Imperiet Industries: Bakom kulisserna med Per Evhammar

publicerad 14 oktober 2023
- av Daniel Rämsell
Janne Westerlund och Per Evhammar på Roslagen Pride.

I ett omvandlat garage , där ekot av skratt och fest nu fyller rummet, ligger Imperiet Industries som är ett resultat av innovation, passion och samarbete. Bakom framgången finns en Gubbe, Per Evhammar, vars passion och mångsidiga bakgrund har format den unika festplatsen som Imperiet Industries erbjuder. Vi tog en stund att sitta ner med honom, dyka ned i hans resa och upptäcka historien bakom Norra europas, kanske största glädjespridare.

Berätta Per – vilka är är ni bakom “Imperiet”?
– Vi har sedan start varit tre gubbar som står bakom konceptet, en festlokal som har allt plus lite till. En noggrann och skicklig entreprenör, en kreativ företagare och en ölbryggare. Detta kom dock att förändras när vår bryggare var tvungen att lämna projektet och vi istället tog in tre externa bryggare med fantastiska meritlistor, säger Per Evhammar, som hintar att det alltså är bättre nu på den fronten.

Idag lite mer än tre år senare har “gubbarna” lyckats skapa en unik och uppskattad festplats av ett garage, där ölprovning, quiz och femkamper förgyller Rospiggarnas tillvaro. Även välkända ansikten som Magnus Betnér, Henrik Nyblom och Thomas Järvheden har också fått smaka på en del av Roslagens lyxgarage.

Lokal annonsör

Per Evhammar är inte bara en av grundarna till Imperiet, han är också en man (gubbe) med en nyanserad bakgrund. Från att utveckla brädspel och leksaker, till att vara tatuerare, jobba på reklambyrå och bygga Sportringens föreningsavdelning, har 43-åriga Per samlat en unik mix av erfarenheter som alla bidragit till Imperiets framgångssaga.

FOTO: Privat

– All denna erfarenhet lämpar sig väl för att utveckla företag som har mycket kunskap och kompetens men som sitter fast i gamla hjulspår, eller som fallet är med Imperiet, bygga något unikt från grunden, säger han.

Per berättar att ett av hans starkaste minnen från Imperiets tidiga dagar var när de hade sitt första betalande sällskap.

– Jag stod i disken och hörde det där omisskännliga sorlet från en festlokal och insåg att det var vår lokal som nyss hade varit ett tomt garage men som nu spred glädje för massa människor, vilket var en fantastisk känsla, minns han.

Lokal annonsör

Det är den här typen av ögonblick, där han ser glädjen och värmen från gästerna, som har förändrat hans syn på livet och affärer.

– Jag har aldrig varit i ett företag vars kunder varit så måna om att berätta hur mycket de tycker om oss, säger han stolt.

Men att starta Imperiet var inte en “walk in the park”. Företaget föddes mitt under Covid-19-pandemin, och sedan dess har de stått inför många utmaningar, inklusive den globala ekonomiska påverkan av kriget i Ukraina. Men trots utmaningar har Imperiet fortsatt att växa och blomstra.

-Imperiet föddes ju i kristider. Exakt när Covid träffade Sverige med full kraft i mars 2020, så började vi bygga om garaget till festlokal. Restriktionerna för hur vi alla fick umgås pågick i två års tid. Efter det följde några månader av lugn innan invasionskriget av Ukraina drog igång, vilket påverkade hela världsekonomin. Hösten 2022 ringde larmklockorna högt angående en skenande inflation och räntorna höjdes samtidigt som kriget gjort elen dyrare än guld, säger han.

– Allt detta är sånt som gör det utmanade att bedriva och bygga en verksamhet där folk och företag är tänkta att umgås, lägga lite pengar på nöje och ge sig själva något extra utöver det nödvändiga. Att vårt företag har lyckats nyanställa, växa och skapa en sund ekonomi genom allt detta gör mig oerhört stolt över den insats som alla bidragit med, fortsätter han.

Även om Imperiet föddes ur mörker verkar framtiden se ljus ut för Imperiet. Per lyfter personalen – inte minst Malin Butler, som kapten på skutan och känd från bland annat Roslagen live, som en framgångsfaktor.

-Imperiet är ett varumärke snarare än en fast plats, det är byggt av vänner och deras talanger, så det kommer snart dyka upp något nytt, avslöjar han. Just nu befinner sig festlokalen Imperiet Industries i en väldigt fin och uppåtgående trend som kommer fortsätta nu när vi har Malin vid rodret, säger han.

Om du skulle avsluta med att beskriva ditt livs filosofi med en mening, vad skulle det vara?
-Om det jag tänker göra nu gjordes av alla i hela världen. Skulle världen bli bättre eller sämre då?, avslutar han med en retorisk fråga.

Jag tänker: “Livet är en fest håll med om det folk och fä,
Men om livet är pest, fyllan värmer bäst”.

FOTO: Privat


FAKTARUTA
Namn:
Per Evhammar
Ålder: 43
Födelseort: Lidingö
Familj: Sambo och två döttrar
Intressen: Obotligt Inter Milano-fan