Rimbodagen – Rimbo i sitt kulturella ess

publicerad 10 augusti 2023
- av Daniel Rämsell

RIMBO. Den 12 augusti förvandlas Rimbo till en pulserande kulturell festplats. Rimbodagen, initierad av Rimbo Framtid, är inte bara en dag av festligheter, utan en manifestation för Rimbos styrka, kultur och gemenskap bland Rimboborna.

Rimbodagen som har sina rötter i en tidigare vision om en familjedag i Rimbo har utvecklats till mycket mer än så.

– Rimbodagen startade på initiativ av Rimbo Framtid som ville se en familjedag i Rimbo, utöver den årliga marknaden i oktober. Sedan 2008 har en kommitté med representanter från föreningslivet, köpmannaföreningen och kulturskolan anordnat evenemanget som bygger på ideellt arbete och har finansierats via lokala sponsorer, säger Bengt Hilding, en av projektledarna till Rimbodagen.

Bengt, som har varit med sedan starten, fortsätter att vara engagerad i eventet.

– Jag har varit med i den grupp som anordnar evenemanget sedan starten, med huvudansvar för det som erbjuds från scenerna. Vi fördelar olika arbetsuppgifter mellan oss i kommittén så att bokning av plats för knallar och utställare sköts av Per Holmström, tillståndsansökan av Peter Grafström, konst och dansare av Susanne Pontvik och så vidare, säger han.

Över åren har Rimbodagen genomgått transformationer till det bättre, inte minst tack vare sponsring.

– Scenerna har flyttat in till centrum och tack vare sponsorhjälp från Roslagens Sparbank har vi sedan några år tillbaka en proffsig scen, med tak, på torget, berättar Hilding. Teatertältet, som erbjuder teater för alla åldrar, är ett av de nyare tillskotten, förklarar han.

När det kommer till att välja aktiviteter och evenemang för Rimbodagen, betonar Hilding att det unika med eventet är att det i de band och grupper som uppträder på scenerna återfinns en eller flera medlemmar med anknytning till Rimbo. Bengt berättar också de strävar efter en jämn fördelning mellan kön, olika åldersgrupper och en mångfald av stilar och konstformer.

Rimbodagen bjuder på gatufest med aktiviteter för alla åldrar. Lokala föreningar anordnar prova-på-aktiviteter och lokala hantverkare visar upp sig för besökarna till eventet. Det kommer anordnas godisjakt och tivoli för barnen och i parken en utställning med entusiastfordon.

Kulturskolan i Rimbo spelar också en viktig roll för Rimbodagen och ligger Bengt varmt om hjärtat.

– Kulturskolan i Rimbo arbetar på uppdrag av kommunen men är en fristående aktör sedan 2007. I min roll som rektor för Kulturskolan i Rimbo har jag arbetat med flera lokala projekt tillsammans med kommunen, företag, föreningsliv, kyrka och skola för att skapa en positiv utveckling och framtidstro. Det finns en rad exempel på liknande arrangemang, runt om i kommunen, där lokalt engagemang och kultur i alla dess former spelar en viktig roll.

För Rimboborna och Hilding i synnerhet är Rimbodagen mer än bara en dag av festligheter – det skapar en känsla av samhörighet för Rimboborna.

– Samarbetet med köpmannaföreningen handlar mycket om att locka besökare till Rimbo centrum. Genom att anordna ett återkommande gratisevenemang som når en bred allmänhet skapas goodwill och samhörighet, avslutar Hilding.

Hela programmet för Rimbodagen

FOTO: Privat

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!