fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resultat från Norrtälje-elever presenteras på internationell forskarkonferens

annons (150 × 40 mm)

NORRTÄLJE. Linnea Apelman är Norrtäljeforskaren som under våren genomfört en studie på olika skolor i kommunen om hur träning av barns luktsinne påverkar viljan att smaka på olika livsmedel. Nu har resultatet kommit, och det har lett till en exklusiv inbjudan till en internationell forskarkonferens i Nantes där hon ska presentera studien.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Intresset för sensorik började för flera år sedan, när Linnea jobbade som restaurangkock. Men det var inte förrän hon började arbeta på en förskola som hon fick en förståelse för hur många barn som är skeptiska till vissa råvaror och grönsaker.

– Min erfarenhet av att driva pedagogisk matlagningsverksamhet för barn har lärt mig att det är möjligt att väcka barns smakvilja genom den nyfikenhet som uppstår vid lekfull inkludering, säger hon.

Det ledde in henne på en akademisk karriär, där hon nu forskar kring hur barns luktsinne hänger ihop med hur mycket eller lite de gillar frukt och grönsaker, samt hur kräsna de är med mat generellt. Forskningen utreder möjligheterna att utveckla luktspel för barn, som skulle kunna ha en effekt på barnens livsmedelspreferenser.

– Det skulle innebära att barn som är kräsna med maten, och ofta avvisar till exempel grönsaker, kan bekanta sig med doften av ett livsmedel utan att bli tvingade att smaka. Förhoppningsvis kan igenkänningen av doften i förlängningen innebära att skepticismen kring livsmedlet avtar och att barnet börjar acceptera livsmedlet som en naturlig del i sin kost, menar Linnea.

Det har nu lett till att Linnea Apelman blivit inbjuden till Pangborn Symposium, som är den största internationella konferensen inom sinnesforskning. Konferensen tar emot 1 000 deltagare och hålls i år i Nantes i Frankrike i augusti.

– En konferenskommitté väljer ut de mest relevanta bland ett stort antal ansökningar från forskare världen över, som ansökt om att få presentera sina projekt. Att jag blivit antagen att presentera mitt forskningsprojekt på konferensen tyder på att forskning kring barns sinnen i relation till matvanor uppmärksammas, vilket troligtvis kommer att leda till att liknande forskning prioriteras ekonomiskt framöver.

Att forskning som utförs i kommunen uppmärksammas internationellt kan sätta Norrtälje på kartan.

– Det kan till exempel innebära möjligheter för oss här i Norrtälje att arrangera internationella studieresor för skolor och organisationer, tror Linnea.

FOTO: Andreas Mattsson

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook