensa badstränderna från fågelbajs. Han påpekar också att Norrtälje är den första kommunen i Sverige att använda laserpekare för att skrämma bort kanadagässen från badplatserna.

ANNONS:

Grön laser används redan av lantbrukare och vid flygplatser där fåglarna riskerar att ställa till med skada. Fåglarna uppfattar det gröna ljuset som ett hot och väljer därför att flytta sig till en annan plats där de får vara ostörda.

– Vi behöver vara kreativa, säger Nicklas Salmin om beslutet att använda laserpekaren för att bekämpa problemet med kanadagäss vid badplatserna, till SVT som var först med att skriva om nyheten.

Nicklas Salmin är förutom ordförande i kultur- och fritidsnämnden även ansvarig utgivare för www.alltomnorrtalje.se

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!