Missisionskyrkan i Rimbo döljer vilka som är med i styrelsen

publicerad 19 september 2023
- av Daniel Rämsell

RIMBO. Det har blåst mycket kring Missionskyrkan i Rimbo det senaste året, nu senast efter att Norrtelje Tidning rapporterat om att en tidigare styrelsemedlem och “visselblåsare” blivit uppsagd från sin lägenhet på tvivelaktiga grunder. Som ett svar på artikeln från NT, valde Missionskyrkan att svara med en insändare, i vilken de förmedlar att de visat en orättvis bild av kyrkan.

Under våren 2023 var Allt Om Norrtälje först med att avslöja att en man som tidigare är dömd för bland annat våldtäkt mot barn blev vald till ordinarie styrelsemedlem för Missionkyrkan i Rimbo. Efter detta har Allt Om Norrtälje varit i kontakt med Olof Persson, ordförande för Missionskyrkan vid flertalet gånger under våren och sommaren rörande samma ämne.

Missionskyrkan har sedan den nya styrelsen tillträdde i början av året inte angivit vilka sina styrelsemedlemmar är på sin hemsida, vilket AON påpekat vid flera tillfällen.

I en mailkorrespondens från 17 juli mellan AON och styrelseordförande Olof Persson svarar han på frågan varför de inte skriver vilka som är förtroendevalda styrelseledamöter på sin på hemsida:

“Vår hemsida är nystartad och det finns mer information som ska finnas där framöver. En bra idé att presentera våra förtroendevalda där.”

Snart tre månader har gått sedan dess och Missionskyrkan skyltar fortfarande inte med sina styrelsemedlemmar. Allt Om Norrtälje berörde frågan ånyo:

Ni har fortfarande inte uppdaterat er hemsida med vilka som ingår i er styrelse – vad är anledningen till det? Tidigare har du förmedlat att det beror på att det är på grund av att er hemsida är under uppbyggnad. Hemsidan uppdateras kontinuerligt, inte
minst veckovis angående vilka som predikar.

“Ett beslut har tagits att endast ordförande av styrelsemedlemmarna ska vara offentlig på hemsidan.”, skriver Olof Persson i mailsvaret.

Anledningen till detta beslut uppges emellertid inte. I samma mail:

Hur delaktig har den tidigare sexdömde mannen i er styrelse varit i beslutet kring att låta Maria flytta från sin lägenhet? 

”Vi kommer inte förmedla vilka styrelseledamöter som är med vid enskilda beslut. Angående den efterfrågade ledamoten så har han slutat som medlem i styrelsen. Han tog själv beslutet som växte fram i samband med att hans namn under våren användes för att ifrågasätta kyrkan.”

I insändaren till AON och NT förmedlar kyrkan bland annat följande:

”Vårt engagemang och vår utveckling bygger på öppenhet och samarbete, och inte på avskiljande och isolering.”

– en princip de tydligt frångår beträffande icketransparensen med sina styrelsemedlemmar.

FOTO: Monica Åberg

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!