Skattjakten i Norrtälje stad är inledd: Hur har upphovsmannen tänkt med ledtrådarna till guldtackan?

publicerad 14 augusti 2023
- av Daniel Rämsell

Det var i torsdags som Nicklas Salmin (L) och Albert Bergström från Bergströms Ur & Guld avslöjade sitt konstverk och tog upp en guldtacka ur Norrtäljeån, värd 70 000:-. Som en fortsättning på konstverket anordnas nu en skattjakt. Per Evhammar på Imperiet Industries har designat skattjakten.

 

Hej Per, vad är första ledtråden?

– Första ledtråden är en plats som via bilder kommer att framgå tydligare och tydligare med tiden. Den platsen kommer vara en av flera platser som kommer att ringa in skatten.

Hur är strategin kring att ge ut ledtrådar?

– Ledtrådarna kommer att ges ut i mixad ordning och var och en för sig klarna över tid. Det gör att den riktigt observante kan lösa skattjakten tidigt, men då ska man vara oerhört skicklig.

Kommer skatten vara gömd bakom en planka eller liknande?

– Skatten kommer att vara synlig och kan alltså via en stor portion tur eller i vårt fall otur hittas utan att kartan är löst. Detta är dock en riktig högoddsare.

Har det varit svårt att tänka ut ledtrådar?

– Ja, det är som alltid väldigt klurigt att hitta en jämn nivå av omöjligt och för lätt. Väldigt få personer sitter på kunskapen om hur en perfekt skattjakt genomförs alla stadens invånare. Det är svårt att öva inför.

Har du någon tidigare erfarenhet kring detta?

– Jag jobbade ett par år som brädspelsutvecklare och har skapat lite olika brädspel, escape rooms och på senare tid PubQuest’s åt mitt företag Imperiet Industries. Så lite erfarenhet har samlats på vägen.

Vad kan du berätta om den dolda skatten? Är det ett konstverk i sig?

– På ett sätt kan man säga att det är det eftersom konst bygger på de känslor det väcker. Känslan av att vara på jakt efter äkta guld med en karta i handen skulle jag säga är ganska ovanlig för många av oss.

Vad hoppas du att folk kommer att känna när de deltar i skattjakten?
– Känslan av att faktiskt vara en upptäckare likt Indiana Jones eller Lara Croft. Spänningen som verklighet, någonting greppbart och där avslutningen förutom äkta guld även innehåller en upplevelse för dig själv, dina vänner eller din familj.

Är platsen där skatten är gömd relaterad till konstens tema eller budskap?

– Precis som med all konst så får det ligga i betraktarens ögon samt att jag anar att det fiskas efter ledtrådar här…

Hur kommer ledtrådar att distribueras till allmänheten?

– Via sociala medier där @‌Klockmaster Bergströms ur och guld kommer vara källan och mitt företag @‌Imperiet Industries kommer att dela vidare.

Förutom den faktiska skatten, vilka andra “skatter” hoppas ni att människor kommer att upptäcka på vägen?

– Såklart möjligheten att se på vår stad ur ett annat perspektiv. Inte bara vardagens gator och fasader som passeras utan unika faciliteter och miljöer som i det här fallet kanske ruvar på dyrbara hemligheter.

Se första ledtråden på klippet nedan:

 

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Imperiet Industries AB (@imperiet.industries)

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!