Rivning av den historiska färjeterminalen banar väg för Norrtälje hamn

publicerad 16 september 2023
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Den gamla färjeterminalen i Norrtälje hamn, som en gång var en viktig förbindelsepunkt mellan Norrtälje och Finland, rivs nu för att ge plats åt Norrtäljes största torg, Hamnplan, samt kommande hotell och bostäder.

Byggd under 1960-talet, har färjeterminalen i Norrtälje hamn varit en central del av staden och dess historia. Den har tjänat som en vital länk till Finland och genomgick en expansion under 1969-1970 för att möta den ökande trafiken. Trots att verksamheten avvecklades mindre än ett decennium senare, har terminalen fortsatt att spela en roll i staden som en uppskattad kontorsplats, värd för öppet hus, workshops och studiebesök.

– Det känns både kul att vi kommit så långt att vi börjar bygga i den här delen av hamnen men också lite ledsamt, vi har verkligen uppskattat den här byggnaden och dess läge mitt i projektet. Efter att vi river kommer vi att sanera marken och gräva bort spåren av den gamla verksamheten. Sedan flyttar projektkontoret till bodar ungefär 150 meter nordost om den nuvarande platsen, så vi stannar i projektområdet, säger Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling, i ett pressmeddelande från Norrtälje kommun.

Intressant nog kommer inte allt material från den gamla terminalen att gå till spillo. Delar som granitplattor, glaspartier, vissa dörrar och vitvaror kommer att återanvändas i framtida projekt. Dessutom har färjeterminalens tullskylt och fasadklocka donerats till Roslagsmuseet för att bevara en del av Norrtäljes historia.

Med rivningsarbetet står Norrtälje hamn nu inför en ny era. Den framtida utvecklingen av hamnområdet, inklusive ett nytt hotell, torg, pir och utomhusbad, markerar början på ett nytt kapitel för Norrtälje stad.

FOTO: Norrtälje kommun


Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!