Vargjägare får ekonomiskt stöd

publicerad 13 oktober 2023
- av Daniel Rämsell

Efter att vargar vid flera tillfällen rivit får i Norrtälje kommun den senaste tiden, beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt. Jägare och hundförare förväntades dock arbeta utan ersättning. Nu får de ekonomiskt stöd från Föreningen Sveriges Jägare.

Vargar som upprepade gånger rivit får i Norrtälje kommun har blivit ett växande problem för lokala djurägare. Länsstyrelsen beslutade nyligen om skyddsjakt av den anledningen, men förväntade sig att jägare och kvalificerade hundförare skulle delta utan ekonomisk ersättning. Detta ledde till att Föreningen Sveriges Jägare, under ledning av yrkesjägaren Thomas Ekberg, beslutade att bistå med ekonomiska medel, enligt uppgifter från ett pressmeddelande från föreningen.

– Det får snart vara slut på de här dumheterna!, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg, i pressmeddelandet.
Ekberg menar att staten skyddar vilt som orsakar problem för både djurägare och jägare.
-När man sedan vill ta bort individer som river och dödar, så förväntas jägarna göra det gratis, säger han.

Thomas menar även att jägarnas samhällsnytta är stor, men att den aldrig ersätts efter behov. Mot en mycket låg ersättning bistår man polisen, dygnet runt, med att spåra och avliva skadat vilt, skriver de i pressmeddelandet.

– Nu förväntar man sig att vi utan ersättning skall ta bort besvärliga vargindivider – när det är staten som är ansvarig för utvecklingen! Vi kommer att kräva in varenda krona i efterhand, för det här är inte rimligt!

Den jaktledare som är ansvarig för skyddsjakten runt Norrtälje är glad för tillskottet.
– Med den här ersättningen kan vi rekrytera specialiserade hundar och jägare, vilket vi annars inte hade haft råd att göra. Det blir djurägarna glada för. Nu blir skyddsjakten precis så effektiv och skonsam som alla härute önskar.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!