Ökad kapacitet på sjukhuset – endoskopin byggs ut

publicerad 7 december 2022
- av Redaktionen
Annons:

NORRTÄLJE. Endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus blir nästan dubbelt så stor och möjligheten att screena för cancer ökar. – Jag är stolt att dessa screeningar, som syftar till att upptäcka eventuell förekomst av tjock- och ändtarmscancer, nu kommer kunna genomföras i Norrtälje. Det blir ett lyft för patienten att slippa färdas längre sträckor eftersom undersökningarna också kräver förberedelser för patienten, säger Saga Melin, endoskopist.

Om drygt ett år väntas endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus kunna ta emot sina patienter i nya, rymligare lokaler. Utbyggnaden kommer att innebära förbättringar för såväl patienter som personal, skriver Tiohundra i ett pressmeddelande.

Trycket på endoskopimottagningen har ökat sedan Norrtälje sjukhus byggdes på 90-talet och förutsättningarna att bedriva en modern, trygg och säker vård har ändrats.

– När vi utför fler undersökningar behöver vi större ytor. Ny modern utrustning kräver också anpassade lokaler, likväl som vi behöver bättre utrymme för personalen, säger enhetschef Katarina Sjöstrand, i pressmeddelandet.

Fler undersökningar
Kapaciteten kommer att öka i och med utbyggnaden. Vissa undersökningar som idag sker på operation kommer istället att kunna utföras i endoskopins lokaler.

På mottagningen kommer man även kunna genomföra kolorektal-screeningar, som idag utförs i Stockholm, berättar endoskopist Saga Melin.

– Jag är stolt att dessa screeningar, som syftar till att upptäcka eventuell förekomst av tjock- och ändtarmscancer, nu kommer kunna genomföras i Norrtälje. Det blir ett lyft för patienten att slippa färdas längre sträckor eftersom undersökningarna också kräver förberedelser för patienten, säger Saga i pressmeddelandet.

Sammantaget tror man att förutsättningarna för att bedriva en säker och trygg vård kommer att förbättras.

– Vi är förväntansfulla och ser fördelarna. Till exempel kommer vi få bättre utrymmen för administration, kunskapsinhämtning och utbildningar. Arbetsmiljön blir också bättre när patientflödet underlättas i och med om- och utbyggnaden, säger Sara Lundkvist, en av medarbetarna på endoskopin.

Vården håller igång under byggnationstiden
– Vi satsar på att hålla verksamheten igång, om än i något mindre omfattning. Under byggtiden kommer vi att samsas med bland annat kirurgi- och gynekologimottagningen på sjukhuset, säger Katarina Sjöstrand i pressmeddelandet.

FOTO: Arkivet

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!