Roslagsmarschen 2023: Här är allt du behöver veta

publicerad 5 september 2023
- av Daniel Rämsell

ROSLAGEN. Den 9 september går Roslagsmarschen 2023 av stapeln. Med tre olika vandringssträckor att välja på, ett förändrat upplägg med fokus på målgång, och ett antal utmaningar och förändringar, kommer årets upplaga av evenemanget att vara minnesvärt.

Väddö Sportcenter, även känt som Vikingalunden, kommer att vara navet för årets “Roslagsmarschen”, belägen cirka tre mil norr om Norrtälje. Med enkla transportmöjligheter med bil och buss är platsen lättillgänglig, även om det skall noteras att Älmstabron är avstängd för biltrafik på grund av ett omfattande renoveringsarbete.

Vanessa Ellnebrant är projektledaren för Roslagsmarschen och svarar på frågor:

– Vi hoppas på att Roslagsmarschen kommer att utvecklas till en återkommande folkfest. Vi vill genomföra ett så bra vandringsevent som möjligt, där allt flyter på och att det inte blir några längre väntetider när man hämtar ut sin påse eller ska till sin buss. Starterna har två timmars mellanrum så att inte alla kommer samtidigt och att vi sammanstrålar vid målgången där diverse happenings kommer att ske, säger hon.

Utöver förbättringar för deltagarnas upplevelse, har organisatörerna även fokuserat på logistiken för att göra det så smidigt som möjligt för alla. Genom att satsa på en gemensam målgång snarare än en gemensam start, hoppas man på att minska på väntetider och trängsel.

För den som är intresserad av att ta sig an utmaningen finns det flera vackra rutter att välja mellan, inklusive Roslagsskog, Väddö kanal och andra natursköna delar av Roslagen. Ellnebrant betonar även de extra arrangemangen, som korvgrillning vid Rådasjön och ett energistopp vid Väddö kanal sponsrat av Norrtälje Energi.

Vad har du som projektledare haft för utmaningar i planerandet?

– Att försöka planera ett händelserikt event med en begränsad budget. Det har varit en balansgång hela tiden. Att kartlägga sträckan är en av bitarna som är tidskrävande, det skall fungera med logistiken för vandrare, natur, område, med mera. Innan vi spikade sträckan och målet så dök nyheten upp om att Älmstabron skulle stängas av, vilket såklart innebär att man behövde ta en funderare extra.

Men vad väntar i framtiden för denna uppskattade marsch?

– Idéerna sprudlar! Tanken är att vi utvecklar marschen, men på vilket sätt avslöjar jag inte ännu, avslutar projektledaren.

Information och schema

Välj mellan 3 sträckor, med olika starttider:

3 mil startar i Roslagsbro IP
Uppvärmning & inregistrering från 8.00 på Vikingalunden. Bussen från Vikingalunden avgår kl 09.00

2 mil startar i Söderbykarl Eriksskulle
Uppvärmning & inregistrering från kl.10.00 på Vikingalunden. Bussen från Vikingalunden avgår kl 11.00

1 mil startar i området Ladusveden
Uppvärmning & inregistrering från kl.12.00 på Vikingalunden. Bussen från Vikingalunden avgår kl 13.00

Start & mål:
Välkommen att hämta upp din uppmärkta påse innehållande din T-shirt och nummerlapp på Vikingalunden. Bussen tar er till starten angiven tid för respektive startgrupp. Gemensam målgång på Vikingalunden.

Att ta sig till start:
Du tar dig själv till inregistreringen i Vikingalunden med bil eller med SL-buss. För tidtabell se www.sl.se

OBS! Älmstabron är avstängd för biltrafik till aktuellt datum! Trafiken leds om via Bagghusbron söder om Älmsta. Trafik som kör ut mot Väddö från Norrtälje på väg 283 Norrtäljevägen, tar av vid Stora Bagghusvägen mot Gåsvik.

Bussar som stannar i Älmsta kommer att ta sig mellan fastlandet och Väddö via Bagghusbron. Detta kommer att påverka din restid, kontakta SL för mer information.

Läs mer på trafikverkets hemsida: Väg 283, Älmsta, broreparation – www.trafikverket.se

Roslagsmarschen är en del av Roslagsleden.

Starten för 3 mil är i Roslagsbro, etapp 9 Roslagsbro – Gåsvik. Ladda ner appen Naturkartan för att följa leden digitalt.

Sista sträckan mellan Gåsvik och Vikingalunden är en del av etapp 10 på Roslagsleden.

Leden är väl markerad hela vägen med orange markering på träd och lyktstolpar.

Alla som går Roslagsmarschen kommer att gå på Roslagsleden, oavsett sträcka man går.

Anmälningsavgift:
EARLY BIRD PRIS 385 kr fram till 11 aug, därefter 485 kr!

Priset inkluderar:
Måltid och fika under dagen samt Roslagsmarschens T-shirt och nummerlapp. Bussar till respektive startplats samt underhållning och aktiviteter i Vikingalunden.

Årets färg på T-shirt är VIT!
Boka dina startplatser senast på fredag 25/8 för att garantera din T-shirt till 9 sept. Bokar du efter den 25/8 hämtar man upp sin tröja på Norrtälje turistbyrå efter 9/9.

Parkering:
För dig som tar egen bil så finns parkering vid Vikingalunden.

Djur på tur:
Hundar är varmt välkomna att delta!

Viktigt att tänka på:

  • Ta med dig mobiltelefon samt egen vätska

  • Klä dig efter rådande väder

FOTO: Visit Roslagen

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!