Lokalproducerat och ekologiskt snus från Lohärad banar väg för svensk snusproduktion

publicerad 23 juli 2023
- av Daniel Rämsell
ANNONS:

LOHÄRAD. 36-åriga civilingenjören Christopher Madsen, från Lohärad, är fast besluten att återintroducera en traditionell svensk snusindustri – tobaksodling och snusproduktion lokalt och ekologiskt. Hans egenproducerade snus, från Roslagen, nu omdöpt till Roslagstobak från tidigare “Roslagssnus”, är ett resultat av experimentell odling, passion och datavetenskap.

Ett år har gått sedan Allt Om Norrtälje senast pratade med Christopher Madsen, den visionära datavetaren och tobaksodlaren. Hans dröm om att skapa sitt eget snus, nu känd som Roslagstobak, har utvecklats på ett enastående sätt.

Christopher beskriver stolt att Roslagstobak utvecklas framgångsrikt.

– Jag har ett snus som jag tycker mycket om. Några vänner som smakat på snuset frågar efter mer varje gång vi ses. Det ingår en hel del byråkratiskt arbete dock som inte riktigt är anpassat för mikroproducenter men jag hoppas mitt arbete banat väg för andra som är intresserade av att göra samma sak som jag. Jag hoppas ha alla tillstånd klara till hösten eller efter årskiftet för att äntligen få börja sälja till konsument, säger han.

Vägen till framgång har varit en resa av ständigt lärande och anpassning. Christopher har använt sin tid i Stadsbruk Roslagen för att lära sig från andra erfarna odlare och tillämpa kunskaperna på hans egna odlingar.

– Det finns många drivna och inspirerande människor i Stadsbruket. Att arbeta med dem är helt fantastiskt, säger han med emfas. Många är superduktiga odlare och det har jag försökt ta till mig så mycket som möjligt av, fortsätter han.

Med hjälp av riklig alpackagödsel, lagom med vatten och jord med ett PH-värde omkring 7, har han testat en myriad av gamla tobakssorter skapade för det svenska klimatet, alla med imponerande framgång.

– Jag har testat ungefär 15 olika sorter och alla har växt så det knakar. Svårigheten ligger snarare i att hitta rätt förutsättningar för plantan att frodas. Smaken ligger snarare i smaktilsatser än tobakssort. General använder sig av typ 50 syntetiska tillsatser men jag har valt att använda naturliga tillsattser så som hemodlad humle, ekspån, lakritstagetes och whisky från grannarna, Nortelje Brenneri, förklarar han.

Vidare reflekterar Christopher över hur omvärldens oroligheter påverkar tobaksindustrin och inte minst konsumenternas medvetenhet över vilka produkter man väljer.

ANNONS:

– Vindarna blåser bort från kapitalet och det är något jag tror kommer fortsätta, säger han. Philip morris (Swedish match) plockar ut rekordbelopp från försäljning av tobak i Ryssland och bidrar med x antal miljoner till den ryska statens krigsföring i Ukraina. Så jag tror många börjat att fundera på vad man stoppar under läppen, fortsätter han.

Madsen balanserar sin tid mellan arbetet som Data Scientist och Roslagstobak. Han har utnyttjat sin tekniska bakgrund för att automatisera de flesta aspekter av tobaksodlingen och torkningen.

– Jag har automatiserat det mesta. Jag har med min datavetenskapliga bakgrund skapat en server i hemmet som sköter allt från bevattning till torkning. Det är många timmar som går att spara med korsvetenskap, delar han.

Den hållbara och klimatmedvetna filosofi som Christopher nämnde tidigare har förblivit central i projektet. Hans bevattningssystem använder ytvatten från familjens egen damm och fältet gödslas med alpackaavföring. Tobaken torkas sedan i ladan på gården med soluppvärmd luft. Allt detta bidrar till 36-åringens önskan om att Roslagstobak ska vara en produkt att vara stolt över.

Trots framgångarna finns det fortfarande arbete kvar att göra. Christopher avslutar med att uttrycka sin frustration över skattesystemet kring tobaksprodukter, men förklarar att när man odlar för eget bruk finns det mycket pengar att spara. Han uppmanar andra intresserade att prova på att odla egen tobak och erbjuder frön till salu för de som vill följa i hans fotspår.

– Det är mycket skatt på skatt när det kommer till tobaksprodukter. Men när du odlar för eget bruk så finns det mycket pengar att spara. Frön är billigt och jag kommer sälja dem i gårdsbutiken i vår. Men vill man testa att odla ett par plantor redan i år så har jag massor till salu, säger han.

Christopher Madsen fortsätter att bryta ny mark inom svensk tobaksodling. Hans vision om att återintroducera den svenska tobkasindustrin, drivet av eget engagemang för hållbarhet och hans datavetenskapliga färdigheter, har lagt grunden för en spännande framtid för Roslagstobak och kanske även för svensk snusproduktion som helhet.

Följs hans projekt på Instagram

FOTO: Tove Lundin

 

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!